
Micile bucăți de fibre vegetale răsucite găsite pe o unealtă de piatră străveche sugerează că neandertalii au fost capabili să facă şi să folosească cabluri sofisticate aşa ca șnurul şi frânghia.
Cablurile făcute din fibre răsucite sunt atât de omniprezente astăzi încât este ușor să le luăm ca ceva de la sine înțeles.
Dar, ele sunt o tehnologie de supraviețuire cheie, ce poate fi folosită pentru a face totul, de la haine, pungi până la adăposturi.
Această bucată de coardă preistorică, descrisă (en) în revista Scientific Reports, s-a păstrat pe o unealtă de silex ce datează cu acum 41 000 – 52 000 de ani.
Ea a fost găsită într-un adăpost peșteră din sudul Franței, ce a fost locuit odată de neandertali.
Descoperirea susține dovezile în creștere că, cea mai apropiată rudă a noastră umană dispărută nu a fost atât de limitată precum presupuneau până nu demult oamenii de știință.
Vedeţi şi: Neandertalii – nu oamenii moderni – au fost primii artişti de pe Pământ, susţin experţii
„Ei sunt un fel de fundamental ‘alții’, o creatură asemănătoare cu noi, dar care în același timp se presupuneau a fi prea proști pentru a trăi”, a spus (en) Bruce Hardy, un paleontolog de la Kenyon College din Ohio.
El subliniază că neandertalii au fost suficient de inteligenți, pentru a exista sute de mii de ani, înainte ca să dispară cu aproximativ 40 000 de ani în urmă.
Dar înţelegerea vieții lor este dificilă, deoarece, de obicei, arheologii găsesc doar resturi umane, oase de animale şi unelte de piatră.
Vedeţi şi: Această urmă din Gibraltar posibil a fost făcută de unul dintre ultimii neanderthali
„Aproape tot ce am vrea noi să examinăm a dispărut fără urmă”, a spus Hardy (en).
„Astfel noi trebuie să încercăm să găsim modalități de a obține cât mai mult din materialul ce ne stă la dispoziție”.
Pe suprafețele uneltelor de piatră, explică el, uneori e posibil să se găsească reziduuri de materiale ce s-ar putea descompune altfel.
Cum are loc această conservare încă nu este bine cunoscut.
Dar, de exemplu, dacă o unealtă este pusă deasupra unui alt material, aceasta ar putea crea o capsulă sau un micro-mediu ce poate menține lucrurile stabile.
„Cereale de amidon, fragmente şi particule de plante, păr, pene — toate aceste lucruri pot supraviețui”, a spus Hardy (en).
El examina o unealtă când a observat niște pistrui albi, pe care apoi i-a privit printr-un microscop.
„Era o masă de fibre răsucite”, a spus el.
„Era clar că avem ceva special, imediat după ce am văzut”.
Examinarea suplimentară cu un microscop mai puternic a dezvăluit ceea ce arată ca o structură clasică folosită la crearea sforii.
„Ceea ce am găsit este un fragment mic dintr-o sfoară cu trei straturi”, a spus Hardy, adăugând că ea este fabricată din fibre care provin din scoarța interioară a unui fel de copac veșnic verde.

„Aici sunt trei smocuri, în care fibrele ce sunt răsucite în sens invers acelor de ceasornic, iar aceste smocuri, la rândul lor, sunt răsucite în partea opusă, în sensul acelor de ceasornic, unul în jurul altuia, pentru a forma o funie sau șnur” a adăugat el.
Anterior, cel mai vechi fragment de sfoară cunoscut, găsit pe un site din Israel, a fost datat cu o vechime de aproximativ 19 000 de ani.
Oamenii de știință au găsit şi imprimări lăsate în lut, cu o vechime de 27 000 de ani, ceva ce arăta ca fibre țesute.
Marie-Hélène Moncel de la Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris, care face parte din echipa de cercetare ce a lucrat la această nouă descoperire, a afirmat că este imposibil ca structura răsucită găsită pe unealtă să apară spontan din natură — ea trebuia să fie intenționat făcută.
„Aceasta a fost uimitor”, a spus ea.
Şi având în vedere unde a fost găsit artefactul şi celelalte oase şi unelte descoperite, a spus ea, „este clar că acest lucru este legat de neandertali”, şi nu de oamenii atomic moderni, ce au început să apară în Europa în urmă cu aproximativ 40 000 de ani.
John Sea, un paleontolog de la Universitatea Stony Brook din New York, nu este atât de sigur.
„Ideea că acest șnur este făcut neapărat de neandertali, rămâne o întrebare deschisă”, a spus el, chiar dacă rămășițele de neandertal au fost găsite nemijlocit în apropiere.
Vedeţi şi: Cele mai vechi unelte, găsite recent în afara Africii, pot rescrie istoria umană
„Mai este nevoie să păstrezi o minte deschisă. Doar faptul că neandertalii au fost prezenți. Nu exclude posibilitatea că oamenii au rătăcit în același timp şi parte a lumii”.
Cu toate acestea, el a adăugat: „Noi de mult timp am suspectat că oamenii timpurii şi neandertali au avut un fel de cordaj, unele mijloace prin care atașau un lucru de altul.
Aceasta este, din câte ştiu eu, o primă dovadă definitivă”.
Frânghia, probabil, este în uz de mai bine de acum o jumătate de milion de ani, a spus Shea.
El a menționat că unele instrumente de piatră extrem de vechi, par să fie fost făcute pentru a se potrivi cu mânere, iar astfel de unelte se vor desprinde destul de repede de mâner fără clei sau sfoară, ce le va ţine strâns legate.
Este destul de uşor să foloseşti aproape orice buruiană pentru a face o funie, a spus Shea (en): „Puteţi face o sfoară simplă în câteva minute”.
Totuşi, realizarea unei sfori şi frânghii de înaltă calitate necesită careva cunoştinţe.
Şi el a spus că nu există nici un motiv să crezi că neandertalii nu au fost capabili de aşa ceva.
„Nu există nici o fărâmă, am în vedere nici cele mai mici urme”, a spus el (en), „că neandertalii nu au fost suficient de inteligenți în comparație cu oamenii”.
Lasă un răspuns