Persoanele cu apendicele înlăturat sunt de trei ori mai susceptibili de a dezvolta boala Parkinson, potrivit unui nou studiu (en).
Cel mai mare studiu efectuat vreodată în ceea ce privește relația dintre intestin şi tulburările debilitante ale sistemului nervos a implicat analiza a peste 62 milioane de pacienți.
Vedeţi şi: A fost găsit un sistem nervos preistoric de 520 de milioane de ani
Cercetătorii au constatat că pacienții ce au avut apendicele eliminat, au fost mai susceptibili de a dezvolta Parkinson decât cei a căror apendice a rămas neatins.
Autorul principal al studiului, dr. Mohamed Sheriff, medic la Universitatea Case Western Reserve şi la Spitalul Universitar de la Centrul Medical din Cleveland, SUA, a declarat(en):
Cercetările recente privind cauzele Parkinsonului s-au centrat în jurul alpha synuclein-ului, o proteină găsită în tractul gastrointestinal la începutul declanșării bolii.
Acesta este motivul din care oamenii de ştiinţă din întreaga lume examinează tractul gastrointestinal, inclusiv apendicele, cu scopul de a găsi indicii a dezvoltării bolii Parkinson.
Vedeţi şi: Cauza bolii Alzheimer s-ar putea ascunde chiar în gura voastră, potrivit unui studiu
El a afirmat că constatările anterioare privind apendicectomiile şi boala Parkinson au fost inconsecvente, cu unele studii ce nu au arătat prezenţa vreunei relaţii şi unul recent ce a arătat că pacienții cu apendicele neînlăturat erau mai predispuși de a dezvolta boala Parkinson.
Această contradicție la determinat pe dr. Sheriff şi pe colegii săi să caute răspunsul la întrebare utilizând datele unei companii nord americane electronice din domeniu sănătății cu sediul în Ohio, ce extrage date din 26 de sisteme integrate majore de sănătate publică.
Cercetătorii au analizat înregistrări electronice de sănătate a mai mult de 62,2 milioane de pacienți şi i-au identificat pe cei care au avut apendicectomie şi au fost diagnosticați cu Parkinson cel puţin şase luni mai târziu.
Ei au constatat că printre 488 190 de pacienţi ce au suferit apendicectomii, 4470 (0,92 %), au dezvoltat Parkinson.
Din restul 61,7 milioane de pacienţi fără apendicectomii, ei au identificat doar 177 230 (0,29 %) ce au dezvoltat boala.
Potrivit analizei, pacienţii ce au avut o apendicită, au fost de trei ori mai susceptibili de a dezvoltat Parkinson decât cei care nu au avut-o.
Echipa de cercetare a descoperit niveluri similare de risc pentru toate grupele de vârstă, indiferent de sex sau rasă.
Dr. Sheriff a adăugat (en): „Această cercetare demonstrează o relaţie clară între apendice, sau eliminarea lui, şi boala Parkinson, dar aceasta este doar o asociere”.
Vedeţi şi:Oamenii de ştiinţă au găsit o posibilă legătură dintre bacteriile intestinale şi depresie
„Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma această legătură şi pentru a înțelege mai bine mecanismele implicate”.
Constatările urmează să fie prezentate la anuala conferinţă din California
Digestive Disease Week, în cursul acestei luni.
Lasă un răspuns