O fabrică de bere de mare producție, considerată a fi „cea mai veche” din lume, a fost descoperită de o echipă de arheologi la situl funerar Abydos din sudul Egiptului.
„Comuna misiune arheologică egiptean-americană, condusă de Dr. Matthew Adams de la Universitatea New York şi de Dr. Deborah Vischak de la Universitatea Princeton, ce lucrează în Abydos-ul de Nord, Sohang, a descoperit ceea ce se crede că este cea mai veche fabrică de bere de producție în masă din lume”, a declarat ministerul pe pagina sa de Facebook.
Acesta a citat secretarul general al Consiliului Suprem de Antichităţi al Egiptului, Mostafa Waziry, spunând că fabrica de bere „datează probabil din era regelui Narmer”.
Narmer, ce a condus acum mai bine de 5000 de ani în urmă, a fondat prima dinastie şi a unificat Egiptul de Sus şi de Jos.
Vedeţi şi: Surprinzătoare descoperire a unei reţete de bere în China, veche de 5000 de ani
Arheologii britanici, au fost cei ce pentru prima dată au descoperit existenţa fabricii de bere la începutul secolului al XX-lea, dar locația sa nu a fost niciodată determinată cu precizie, se spune în comunicat.
Echipa egiptean-americană „a reușit să identifice din nou locul şi să-i descopere conținutul”, se menționează în același comunicat.
Potrivit lui Waziry, fabrica de bere era formată din opt suprafețe mari ce erau folosite ca „unități pentru producţia de bere”.
Fiecare sector conținea aproximativ 40 de oale din ceramică dispuse în două rânduri.
Un amestec de cereale şi apă, utilizat pentru producerea berii, era încălzit în ceaune, fiecare din care era „ţinut pe loc de bare din lut aşezate vertical sub formă de inele”.
Fabricarea berii pentru „ritualuri regale”
Studiile au arătat că berea era produsă la scară largă, cu capacitatea de a produce aproximativ 22 400 de litri „la un moment dat”, a declarat Adams, conducătorul misiunii arheologice comune.
Berăria „ar fi putut fi construită în acest loc, special pentru a aproviziona ritualurile regale ce aveau loc în interiorul încăperilor funerare a regilor egipteni”, a spus el.
„Dovezile folosirii berii în ritualurile de sacrificiu au fost găsite în timpul săpăturilor în încăperi”, se spune în comunicat.
Dovezile producției de bere în Egiptul antic nu sunt noi, iar descoperirile anterioare au aruncat lumină asupra fabricării berii.
Vedeţi şi: 25 curiozităţi despre Egiptul Antic mai puţin cunoscute
Fragmente de la vasele de ceramică folosite de egipteni pentru fabricarea bierii, datând cu 5000 de ani în urmă, au fost descoperite pe un şantier din Tel Aviv, a anunţat autoritatea israeliană pentru antichităţi în 2015 (en).
Abydos, unde a fost dezgropată această recentă descoperire, a oferit multe comori de-a lungul anilor şi este renumit pentru templele sale, precum cel a lui Seti I.
În anul 2000 (en), o echipă de arheologi americani a scos la iveală în Abydos cel mai vechi exemplu cunoscut al unei bărci, datând cu prima dinastie faraonică, acum 5000 de ani în urmă.
Egiptul a anunţat în ultimele luni despre mai multe descoperiri majore ce au menirea să stimuleze turismul, un sector care avut de suferit foarte mult de pe urma răscoalei din 2011 şi acum datorită pandemiei coronavirusului.
Vedeţi şi: Un sul gigantic al “Cărții Morții” a fost descoperit într-un cavou egiptean antic
Autorităţile se aşteptau ca 15 milioane de turişti să viziteze Egiptul în 2020, comparativ cu 13 milioane de anul trecut, dar virusul a stricat planurile.
Lasă un răspuns