Cel mai îndepărtat obiect cunoscut din sistemul solar este acum confirmat.
FarFarOut, o bucată mare de rocă descoperită în 2018 (en), aflat la o distanță enormă de aproximativ 132 de unități astronomice de la Soare, a fost studiată şi caracterizată, iar acum știm mult mai multe despre ea şi orbita ei.
Are un diametru de aproximativ 400 de kilometri, ce o plasează la capătul de jos al scării mărimilor planetelor pitice.
Observațiile inițiale, sugerează că are o distanță orbitală medie de 101 unități astronomice — ce este de 101 ori distanța dintre Pământ şi Soare.
Având în vedere că Pluto are o distanţă orbitală medie de aproximativ 39 de unități astronomice, FarFarOut este mult, mult mai departe.
Vedeţi şi: 5 lucruri uimitoare despre Pluto, pe care le-am învăţat după un an de la vizita lui
El a primit denumirea provizorie 2018 AG37, iar numele său propriu, în concordanță cu regulamentele Uniunii Astronomice Internaționale, este încă în așteptare.
Totuşi, orbita sa nu este un cerc uniform în jurul Soarelui, ci un oval cu adevărat alungit într-o parte.
După o observație atentă, oamenii de știință au calculat orbita sa; FarFarOut oscilează, îndepărtându-se de soare cu până la 175 de unități astronomice şi apropiindu-se la 27 unități astronomice, în interiorul orbitei lui Neptun.
Vedeţi şi: Pe Uranus şi Neptun plouă cu diamante solide
Aceasta înseamnă că obiectul ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine planetele sistemului solar exterior.
„FarFarOut a fost probabil aruncat în sistemul solar exterior când s-a apropiat prea mult de Neptun în trecutul îndepărtat”, a spus astronomul Chad Trujillo (en) de la Universitatea Arizona de Nord.
„FarFarOut, probabil, va interacționa din nou cu Neptun în viitor, deoarece orbitele lor încă se intersectează”.
Porecla obiectului a evoluat de la cea a unui obiect îndepărtat descoperit anterior, în anul 2018.
Planeta pitică Farout are o distanță medie orbitală de 124 de unități astronomice şi a fost numită după o exclamație făcută de astronomul Scott Sheppard de la Carnegie Institution for Science.
Şi atunci când el şi echipa sa au descoperit un obiect şi mai îndepărtat, progresia a fost evidentă.
Cu alte cuvinte, la denumirea planetei pitice Farout s-a mai adăugat un „Far” — ce se traduce „departe”.
Totuşi, FarFarOut este încă foarte misterios.
Deoarece este atât de departe, el este extrem de vag şi a fost observat doar de nouă ori (en) în decursul a doi ani.
Echipa a dedus mărimea lui în baza luminozităţii sale, dar noi nu ştim încă prea multe; el ar putea fi un obiect neregulat foarte mare al Centurii Kuiper sau ar putea îndeplini criteriile pentru a fi clasificat ca o planetă pitică.
De asemenea, astronomii nu sunt pe deplin siguri de timpul în care el efectuează o orbită completă.
Ei cred că el ar putea fi de doar 800 de ani (Pluton are nevoie de 248 de ani), dar există suficient spațiu pentru a fi de două ori mai mare, sau eventual a se mișca într-un ritm mult mai rapid.
Așadar, vor trebui făcute mult mai multe observații pentru al înțelege mai bine .
„Lui FarFarOut îi ea un mileniu pentru a înconjura Soarele odată”, a spus astronomul David Tholen (en) de la Universitatea din Hawaii de la Mānoa.
„Din această cauză, el se mișcă foarte lent pe cer, necesitând câțiva ani de observații pentru a-i determina cu precizie traiectoria”.
Sheppard, Tholen şi Trujillo lucrează studiind sistemul solar exterior în speranța de a obține o vedere a Planetei Nouă, un obiect ipotetic, responsabil pentru mișcarea ciudată a grupurilor de obiecte din exteriorul de dincolo de Pluto.
Există alte explicații pentru aceste orbite, dar lucrarea are un avantaj secundar excelent.
Echipa a descoperit o serie de obiecte despre care nu știam.
Desigur, printre aceștia se numără Farout şi FarFarOut.
Mai există, de asemenea, o planetă pitică poreclită Goblin, descoperită la o distanță de 80 de unități astronomice.
Există chiar şi un obiect, numit 2014 FE72 , a cărui orbită îl duce mai departe de 3000 de unități astronomice, singurul obiect de acest gen cu o orbită în întregime în afara lui Neptun. (În prezent el este mult mai aproape, după ce în anul 1965 a fost la distanța cea mai mică de la Soare).
Şi aceasta ține nu doar de sistemul solar exterior.
Cercetătorii au descoperit 12 luni necunoscute anterior pe orbita din jurul lui Jupiter şi 20 de sateliţi ce se rotesc în jurul lui Saturn.
Vedeţi şi: Ultimele date ale sondei spațiale Cassini dezvăluie ceva surprinzător despre inelele lui Saturn
Deci, dacă există o Planetă Nouă acolo, aceștia sunt oamenii de știință care cel mai probabil o vor găsi.
Dar, în acest proces, ei dezvăluie multe despre sistemul solar exterior.
„Descoperirea lui FarFarOut arată capacitatea noastră din ce în ce mai mare de a cartografia sistemul solar exterior şi de a privi din ce în ce mai departe spre marginile sistemului nostru solar”, a spus Sheppard (en).
„Doar cu progresele înregistrate în ultimii ani la camerele digitale mari pe telescoapele foarte mari a făcut posibilă descoperirea unor astfel de obiecte îndepărtate precum FarFarOut.
Chiar dacă unele din aceste obiecte îndepărtate sunt destul de mari — de dimensiunea planetelor pitice — ele sunt foarte vagi din cauza distanțelor extrem de mari de la Soare.
FarFarOut este doar vârful aisbergului obiectelor din sistemul solar foarte îndepărtat”.
Lasă un răspuns