Arheologii spun că nava de 23 de metri a rămas neatinsă pentru mai mult de 2400 de ani.
Arheologii au descoperit la fundul Mării Negre ceea ce ei cred că ar fi cel mai vechi naufragiu din lume, care se pare că stă neatins timp de 2400 de ani.
Nava de 23 de metri, care se crede a fi una grecească, a fost descoperită cu catargul, cârmele şi băncile pentru vâslași, toate prezente şi poziționate corect la peste 2 km sub suprafață.
Lipsa de oxigen de la această adâncime a conservat-o, au spus cercetătorii.
„O navă care a rămas intactă din lumea clasică, situată sub 2 km de apă, este ceva ce nu aş fi crezut niciodată să fie posibil”, a declarat profesorul Jon Adams (en), investigatorul principal al Proiectului de Arheologie Maritimă a Mării Negre (MAP) şi membrul echipei care a făcut descoperirea.
„Acest lucru va schimba cunoștințele noastre privind construcția navelor şi navigația din lumea antică”.
Se crede că nava a fost un vas comercial de un tip pe care cercetătorii spun că l-au văzut anterior doar pe „fațetele ceramicii antice greceşti, precum ‘Vaza Sirenă’ din Muzeul Britanic”.
Această lucrare, care datează din aceeași perioadă, prezintă o navă similară cu cea cu care Odiseu a trecut de sirene, cu eroul homeric legat de catarg pentru a rezista cântecelor lor.
Echipa a declarat că intenționează să lase vasul acolo unde a fost găsit, dar adăugat că, o mică bucată a fost datată cu carbon de Universitatea din Southampton şi a afirmat că rezultatele (en) „au confirmat că acesta este cel mai vechi naufragiu intact cunoscut de omenire”.
Echipa a declarat că datele vor fi publicate la conferinţa MAP pentru Marea Neagră de la Colecţia Wellcome din Londra.
Acesta a fost unul dintre cele peste 60 de naufragii găsite de către echipa internaţională alcătuită din de arheologi maritimi, oameni de ştiinţă şi geodezi maritimi, care au avut o misiune de trei ani pentru a explora adâncurile Mării Negre, pentru a înțelege mai bine impactul schimbărilor preistorice al nivelului mării.
Ei au afirmat că descoperirile au variat în funcție vechime, începând de la „flotile de incursiuni ale cazacilor din secolul 17, vase comerciale romane pline cu amfore, până la vase întregi din perioada clasică”.
Echipa de documentare a realizat un film de două ore care urmează să fie prezentat la Muzeul Britanic.
Lasă un răspuns