Imaginea unui porc sălbatic realizată acum cel puţin 45 000 de ani oferă cele mai vechi dovezi ale unei așezări umane
Arheologii au descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută din lume: o imagine în mărime naturală a unui porc sălbatic care a fost realizată acum cel puţin 45 500 de ani în Indonezia.
Descoperirea, descrisă recent (13 ianuarie, 2021) în revista Science Advances, oferă cele mai vechi dovezi ale unei așezări umane în regiune.
Vedeţi şi: Cel mai vechi desen făcut de om a fost descoperit într-o peșteră din Africa de Sud
Co-autorul studiului Maxime Aubert, de la Universitatea Griffith din Australia, a declarat pentru AFP (Agence France-Presse) că pictura a fost găsită pe Sulawesi în anul 2017 de doctorandul Basran Burhan, ca parte a cercetărilor pe care echipa le desfășoară în comun cu autoritățile indoneziene.
Peștera Leang Tedongnge este situată într-o vale îndepărtată, închisă de stânci de calcar, aproximativ la o oră de mers pe jos de la cel mai apropiat drum.
Vedeţi şi: Cele mai vechi dovezi a prezenței oamenilor moderni în Europa într-o peșteră din Bulgaria
Ea este accesibilă doar în timpul sezonului uscat, când zona nu este inundată — iar membrii comunității izolate Bugis, au declarat echipei că ei niciodată nu au văzut oameni din occident.
Măsurând 136 cm pe 54 cm, porcul cu negi din Sulawesi a fost pictat cu ajutorul pigmentului de ocru roşu închis şi are o creastă scurtă de păr vertical, precum şi o pereche de negi faciali în formă de corn, caracteristice masculilor adulţi din specie.
Deasupra pârții din spate a porcului sunt două amprente de mâini şi, se pare, că el se confruntă cu alţi doi porci, ce s-au păstrat doar parțial, ca partea a unei scene narative.
„Porcul se pare să observe o luptă sau o interacțiune socială între alți doi porci cu negi”, a spus co-autorul studiului Adam Brumm (en).
Oamenii au vânat porci de Sulawesi cu negi timp de zeci de mii de ani şi sunt o caracteristică cheie a lucrărilor de artă preistorice din regiune, în special din timpul erei glaciare.
Aubert, un specialist în datări, a identificat un depozit de calcit ce s-a format deasupra picturii, apoi a folosit datarea izotopului seriilor uraniului, pentru a spune cu certitudine că acesta avea o vechime de 45 500 de ani.
Acest lucru face ca pictura să aibă cel puțin această vârstă, „dar ea ar putea fi mult mai veche, deoarece datarea pe care o folosim stabilește vârsta doar a calcitului deasupra”, a explicat el (en).
„Oamenii ce au realizat-o erau complet moderni, la fel ca noi, aveau toată capacitatea şi instrumentele necesare pentru a face orice pictură ce o doreau”, a adăugat el (en).
Anterioara, cea mai veche pictură rupestră, a fost găsită de asemenea pe Sulawesi de aceeași echipă.
Ea reprezintă un grup de figuri parţial umane, parțial animale, ce vânează mamifere şi s-a constatat că are cel puțin 43 900 de ani.
Picturile rupestre ca acestea ajută la fel la completarea lacunelor legate de înţelegerea noastră privitor la primele migrații umane.
Se știe că oamenii au ajuns în Australia în urmă cu 65 000 de ani, dar probabil ar fi trebuit să traverseze insulele indoneziene, cunoscute sub numele de „Wallacea” (en).
Acest site reprezintă acum cele mai vechi dovezi a prezenţei oamenilor în Wallacea, dar se speră că cercetările ulterioare vor ajuta să arate că oamenii se aflau în regiune mult mai devreme, ceea ce ar rezolva enigma așezărilor străvechi din Australia.
Echipa consideră că opera de artă a fost realizată de Homo sapiens, nu de speciile umane acum dispărute, cum ar fi denisovanii, dar nu pot afirma aceasta cu certitudine.
Vedeţi şi: O mandibulă de Denisovan descoperită într-o peșteră din Tibet
Pentru a face amprente de mână, artiștii ar fi trebuit să le pună pe o suprafaţă, apoi să scuipe pe ea, iar echipa speră să încerce să extragă probe de ADN din saliva reziduală.
Lasă un răspuns