Un fermier din Chubut, Argentina, trei ani în urmă, a făcut o descoperire incredibilă a unui dinozaur. În timp ce lucra pe câmpul său, el a a dat peste rămăşiţele fosilizate a unui dinozaur. Paleontologii de la Muzeul de Paleontologie Egidio Ferugilo din apropiere, au excavat zona şi au găsit aproximativ 150 de oase incredibil de bine conservate, de la şapte reprezentanţi a unei specii, care probabil este unul din cel mai mare dinozaur care a paşit vre-o dată pe Pământ.
Rămăşiţele provin de la o specie nou descrisă titanosaur, care este cel mai mari erbivor sauropodos. el a trăit la sfârşitul erei mezozoice aproximativ 95 de milioane de ani în urmă. Această nămilă încă nu are un nume, până rezultatele nu vor fi publicate într-o revistă ştiinţifică, cercetătorii susţin că vor alege un nume care va aduce un omagiu regiunii, fermerului şi mărimii incredibile a dinozaurului.
Se estimează că ar avea o lungime uimitoare de 40 de metri de la cap la coadă, şi 20 de metri în înălţime. O creatură atât de mare ar fi cântărit cel puţin 77 de tone, greutate de peste unsprezece ori mai mare ca a Tyrannosaurs rex şi aproximativ la fel ca greutatea a 14 elefanţi africani.
Cercetătorii compară la moment această specie cu Argentinosaurus – ul, care este în prezent considerat oficial cea mai mare specie. Însă, Argentinosaurus – ul se crede că ar fi cântărit cu aproximativ 7 tone mai puţin decât specia nou găsită, şi a fost probabil detronat ca fiind oficial cel mai mare animal terestru care a existat vreo dată.
Înţelegerea mărimilor adevărate a dinozaurilor este întodeauna deschisă pentru dezbateri atunci când nu există scheletul complect. Ipotezele privind mărimea şi forma oaselor care lipsesc, se bazează pe informaţia existentă despre speciile înrudite. Însă nu este exclus că pot fi încă multe probe care la moment încă nu au fost descoperite în procesul săpăturilor.
José Luis Carballido, care conduce săpăturile a declarat într-un comunicat de presă pe site-ul muzeului că echipa „încă lucrează pe acest şantier extraordinar. Estimăm că o cincime din procesul de excavare este finalizat, astfel există încă mult lucru de făcut şi probabil încă multe de descoperit.”
Cercetătorii deasemeni au descoperit mai mult de 60 de dinţi a unor specii carnivore care probabil sau hrănit din corpurile titanozaurilor morţi. Carballido susţine că „că acestă posibilitate a costat mult carnivorii care au pierdut mulţi dinţi în timp ce încercau să muşte pielea deosebit de groasă şi tare.”
Alte fosile indică că în perioada când au trăit aceşti giganţi, peisajul local era destul de verde,bogat cu flori şi copaci. Titanozaurii probabil s-au adunat în aăropierea unei surse de apă şi probabil au murit împotmolite în noroi.
Sursă: Iflscience; The Independent; CNN
Lasă un răspuns