Probabil mulţi dintre voi ştiu că China este ţara cea mai populată din lume, vedeţi şi alte ţări cu populaţie mare care vă pot surprinde prin faptul că sunt în această listă. Acestea sunt 25 cele mai populate ţări din lume.
25. Birma/Myanmar (51 milioane)
Deşi un recensământ exact e greu de obţinut în această ţară având în vedere că ea are o cea mai slabă dezvoltare a infrastructuri din lume, cele mai recente statistici raportează o populaţie de aproximativ 51 de milioane.
24. Africa de Sud (54 milioane)
Cu 11 limbi oficiale Africa de Sud este o ţară diversă cu oameni din medii diferite şi în ciuda unui trecut nestabil ea a reuşit să devină cea mai mare economie din Africa.
Vedeţi şi: 50 de curiozităţi despre Africa, şi date interesante
23. Italia (60 milioane)
Cu una dintre cele mai mici rate a natalităţii din Europa, Italia nu poate deţine acest loc pentru mult timp.
22. Marea Britanie (64 de milioane)
În mare parte ca rezultat al imperiului, Marea Britanie a devenit un amestec de culturi. Combaterea problemei emigraţiei a devenit importantă în ultimii ani dar aceasta rămâne în continuare o puternică sursă de creştere a populaţiei.
21. Franţa (66 milioane)
Un jucator cheie în politica internaţională şi una dintre ţarile cele mai populate din Europa, Franta a devenit un amestec de culturi, similar ca si vecinul său nordic, Marea Britanie.
Franţa a fost istoric naţiunea cea mai numeroasă din Europa. În timpul Evului Mediu mai mult de un sfert din populaţia totală a Europei o constituiau francezii, prin secolul al 17-lea aceasta a scăzut uşor până la o cincime. Începând cu secolul 20, alte naţiuni europene, aşa ca Germania şi Rusia, au ajuns şi întrecut Franţa.
Vedeţi şi: Curiozităţi despre Franţa, date şi informaţii interesante
20. Thailanda (67 milioane)
Ca singura ţară din Asia de sud-est care a scăpat de dominaţie colonială, Thailanda are o lungă istorie de budism, monarhie şi regulă militară. Programul de planificare familială sponsorizat de guvern a dus la o scădere dramatică a creşterii populaţiei de la 3.1% în 1960, la aproximativ 0.4% astăzi.
19. Republica Democratică Congo (77 milioane)
În ciuda unei istorii lungi cu conflicte sângeroase aşa ca războiul civil şi infamul Război Mondial Arican, Republica Democrată Congo este încă una din cele mai mari ţări din Africa. Aici se pot distinge peste 250 de grupuri etnice, 700 de limbi şi dialecte. Proporţia copiilor sub vârsta de 15 ani în 2010 a fost de 46.3%, 51. 1% au fost între 15 ani, în timp ce doar 2.7% au fost de 65 de ani şi mai mult. Astfel vârsta medie a populaţiei în 2010 era de 17 ani.
18.Turcia (77 milioane)
Este cea mai mare ţară musulmană laică din lume, dat faptului că teritoriul Turciei pe lângă Asia cuprinde şi o parte a continentului european ea a fost un jucător diplomatic important în situaţii internaţionale diplomatice şi militare.
17. Iran (78 milioane)
Cu o jumătate de populaţie cu vârsta mai mică de 25 de ani acest republică islamică este gata pentru un boom al populaţiei în viitorul apropiat.
16. Germania (81 milioane)
Cu o populaţie în curs de îmbătrânire rapidă şi o rată foarte scăzută a natalităţii, Germania este opusul Iranului după mai multe aspecte. Ea va trebui să se bazeze foarte mult pe imigraţie pentru a menţine funcţionarea economiei sale.
15. Egipt (88 milioane)
Având un număr limitat de terenuri arabile înseamnă că populaţia mare în creştere a Egiptului este concentrată în jurul deltei râului Nil. Acest lucru a condus la unele tensiuni politice şi economice deoarece Egiptul se luptă să se impună ca o naţiune lider în Africa şi Orientul Mijlociu.
Vedeţi şi: Manshiyat Naser, oraşul gunoierilor
14. Etiopia (90 milioane)
După Nigeria, Etiopia este a doua cea mai mare ţară după populaţie din Africa şi cu excepţia a 5 ani de ocupaţie iataliană în perioada lui Mussolini, aceasta este singura naţiune care nu a fost colonizată. Deşi populaţia sa este foarte tânără şi situaţia politică este mai stabilă decât în majoritatea ţărilor africane ea este încă foarte săracă şi foametele masive au dus la crize economice semnificative.
13. Vietnam (91 milioane)
În urma unificării Vietnamului într-un stat comunist unitar, el a făcut încercări de a imite China în ceea ce priveşte liberalizarea economiei prin deschiderea burselor de valori şi de comercializare pe plan internaţional (Statele Unite ale Americii sunt, de fapt principalii partneri comerciali). Cu o populaţie numeroasă şi densă în creştere Vietnamul face eforturi pentru a fi o naţiune dezvoltată până în 2020. Cu toate acestea, în ciuda progreselor economice, partidul comunist este puţin probabil să renunţe la controlul politic.
12. Filipine (101 milioane)
Majoritatea populaţiei, care creşte rapid, a acestei ţări trăieşte doar pe 11 din cele 7000 de insule. În ciuda tulburărilor politice şi civile constante, economia filipineză este una dintre cele mai promiţătoare din regiune deoarece a trecut treptat de la accentul pus pe agricultură. Ea are, de asemenea, una dintre cele mai înalte rate a natalităţii în Asia şi oficialii declară că populaţia s-ar putea să se dubleze peste trei decenii.
11. Mexic (121 milioane)
Deşi are a doua cea mai mare economie din America Latină, violenţa, crimele, traficul de droguri şi sărăcia sunt frecvente în unele regiuni. Toate aceste probleme necesită să fie rezolvate cu scopul de a menţine stabilitatea în această ţară aflată într-o creştere rapidă, care suferă de o disproporţie socială şi economică mare.
10. Japonia (126 milioane)
Japonia a avut o revenire incredibilă după cel de-al Doilea Război Mondial. În ciuda acestui fapt există numeroase provocări care aşteaptă acestă ţară în curs de îmbătrânire cu o generaţie tânără influenţată tot mai mult de idealurile occidentale, plus trebuie să avem în vedere faptul că japonezii resimţesc 20% din toate cutremurile din lume, seismologii fac prognoze nu din cele mai bune pentru această regiune.
9. Rusia (146 milioane)
Geografic vorbind aceasta este cea mai mare ţară din lume. Acoperind cea mai mare parte a celor două continente, Rusia este o ţară demografic diversă. Totuşi din cauza tensiunii recente cu Occidentul ea a cunoscut eşecuri economice semnificative. În viitorul apropiat Rusia foarte probabil va rămâne în continuare un jucător cheie pe scena internaţională.
8. Bangladesh (158 milioane)
Cam de mărimea Kansas-ului, Bangladeshul are cu peste 10 milioane de oameni mai mulţi decât Rusia. Acest fapt o face una din ţările cu cea mai densă populaţie din lume. Deşi a avut o rată a natalităţii foarte ridicată în anii 1960 şi ’70 a scăzut semnificativ de atunci.
7. Nigeria (187 milioane)
Cea mai populată ţară din Africa a reuşit în sfârşit să se elibereze de trecutul îndelungat de lovituri de stat şi represiuni politicie. Totuşi, corupţia şi terorismul sunt încă obstacole importante pentru progresul statului.
6. Pakistan (190 milioane)
Desprins de la India în 1947 pentru a servi ca refugiu pentru musulmanii din India, Pakistan a alternat între o guvernare militară şi una civilă. Războiul recent împotriva terorului şi noilor tensiuni din Kashmir au împins ţara în pragul unui război total de mai multe ori.
Vedeţi şi: Darra Adam Khel: Satul producătorilor ilegali de arme
5. Brazilia (204 milioane)
Împreună cu China, Rusia, India şi Africa de Sud, Brazilia este una dintre puterile cu cea mai mare creştere economică din lume. Deşi există un decalaj economic mare între bogaţi şi săraci, naţiunea a făcut mult pentru a rezolva problema.
4. Indonezia (255 milioane)
Cu cea mai mare populaţie musulmană din lume şi cea mai mare economie în Asia de Sud, Indonezia este o naţiune etnic şi lingvistic foarte diversă. În scopul de a continua dezvoltarea vor trebui abordate mai multe probleme aşa ca, extremismul, inegalitatea mare şi tulburările civile.
3. Statele Unite ale Americii (321 milioane)
Ca o putere economică şi militară în prim plan în lume, PIB-ul Statelor Unite reprezintă aproximativ 1/4 din cel mondial şi cheltuielele sale militare sunt mai mari decât a restului lumii la un loc. Fiind o ţară etnic şi cultural diversă, totuşi, SUA are un decalaj mare între bogaţi şi săraci ca în oice ţară dezvoltată. Aceasta este o problemă care va necesita probabil mult mai multă atenţie în viitorul apropiat.
2. India (1.27 miliarde)
Cea mai mare democraţie din lume (are cei mai mulţi oameni cu drept de vot din lume), a apărut ca o putere mondială în anii 1990. Este o ţară militar puternică, cu o mare influenţă culturală şi are una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din lume. Se estimează că populaţia Indiei o va depăşi pe cea a Chinei în anul 2028. În ciuda diversităţii sale extreme etnice, culturale şi religioase, împreună cu sistemul de caste (tehnic în afara legii) va oferi provocări semnificative pentru creştere.
1. China (1.37 miliarde) – cea mai populată ţară din lume
Este cea mai populată ţară din lume şi de asemenea cea mai rapidă economie în creştere. Însă, rata rapidă de reformă economică nu a fost compensată cu progresul politic. Partidul Comunist mai deţine un control monopolist. Corupţia, poluarea şi marea disproporţie între regiunele urbane şi rurale rămân o problemă.
Va rog sa corectati la China ( 1.37 miliarde ) nu „milioane”. Multumesc!
Mersi, pentru vigilenţă…
e asa populata turcia?
va multumesc pentru informare si pentru rezolvarea temei mele de la geografie.Acest sait este foarte bun.Va multumesc pentru ajutor.
Îmi pare bine că va fost de folos…