Construite pentru a proteja şi întreţine membrii familiei regale, castelele vechi, bineînţeles, posedă o frumuseţe de durată.
Dar, spre deosebire de complexele îngrădite de odinioară, călătorii moderni pot păşi acum înăuntru după porţile istorice deschise.
Deci, să vedem nu numai cele mai frumoase castele din lume, dar şi acelea cu o istorie bogată.
Alhambra, Spania
Este chintesenţa arhitecturii maure care atrage mulţimile în Granada, dar cea mai memorabilă caracteristică a acestui castel ar putea fi grădinile sale cereşti mediteraneene.
‘Alhambra’ este forma prescurtată a denumirii ‘Calat Alhambra’, un palat şi un complex de cetăţi situate în Granada, Andaluzia, Spania.
Palatul a luat start ca o mică fortăreaţă care a fost construită în 899.
După mai mulţi ani de neglijare regele maur a Grenadei, în secolul al 11-lea, a renovat-o .
Cetatea mai târziu, în anul 1333, a fost transformată de sultanul Grenadei, Yusuf I într-un palat regal.
Palatul Alhambra a găzduit emirii spanioli până în anul 1492, când monarhii catolici au cucerit dinastia Nasrid.
Cele mai multe din clădirile din Alhambra au fost vopsite în alb, dar astăzi, arse de soare mulţi ani la rând, ele arată roşietice.
Castelul Alnwick, Anglia
Acest domeniu britanic încă mai este draga locuinţă a actualului Duce de Northumberland, el, de asemenea, este cunoscut sub numele a două forturi fictive: ca Hogwarts în primele două filme Harry Potter şi Castelul Brancaster în serialul englez Downton Abbey.
Castelul Alnwick păzeşte un drum care traversează râul Aln.
Yves de Vescy, Baronul de Alnwick, a ridicat primele părţi ale castelului aproximativ în anul 1096.
Castelul a fost construit după cucerirea normandă, renovat şi remodelat de nenumărate ori.
El este introdus în lista clădirilor arhitecturale turistice cu interes deosebit a Marei Britaniei.
Ducele actual şi familia sa locuiesc în castel, dar ocupă doar o parte din el.
Castelul este deschis publicului pe tot parcursul verii.
După castelul Windsor, acesta este al doilea cel mai mare castel locuit din Anglia.
Amber Fort, India
Urcând treptele de-a lungul pereţilor cetăţii (alături de elefanţii asiatici) nimeriţi înăuntru panourilor sculptate şi plafoanelor de oglinzi a acestui castel de gresie.
Situat pe un deal, Fortul Amber, este atracţia turistică principală din zona Jaipurului, capitala şi cel mai mare oraş a statului indian Rajasthan din nordul Indiei.
Fortul este cunoscut pentru elementele sale artistice de stil hindus.
Cu metereze mari, o serie de porţi şi căi pavate cu pietre, fortul are o vedere spre lacul Maota.
Lacul este sursa principală de apă a palatului Amer.
Adevărata ambianţă estetică a palatului poate fi văzută în interiorul lui.
Construit din gresie roşie şi marmură, atractivul fort luxos este aşezat pe patru nivele, fiecare cu o curte.
Arg-E Bam, Iran
Deşi cutremurul din 2003 a cauzat prăbuşirea unei mari părţi a construcţiei de cărămizi din noroi, site-ul Patrimoniului Mondial UNESCO cu încetul se restaurează.
Arg-e Bam a fost cea mai mare clădire din chirpici din lume şi este situată în Bam, un oraş în provincia Kerman din sud-estul Iranului.
Originea acestei cetăţi enorme de pe Drumul Mătăsii se trage încă din perioada Imperiului Ahemenid (secolele 6-4 î.Hr.) şi mai înainte.
Perioada de glorie a cetăţii a fost între secolele 7 şi 11, ca rezultat al aflării sale la intersecţia unor rute comerciale importante, cunoscute prin producţia de mătase, bumbac şi articole de îmbrăcăminte.
Castelul Blarney, Irlanda
Este o cetate medievală din Blarney, aproape de oraşul Cork, Irlanda.
Cu toate că fortificaţiile anterioare au fost construite pe acelaşi loc, înfăţişarea curentă a fost zidită de MacCarthy din dinastia Muskerry, o ramură cadet (descendenţii pe linia masculină) a Regilor Desmond şi datează cu anul 1446.
Acum castelul este o ruină parţială, cu unele camere şi creneluri accesibile.
Este renumit prin Piatra Blarney (Blarney Stone), legenda irlandeză susţine că acel care sărută această piatră primeşte darul vorbirii elocvente.
În jurul castelului sunt grădini întinse.
Există căi turistice prin proprietăţile castelului cu urme ce evidenţiază diverse atracţii, cum ar fi mai multe formaţiuni de rocă naturală cu nume fanteziste aşa ca, Cercul Druid, Peşterea Vrăjitoarei şi Paşii Doriţi.
Proprietăţile includ o grădină otravă cu un număr de plante otrăvitoare, printre care sunt ricinul, opiul, precum şi canabisul.
Castelul Bran, România
Acest castel înfricoşător din secolul al 12-lea se află la 30 kilometri de Braşov şi a devenit renumit în întreaga lume datorită romanului de groază, Dracula, de Bram Stoker.
Astăzi este vizitat de mulţi turişti, doritori să vadă locuinţa celui mai vestit vampir.
Nu există, însă, nici o dovadă că Stoker a ştiut ceva despre acest castel, care are doar asociaţii tangenţiale cu Vlad Ţepeş, voievodul Ţării Româneşti, care se presupune că a inspirat la crearea personajului Dracula.
Acum el are un muzeu deschis pentru turişti, ce afişează arta şi mobilierul colectat de Regina Maria.
Turiştii pot vedea interiorul individual sau prin intermediu unui tur cu ghid.
Vedeţi şi: 36 cele mai înfricoşătoare şi ciudate locuri din lume
Citadela din Cairo, Egipt
Citadela Saladin din Cairo este o fortificaţie medievală islamică din Cairo, Egipt.
Ea este amplasată pe dealul Mokattam în apropiere de centrul oraşului Cairo, a fost odată renumită pentru briza proaspătă şi vederele măreţe ale oraşului.
Acum este un site istoric conservat, cu moschei şi muzee.
Cetatea a fost întărită de domnitorul Salah al-Din (Saladin) din dinastia Ayyubid între anii 1176 şi 1183, pentru a se apăra de cruciaţi.
Cetatea Cairo este considerată a fi una dintre cele mai elegante cetăţi construite în perioada evului Mediu.
Cetatea mai este numită şi ‘Citadela Mohamed Ali’, aceasta se datorează faptului că aici se află Moscheea lui Mohamed Ali, construită în perioada dominaţiei otomane.
Moscheea a fost construită în memoria fiului cel mai mare a lui Muhammad, Tusun Pasha, care a murit în 1816.
Acest fort islamic a adăpostit conducătorii egipteni timp de 700 de ani, iar acum cele trei moschei şi mai multe palate sunt deschise pentru vizitatori.
Vedeţi şi: 15 realizări incredibile din lumea musulmană în Epoca de Aur a Islamului
Castello di Sammezzano, Italia
Ascuns departe între dealurile toscane din nordul Italiei, acest frumos castel maur a fost construit mai mult de 400 de ani în urmă, în 1605, dar pentru mai mult de două decenii el a rămas pustiu, neglijat, vulnerabil la vandalism şi intemperii.
Castelul maur a suferit o recolorare totală în 1800.
Interiorul regal dispune acum de pereţi cu sculpturi complicate şi pardoseli cu gresie.
Castello di Sammezzano are 365 de camere, câte una pentru fiecare zi a anului.
Vila palat în stil marocan este un labirint de camere minunate cu gresie, fiecare din ele detailat de unice.
Iniţial construit de un spaniol nobil, Ximenes din Aragon, în secolul al 17-lea, până în secolul al 19-lea castelul părea că nu-şi va mai găsi identitatea arabică şi să fie transformat în palatul eteric de astăzi.
Chateau de Chambord, Franţa
Cu o arhitectură distinctivă renascentistă franceză, această reşedinţă nobilă este, probabil, cel mai recunoscut castel din lume.
Este cel mai mare printre castelele Loirei, deşi pare incredibil, el a fost iniţial construit ca o ‘cabană de vânătoare’ pentru regele Francoi I, care a apoi a servit în această calitate pentru toţi regii francezi începând cu secolul al 16-lea.
Dacă doriţi să vedeţi ‘palatele’ lor reale, vizitaţi Château d’Amboise şi Château de Blois.
Se crede că râul Loire a fost abătut din cursul său, pentru a face loc pentru castel şi pentru mai mult de 20 hectare de parc de joc, care reprezintă proprietatea sa.
Castelul dispune de 400 de camere pentru fiecare zi a anului şi un şemineu!
Peretele din jurul proprietăţilor castelului are o lungime de 32 kilometri.
Emblema regelui Francois I a fost o salamandră. Privind mai atent ea poate fi văzută sculptată pe pereţi, uşi şi plafoane din tot palatul.
Castelul Edinburgh, Scoţia
Castelul a stat în acest loc încă din secolul al 12-lea şi a rămas reşedinţa regală scoţiană până la Unirea Coroanelor în 1603.
De fapt, nimeni nu ştie exact cânt a fost construit primul castel pe această stâncă, dar există dovezi care sugerează că primele aşezări omeneşti au apărut încă în epoca târzie a bronzului.
Timp de secole scoţienii şi englezii au luptat pentru controlul Castelului Edinburgh.
În timpul secolului al 12-lea, castelul a trecut din stăpânirea scoţienilor, în proprietatea englezilor şi apoi din nou înapoi.
În secolele 13 şi 14, în timpul războaielor de independenţă, castelul a trecut dintr-o mână în alta de câteva ori.
Construit pe partea de sus a unui vulcan stins, locaţia geografică la făcut una din cele mai bune cetăţi de apărare în istoria Scoţiei şi a rezistat la 26 de asedii.
Capela Margaretei din Castelul Edinburgh, a fost construită în secolul al 12-lea şi este cea mai veche clădire din întreaga Scoţie care a supraveţuit.
Ea a fost construită în cinstea reginei Margaret, care se spune că a murit de o inimă zdrobită în anul 1093 când a primit vestea morţii soţului ei.
Cu o astfel de istorie bogată, castelul Edinburgh are o mulţime de lucruri interesante.
El mai este socotit şi unul din cele mai bântuite locuri din Scoţia.
Muzica celebrei fantome Lone Piper poate fi auzită şi astăzi.
Castelul Himeji, Japonia
Castelul Himeji, este un complex japonez situat pe un deal din oraşul Himenji.
Castelul este considerat ca fiind cel mai bun exemplu al arhitecturii prototipice de castele japoneze, care conţine o reţea de 83 de clădiri cu sisteme ofensive avansate din perioada feudală.
Complexul din epoca feudală mai este numit Shirasagijo sau ‘Castelul Stârcul Alb’, se spune că seamănă cu o pasărea care îşi ia zborul.
Construcţia castelului a început în 1331, dar a fost lărgit de-a lungul secolelor şi a fost finisat complet până la starea actuală în anul 1609.
Este cel mai vizitat castel din Japonia, din multele disponibile în întreaga ţară, Himenji a fost primul monument din ţară inclus pe lista siturilor Patrimoniului Mondial UNESCO.
Unul dintre cele mai uimitoare lucruri despre Castelul Himeji este faptul că castelul nu a suferit mari deteriorări, fie de la forţele naturale sau oameni, ceea ce este foarte neobişnuit pentru o structură cu aşa o vârstă.
Castelul Hohensalzburg, Austria
Episcopii austrieci au trăit în această cetate de pe vârful muntelui începând cu anul 1077, lărgind zidurile formidabile ale sale următorii 500 de ani.
Lucrările de construcţie a cetăţii Hohensalzburg au fost iniţiate de către Arhiepiscopul Gebhard în anul 1077.
Cu o lungime de 250 metri şi o lăţime de 150 metri, el este unul dintre cele mai mari castele medievale din Europa.
Castelul Hohensalzburg este situat la o altitudine de 506 metri.
Castelul are o vechime de peste 900 de ani şi a fost iniţial construit pentru a garanta siguranţa arhiepiscopilor.
Exteriorul de astăzi a fost proiectat de către Arhiepiscopul Leonhard von Keutschach.
Un interes deosebit îl prezintă muzeul cetăţii şi camerele impunătoare medievale.
Interiorul castelului a fost amenajat pentru a impresiona cu sculpturile gotice magnifice, frunzele decorative de aur, picturile ornamentale şi frescele.
Castelul Hohensalzburg poate fi vizitat anul împrejur.
Turiştii se pot urca sus pe cărările abrupte, sau pot lua un funicular pentru a ajunge la vârf.
Castelul Kronborg, Danemarca
În onoarea aniversării a 400 de ani de la trecerea în nefiinţă al lui Shakespeare, Danemarca dă în chirie, pentru prima dată după un secol, o cameră în Turnul Regelui.
Acest castel din Helsingor a fost imortalizat ca Elsinore de Shakespeare în renumita tragedie de răzbunare Hamlet.
Kronborg este unul dintre cele mai importante castele renascentiste din Europa de Nord şi a fost adăugat în lista de site-uri din patrimoniul mondial UNESCO.
Castelul datează din anii 1420. El este format din 9 turnuri, inclusiv 4 turnuri scări fără turle.
Cel mai înalt turn din castelul Kronborg se află aproximativ la 60 de metri deasupra nivelului mării.
Castelul este situat pe vârful de nord-est extrem al insulei Zealand, în punctul cel mai îngust al Øresund, strâmtoarea între Danemarca şi Suedia.
În această parte strâmtoarea este de doar 4 kilometri, datorită locaţiei sale strategice Kronborg a jucat un rol important nu numai pentru Regatul Danemarcei, ci pentru întreg nordul Europei.
Kremlinul din Moscova, Rusia
Kremlin literalmente înseamnă, oraş înconjurat cu un zid cu creneluri şi turnuri.
Astăzi Kremlinul din Moscova se află în centrul capitalei Rusiei, este complexul principal social-politic, istoric şi artistic al oraşului, pierzându-şi rolul iniţial de zid de protecţie.
Kremlinul din Moscova este cea mai veche şi cea mai mare cetate din Rusia, precum şi una dintre cele mai mari cetăţi din Europa.
Moscova şi Kremlinul au un tată. Cetatea a fost construită la ordinele fondatorului Moscovei, Iurii Dolgoruky.
Kremlinul din Moscova a fost mai întâi de lemn, apoi din piatră şi în final o structură de cărămidă.
Din anul 1264 a fost reşedinţa principilor feudali din Moscova.
El a fost de multe ori comparat cu castelul Scaligero din Verona şi Castello Sforzesco din Milano, datorită arhitecţilor italieni care au construit catedralele Kremlinului.
A căpătat puterea şi faima mulţumită lui Ivan Kalita în secolul al 14-lea, care a făcut Kremlinul partea principală a oraşului.
Aproape fiecare oraş din Inelul de Aur al Rusiei are propriul său Kremlin.
Kremlinul din Moscova este de o formă neregulată, el are o forma a unui triunghi şi este înconjurat de ziduri masive şi turnuri.
În 1937, vulturii cu două capete a Ţarului sunt înlocuiţi cu stele de rubin, fiecare din care cântăreşte mai mult de o tonă.
Două paradoxuri ale Rusiei: cel mai mare clopot care niciodată nu a sunat şi cel mai mare tun care niciodată nu a împuşcat, de asemenea, se află aici.
Kremlinul din Moscova este un patrimoniu mondial natural şi cultural al UNESCO.
Castelul Matsumoto, Japonia
Castelul Matsumoto este cel mai vechi castel existent în Japonia şi unul din principalele castele istorice, împreună cu castelele Himeji şi Kumamoto.
Cu o istorie de 400 de ani, castelul Matsumoto este o comoară naţională, pe care fiecare vizitator al Japoniei trebuie să o vadă.
Numit anterior Castelul Fukashi, el făcea parte din seria castelelor familiei Ogasawara pe parcursul lungii perioade a statelor combatante.
El este situat în oraşul Matsumoto, în prefectura Nagano, la care se poate ajunge rapid din Tokyo, Nagano şi Hakuba prin intermediul transportului rutier sau feroviar.
Matsumoto este un castel de şes (hirajiro) şi a utilizat un sistem extins de pereţi şi şanţuri pentru apărare.
Dar, cea mai faimoasă trăsătura distinctivă a castelului este culoare clădirii, pentru exteriorul de culoare neagră a primit porecla de ‘Castelul Cioară’.
Mont Saint Michel, Franţa
Le Mont-Saint-Michel este o comună situată pe o insulă în Normandia, Franţa.
El este situat la aproximativ la un kilometru de la coasta de nord-vest a ţării, la gura de vărsare a râului Couesnon aproape de Avranches.
Pelerinii în mod normal pot ajunge la mănăstire doar în timpul refluxului, dar turiştii moderni pot beneficia de un pod construit recent.
Se spune că intervenţia divină a dus la construcţia acestei comune în vârful unei insuliţe stâncoase.
Insula a avut fortificaţii strategice încă din cele mai vechi timpuri şi încă din secolul 8 a fost sediul mănăstirii de la care îşi trage numele.
Cu excepţia monumentelor din jurul Parisului, Mont Saint Michel este atracţia cea mai vizitată din Franţa.
În 2009 insula avea o populaţie de 44 oameni.
Vedeţi şi: 20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turistice din Franţa
Castelul Praga, Republica Cehă
Cel mai probabil Castelul Praga a fost fondat în jurul anului 880 de prinţul Bořivoj din dinastia Premyslid (Přemyslovci).
Deţinând titlul de cel mai mare castel istoric din lume, castelul Praga ocupă mai mult de 17 acri (6.8 hectare) deluroşi cu o vedere a oraşului Boemia.
Un Patrimoniu Mondial al UNESCO, el constă dintr-o compoziţie largă de palate şi clădiri ecleziastice de diferite stiluri arhitecturale, de la rămăşiţe de clădiri în stil romanic din secolul al 10-lea la modificările gotice ale secolului al 14-lea.
Celebrul arhitect sloven Josip Plečnik a fost responsabil pentru renovările din timpul Primei Republici (1918-1938).
De la revoluţia de catifea, castelul Praga a fost supus unor reparaţii şi reconstrucţii semnificative, aflate încă în curs de desfăşurare.
Schloss Neuschwanstein, Germania
Castelul a fost comandat de Ludwing al II-lea al Bavariei ca un refugiu, după ce a pierdut suveranitatea în Germania şi ca un omagiu adus lui Richard Wagner.
Chiar şi aşa, Wagner nu a avut şansa să viziteze castelul, deoarece el a murit înainte ca el să fie finalizat.
Neuschwanstein înseamnă ‘Noua Lebădă de Piatră’. Numele castelului provine de la un personaj din opera lui Wagner, Cavalerul Lebădă (Swan Knight).
Cu toate că, castelul a fost construit pentru o singură persoană, Ludwig II a dormit doar 11 nopţi în castel.
Prin urmare regele detronat a primit porecla ‘Regele Basm’.
Paisprezece dulgheri au lucrat timp de mai mult de patru ani pentru a face lucrările de tâmplărie în dormitorul său.
Arhitectura romantică a castelului a inspirat decenii mai târziu la construcţia castelului Frumoasei din Pădurea Adormita din Disneyland.
Planurile castelului au fost desenate de Christian Jank, un designer de teatru.
În ciuda aspectului său medieval, el a fost construit în secolul al 19-lea şi nu a servit pentru scopuri defensive.
Schloss Schwerin, Germania
Schloss Schwerin este partea luminoasă din inima statului Mecklenburg, Pomerania de vest, Germania.
Situat pe o insulă artificială cu un peisaj pitoresc de lacuri şi parcuri, Schloss Schwerin este considerat una dintre cele mai frumoase şi cele mai importante a Istorismului Romantic din Europa de Nord.
Clădirea actuală a fost construită între anii 1845 şi 1857, pe site-ul unei cetăţi slavone.
Lucrările de construcţie au fost comandate de Marele Duce Freidrich Franz al II-lea din Mecklenburg-Schwerin, care a angajat cei mai influenţi arhitecţi ai epocii.
Situat într-o grădină pitorească de vis şi un parc extins, somptuoasa clădire impunătoare în stil neo-renascentist a fost inspirată de tradiţiile locale şi castelele franceze situate de-a lungul Loirei
De asemenea, Schwerin este cunoscut sub numele de ‘Neuschwanstein-ul de Nord’.
Castelul Windsor, Anglia
Este cel mai vechi şi cel mai mare castel locuit din lume, ce a găzduit primul său monarh începând cu anul 1121 şi care serveşte drept ‘week-end casă’ favorită pentru Elisabeta a II-a.
Cele mai vechi părţi ale Castelului Windsor au fost construite de normanzi după victoria lui William Cuceritorul în Bătălia de la Hasting în 1066.
Castelul original a fost realizat din lemn şi construit în stilul Motte Bailey(en).
Apoi castelul a fost modernizat, înlocuindu-se lemnul cu piatra, de către Henri I şi Henri II.
În 1992, a avut loc un mare incendiu în Castelul Windsor.
Peste 100 de camere au fost distruse fie de foc, fie de apa folosită pentru stingerea incendiului.
Costul de restaurare a Castelului Windsor a fost de aproape 40 milioane de lire sterline.
Lasă un răspuns