Şerpii, probabil reptilele cu cea mai proastă reputaţie. Dar, cele mai multe dintre specii sunt neveninoase iar acelea care au venin îl folosesc mai degrabă pentru a supune prada decât pentru auto-apărare. Unii posedă suficient venin pentru a provoca răni dureroase sau chiar decesul omului.
Aşa dar să vedem care sunt 11 cei mai veninoşi şi periculoşi şerpi din lume.
11. Şarpele cu clopoţei
Crotalus cerastes
Unicul şarpe din America de pe listă, şarpele cu clopoţei este uşor de identificat după solzii cărnoşi de la capătul cozii. El face parte din familia Viperilor, este capabil să se arunce la o distanţă de până la 2/3 din lungimea corpului său. Esticul şarpele cu clopoţei Diamondback este considerat cel mai periculos şarpe din America de Nord.
În mod surprinzător, puii sunt consideraţi mai periculoşi decât adulţii, din cauza incapacităţii lor de a controla cantitatea de venin injectată.
Cele mai multe specii de şerpi cu clopoţel au venin hemotoxic, care distruge ţesuturile, degenerează organele şi care cauzează coagulopatie (perturbarea coagulării sângelui). O muşcătură veninoasă,cel mai probabil va duce la formarea unei cicatrici permanente, chiar şi în cazul unui imediat tratament eficient, iar în cele mai rele cazuri poate cauza pierderea unui membru sau chiar deces.
Dificultăţile de respiraţie, paralizia, salivarea şi hemoragia masivă, de asemenea sunt simptome caracteristice. Astfel, o muşcătură a şarpelui cu clopoţei este întotdeauna un prejudicu cu un potenţial letal. Muşcăturile de şarpe cu clopoţel netratate, în special a speciilor mari, sunt cel mai des fatale. Cu toate acestea, antiveninul, aplicat la timp, reduce rata de deces la mai puţin de 4%.
10. Vipera Morţii
Acanthophis antarcticus
Vipera morţii, ce îşi merită pe deplin numele, ea se întâlneşte în Australia şi Noua Guinee. Ea de fapt vânează şi ucid alţi şerpi, inclusiv unele din această listă, de obicei, prin ambuscadă.
Cu toate că, nu fac parte din familia Viperidae, sunt numite astfel din cauza că au un aspect similar cu viperele, au capete triunghiulare, un corp scurt şi îndesat.
Vipera morţii de obicei, injectează 40-100mg de venin cu o doză letală de 0.4mg-0.5mg pe kilogram.
O muşcătură netratată a viperii morţii, este una din cele mai periculoase din lume. Veninul acestei specii este o neurotoxină. Muşcătura provoacă o paralizie şi poate provoca moartea în decurs de 6 ore, din cauza insuficienţei respiratorii. În general simptomele ajung la punctul culminant după 24-48 ore.
Antiveninul este foarte eficient la tratarea muşcăturii Viperii morţii. Ca rezultat a progresiei lente a simptomelor, dar înainte de extinderea lor, muşcătura Viperii Morţii are o rată de fatalitate de 50%. Cu cea mai rapidă aruncătură în timpul atacului din lume, Vipera morţii poate trece de la poziţia de atac la lovitură şi înapoi în 0.13 secunde.
9. Vipera
Viperidae
Viperile sunt răspândite în cea mai mare parte a lumii, dar, fără îndoială, cei mai veninoşi sunt Vipera cu solzi aspri (Echis) şi Vipera cu Lanţ (Daboia russelii), răspândite în principal în Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, în special în India, China şi Asia de Sud-Est.
Viperile sunt uşor iritabile, în general nocturne şi de multe ori active după ploi. Ele sunt de asemenea, foarte rapide. Cele mai multe dintre aceste specii au venin cauzând simptome care încep cu durerea la locul muşcăturii, urmată imediat de umflarea extremităţii afectate. Sângerarea este un simptom obişnuit, în special a gingiilor.
Există o scădere a tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac. Se începe vezicularea locului muşcat, care în cazurile mai grave se poate extinde de-a lungul membrului afectat. Necroza (moartea celulelor) este de obicei superficială şi se limitează doar cu regiunea muşcăturii, dar poate fi mai mare în unele cazuri extreme.
Efectul veninului Viperii cu Lanţ asupa sângelui.
[youtube id=”4CQKLiwQCIs” mode=”normal”]
Vărsături şi edemul facial (umflături) apare aproximativ la o treime din toate cazurile. Durerile puternice se pot prelungi 2-4 săptămâni. De multe ori, umflăturile ating maxima în timp de 48-72 ore, implicând şi membrul afectat.
Decolorarea poate apărea în toată zona umflată din cauza scăderii celulelor roşii şi plasmei din ţesutul muscular. Moartea de la septicemie, insuficienţă cardiacă sau respiratorie poate surveni timp de 14 zile, sau chiar mai târziu.
8. Cobra Filipineză
Naja philippinensis
Cobra Filipineză, este o specie îndesată de Cobră scuipătoare, extrem de veninoasă, răspândită în regiunile nordice Filipineze şi poate creşte până la lungimea de 1.6 metri.
Cele mai multe specii de Cobră nu ar face parte din această listă, dar Cobra Filipineză este o excepţie. Veninul său este cel mai mortal printre toate speciile de Cobră şi este capabilă de-al scuipa până la 3 metri.
Veninul său este o neurotoxină care afectează funcţiile cardiace şi respiratorii, şi poate provoca neurotoxicitate, paralizie respiratorie şi deces în treizeci de minute. Muşcătura provoacă daune minime ţesutului. Neurotoxinele întrerup transmiterea semnalelor nervoase prin legăturile intersecţiilor neuro-musculare din apropierea muşchilor.
Simptomele pot include dureri de cap, greaţă, vărsături,dureri abdominale, diaree, ameţeli, convulsii şi colaps cardiovascular.
7. Şarpele Tigru
Notechis scutatus
Numele său vine de la proeminentele fâşii galben şi negre tipice unor populaţii de şerpi tigri, cu toate acestea nu toţi au acest desen. La unele populaţii a acestei specii aceste fâşii lipsesc. Lungimea şerpilor tigri variază dela 1 metru la 2.4 metri.
Răspândit în Australia, şarpele tigru are un venin neurotoxic foarte puternic. Moartea de la muşcătură poate surveni în timp de 30 de minute, dar de obicei sunt necesare 6-24 de ore. Toxinele din veninul şarpelui tigru distrug proteina de coagulare astfel încât sângele nu se poate închega, punând victima sub un risc de de hemoragie majoră.
Vedeţi şi: Curiozităţi despre Australia şi date interesante
Înainte de de inventarea antiveninului, rata de mortalitate de la muşcătura şarpelui Tigru era 60-70%. Simptomele pot fi durerile localizate în picioare şi regiunea gâtului, furnicături, amorţeală şi transpiraţie, urmate de un debut destul de rapid de dificultăţi respiratorii şi paralizie.
Şarpele Tigru de cele mai dese ori fuge de confruntări, dar poate deveni foarte agresiv atunci când este băgat în colţ.
6. Mamba neagră
Dendroaspis polylepis
Temuta Mamba Neagră poate fi găsită în multe părţi ale continentului African. Acestea sunt cunoscute ca fiind foarte agresive şi pot ataca cu o precizie mortală. Acest şarpe, de asemenea, este cel mai rapid şarpe din lume, capabil să atingă o viteză de până la 20 kilometri pe oră.
Acest şarpe teribil poate muşca mai mult de 12 ori la rând. O singură muşcătură este capabilă de a ucide de la 10 la 25 de adulţi.
Veninul este o neurotoxină ce acţionează rapid. O muşcătură eliberează în medie aproximativ 100-120 mg de venin, cu toate acestea, el poate elibera şi până la 400 mg. În cazul în care veninul ajunge la o venă, 0.25 mg/kg sunt suficiente pentru a ucide un om în 50% din cazuri.
Simptomul iniţial al muşcăturii este durerea locală în regiunea muşcăturii, deşi nu e atât de puternică ca de la şerpii cu hemotoxine. Victima suportă senzaţii de furnicături în gură şi la extrimităţi, vedere dublă, viziune tunel, puternice tulburări a conştiinţei, febră, salivaţie excesivă (inclusiv spumare la gură şi nas) şi ataxie pronunţată (lipsă de control muscular).
În cazul în care victima nu primeşte îngrijiri medicale, simptomele progresează rapid în dureri abdominale puternice, greaţă şi vărsături, paloare, stare de şoc, nefrotoxicitate (insuficienta renala), toxicitate cardio şi paralizie.În cele din urmă victima suportă convulsii, stop respirator, coma şi apoi moarte.
Fără antivenin, rata mortalităţii este de aproape 100%, una din cea mai ridicată printre toţi şerpii veninoşi. În funcţie de natura muşcăturii, moartea poate survine în orice moment între 15 minute şi 3 ore.
5. Albastru Krait
Bungarus candidus
Krait-ul Malaezian sau albastru Krait, este fără îndoială, cel mai veninos reprezentant al acestei specii. Această specie este răspândită în Asia de Sud-Est şi Indonezia, 50% din muşcături a mortalului albastru Krait sunt fatale, chiar şi cu administrarea de antivenin.
Şarpele Krait vânează şi ucide alţi şerpi, chiar şi canibalizează alţi şerpi Krait. Ei sunt o specie nocturnă şi sunt mai agresivi când se lasă noaptea. Cu toate acestea sunt destul de fricoşi şi de cele mai dese ori vor încerca să se ascundă, decât să lupte.
Veninul este o neurotoxină, de 16 ori mai puternic decât cel al unei Cobre. Provoacă rapid o paralizie musculară locală împiedicând capacitatea terminaţiilor nervoase de a elimina în mod corespuzător substanţele chimice care transmit semnale următorului nerv. După, urmează o perioadă de masivă excitaţie (crampe, tremur, spasme), care în cele din urmă duc la paralizie.
Din fericire, muşcăturile de Kraits sunt rare datorită naturii lor nocturne. Înainte de apariţia antiveninului, rata de moarte era enormă, 85%. Chiar dacă s-a administrat antiveninul la timp, sunteţi departe de a supraveţui cu siguranţă.
Moartea survine, de obicei, în termen de 16-12 ore de la muşcătura unui Kraits. Chiar dacă pacientul este adus la spital, poate să survină coma permanentă şi chiar moartea creierului din cauza hipoxiei (aport insuficient de oxigen), datorită timpului limitat, necesar pentru transportare şi primirii assistenţei medicale corespunzătoare.
4. Taipan
Oxyuranus scutellatus
Taipanul costal sau cum i se mai spune taipanul obişnuit, este o specie de şarpe extrem de veninoasă al familiei Elapidae. Este cel mai mare şarpe veninos din Australia. Exemplarele mature pot creşte până la 1.5 – 2 metri.
Vedeţi şi: 10 cei mai mari păianjeni din lume
Este un reprezentant din regiunile de coastă din nordul Australiei şi a insulei Noua Guinee, veninul unui Taipan este suficient de puternic pentru a ucide până la 12 000 de porcuşori de Guineea. Potrivit multor studii toxicologice, aceasta este al treilea cel mai veninos şarpe terestru din lume.
Veninul încheagă sângele victimei, prvocând blocarea arterelor sau a venelor, care, de asemenea, este neurotoxic. Până la apariţia unui antivenin, nu au fost înregistraţi supraveţuitori după muşcătura unui Taipan, şi moartea survine de obicei într-o oră.
Chiar şi cu administrarea cu succes a unui antivenin, cele mai multe victime vor avea o internare extinsă cu terapie intensivă.
Taipanul este comparat cu Mamba Neagră Africană după morfologie, ecologie şi comportament.
3. Şarpele Brun Estic
Pseudonaja textilis
Şarpele brun estic este considerat al doilea cel mai veninos şarpe din lume după doza letală. Este originar din Australia, Papua Noua Guinee şi Indonezia.
Şarpii bruni adulţi pot varia foarte tare după culoare. În timp ce, de obicei, au o nuanţă uniformă brună, ei pot avea un aspect diferit aşa precum, pete şi benzi, culorii variate de la un cafeniu foarte palid până la negru, inclusiv portocaliu, argintiu, galben şi gri.
Nu lăsaţi numele inofensiv al acestui şarpe să vă inducă în eroare, doar 1/14 000 dintr-o uncie (28.3 g) din veninul său este suficient pentru a ucide un om adult.
Venind dintr-o varietate de specii, şarpele Brun Estic este cel mai veninos. Din păcate, habitatul lor preferat este de-a lungul centrelor populate majore din Australia.
Şarpele Brun este destul de rapid, poate fi agresiv şi în anumite circumstanţe este cunoscut pentru urmărirea agresorilor aplicând muşcături repetate. Chiar şi puii pot ucide un om.
Veninul conţine atât neurotoxine cât şi coagulanţi de sânge. Din fericire pentru oameni, doar mai puţin de jumătate din muşcături conţin venin şi preferă să nu atace, dacă este posibil.
2. Taipanul Vestic sau Şarpele Vajnic
Oxyuranus microlepidotus
Australianul taipan vestic sau inland taipan, cum i se mai spune, este considerat a fi cel mai veninos şarpe terestru din lume. El atacă foarte rapid şi exact, eliberând veninul său extrem de toxic adânc în pradă. Taipanului nu-i rămâne decât să aştepte până victima va muri.
Acest şarpe suportă modificări de sezon dramatice în culoarea pielei. Este mai deschis la culoare vara şi mai închis iarna, acest lucru îi ajută la reglarea temperaturii corpului său.
Este un şarpe extrem de rapid şi agil care poate ataca instantaneu cu o precizie extremă, adesea aruncându-se de mai multe ori în timpul aceluiaşi atac şi muşcătura lui este veninoasă aproape în toate cazurile.
În timp ce se putea de inclus mai multe sub-specii în această listă, Şarpele Vajnic merită un loc propriu. El are cel mai toxic venin dintre toţi şerpii din lume.
Randamentul maxim înregistrat unei singure muşcături este de 110 mg, suficient pentru a ucide aproximativ 100 de oameni sau 250 000 de şoareci! Este de 10 ori mai veninos ca şarpele cu clopoţei Mojave şi de 50 de ori ca cobra obişnuită.
Din fericire, şarpele vajnic nu este deosebit de agresiv şi este foarte rar întâlnit de oameni în natură. Nu a fost înregistrat nici un deces provocat de veninul acestui şarpe, deşi potenţial ar putea ucide un om adult în termen de 45 de minute.
1. Şarpele de mare cu bezi sau Şarpele de mare Belcher – cel mai veninos şarpe
Hydrophis belcheri
Dacă luam în consideraţie şi speciile de şerpi de mare apoi acesta este cel mai veninos şarpe din lume cunoscut la moment, câteva miligrame de venin sunt suficiente pentru a ucide 1000 de oameni! Doar mai puţin de un sfert din muşcături vor conţine venin cea ce îl face un şarpe relativ docil.
De obicei pescarii sunt victimile acestor muşcături, deoarece ei se confruntă cu aceste specii atunci când trag plasele din ocean.
Sunt răspândiţi de-a lungul apelor din largul Asiei de Sud-Est şi Nordul Australiei.
Mai sunt încă multe specii de şerpi de mare care sunt extrem de veninoşi. Toţi fac parte din subfamilia Hydrophiinae, de asemenea cunoscuţi sub numele de şerpi de recif. Cei mai mulţi din ei sunt adaptaţi pentru o viaţă complect acvatică şi nu sunt capabili să se deplaseze pe uscat. Toţi au cozi ca vâslele şi au corpuri comprimate lateral.
Da, toţi aceşti şerpi sunt extrem de veninoşi şi periculoşi, dar înainte de ai trata cu dispreţ, trebuie să ştiţi că din veninul acestor şerpi se fac medicamente care scapă multe vieţi omeneşti.
O proteină care coagulează sângele din veninul Taipanului este folosită pentru a opri sângerarea excesivă în timpul intervenţiei chirurgicale sau după traumatisme majore.
Enzimele din veninul de cobră pot fi utile pentru tratarea bolilor Parkinson şi Alzheimer. O enzimă extrasă din veninul mocasinului (o specie de vipera) ar pute fi folosită pentru tratamentul cancerului de sân.
adi says
ai gresit spunand ca ca crotalul este cel mai veninos sarpe din america de nord . sarpele coral este cel mai veninos sarpe
Vladimir Moşoglu says
Mersi pentru atenţie, Şarpele cu clopoţei după doza letală de venin necesară nu e cel mai veninos însă fiţi sigur după numărul de cazuri letale este cel mai periculos şarpe din America de Nord, aşa că face sa-l cunoasteti daca veţi fi prin nordul Mexicul sau statul Texas.
„Most fatal bites are attributed to the eastern and western diamondback rattlesnake.”
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fatal_snake_bites_in_the_United_States