Sunt fascinat de istoria antică, de oraşele şi cetăţile care au jucat un rol important în această epocă. Deşi marea majoritate a locurilor celebre din trecut numai există acum – un număr de oraşe, care mai mici, care mai mari, au supraveţuit până în zilele noastre. Aşa dar am colectat o listă de oraşe care ne bucură cu istoria lor bogată şi în zilele noastre şi unele din ele cu siguranţă sunt o destinţie turistică valoroasă.
Am încercat să le plasez cele mai vechi oraşe din lume în dependeţa de anii primelor atestării, de la cele mai timpurii la cele mai vechi, însă istoria nu este o ştiinţă fixă aşa că nu necesită să fie considerată în mod strict.
30. Roma, Italia
Roma a început ca o reuniune de mici sate urbane, care în cele din urmă au devenit un oraş-stat ce a condus unul din cele mai mari imperii cunoscute de omenire.
Ce priveşte fondarea Romei există o serie de legende şi mituri, cea mai populară este cea a lui Romulus şi Remus, gemenii care au fost alăptaţi de o lupoaică. Ei au decis să construiască un oraş, după o neânţelegere între ei, Romulus şi-a ucis fratele. Potrivit analiştilor romani, acest lucru sa întâmplat la 21 aprilie 753 î.Hr., care şi este socotit anul fondării oraşului.
Imperiul Roman (care a crescut de la Republica Romană) a avut o durată relativă mică – de la înfiinţarea sa în anul 27 î.Hr. cu primul său imperator Augustus, şi ultimul Romulus Augustulus care a fost destituit în anul 476 d.Hr. (deşi Imperiul Roman de Răsărit a supraveţuit încă 977 de ani).
29. Istanbul, Turkey
Istanbul este un oraş transcontinental din Eurasia, el este situat în două părţi ale lumii. Este separat de strâmtoarea Bosfor în două părţi, una în Asia iar alta în Europa. Cu o populaţie de 14,4 milioane, oraşul formează cea mai mare aglomeraţie urbană din Europa, precum şi cea mai mare din Orientul Mijlociu şi este al şaselea din lume după mărimea populaţiei.
A fost fondat pe promontoriul Sarayburnu în jurul anului 660 î.Hr. sub numele Byzantium, iar mai apoi Constantinopol.
Aşa după cum am menţionat mai sus, Imperuil Roman de Răsărit a continuat să existe până în 1453, cu capitala la Constantinopol – acum cunoscut ca Istanbul.
Constantinopolul a căzut cucerit de turci şi a intrat în componenţa Imperiului Otoman care a supraveţuit până în 1923, când sultanatul a fost desfiinţat şi a fost creată Republica Turcă.
Artefacte a ambelor imperii romane şi otomane se găsesc acum în Istanbul, probabil cel mai însemnat este Hagia Sofia – iniţial o biserică, catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee pe timpul Imperiului Otoman şi apoi transformată în muzeu pe timpul republicii.
28. Cholula, Mexica
Cholula este în statul mexican Puelba, care a început ca un oraş pre-columbian. Cel mai renumit este pentru Marea Piramidă din Cholula carea acum arată ca un deal cu o bisrică deasupra; de fapt dealul este baza piramidei.
Piramida templu este cea mai mare în Lumea Nouă.
Fondarea Cholula a început între anii 500 – 200 î.Hr., cu două sate stabilite în apropierea surselor de apă care este acum partea de est a oraşului. Au fost două sate agricole cu centre ceremoniale în zonă, cu dovezi emergente de stratificare socială. Cu timpul Cholula a devenit un oraş important în regiune.
Astfel în lista cu cele mai vechi oraşe sa strecurat şi unul din Lumea Nouă.
27. Xi’an, China
Una din cele patru mari capitale a Chinei antice, Xi’an acum este capitala provinciei Shaanxi. Oraşul este plin de ruine antice, monumente, şi conţine încă zidul vechi construit în timpul dinastiei Ming – ilustrat aici. El deţine deasemenea mormântul lui Qin Shi Huang, care este cunoscut pentru armata sa de teracotă.
Istoria Xi’an a început acum 3000 de ani în urmă când Dinastia de Vest Zhou a fondat capitala Haojing, astăzi cunoscut ca Xi’an. Xi’an a fost printre cele mai importante oraşe din China înainte de 1000 Î.Hr. Xi’an a fost cunoscut sub numele de Chang’an antichitate. Astfel acest oraş vechi din China şi-a meritat pe deplin locul în lista noastră.
26. Lisabona, Portugalia
Lisabona este cel mai mare oraş şi capitala Portugaliei. Este cel mai vechi oraş din Europa de Vest – mai vechi ca Londra, Roma, Paris şi altele ca ele. Monumente religioase şi funerare există aici din epoca neolitică şi dovezile arheologice sugerează de asemena că a fost un post comercial important pentru fenicieni.
Pe parcursul perioadei neolitice regiunea a fost locuită de triburi pre-celtice, care au construit monumente religioase şi funerare, megaliţi, dolmene şi menhire, care pot fi văzute şi acum în zonele periferice a Lisabonei.
Descoperirile arheologice sugerează ca a fost influenţe feniciene care datează aproximativ din anul 1200 î.Hr., ce determină unii istorici să creadă ca a fost un post comercial fenician care ar fi ocupat centrul oraşului de azi.
În 1755 a fost lovit de un cutremur devastator. Oraşul a fost distrus aproape complect de incendii şi tsunami – acesta a fost unul din cele mai mortale cutremure din istorie.
25. Cádiz , Spania
Situat pe o fâşie îngustă de pământ proeminentă în Oceanul Atlantic, Cádiz a fost centrul marinei spaniole din secolul al 18-lea. El a fost fondat de fenicieni ca un mic post comercial, şi a fost cucerit de cartaginezi prin anul 500 î.Hr., devenind o bază pentru cucerirea Iberiei de către Hannibal. Apoi a intrat sub stăpânirea romană şi a maurilor, înainte de a se confrunta cu o renaştere în Epoca de Explorare.
Cadiz este considerat de unii că ar fi cel mai vechi oraş din Europa. A fost fondat în 1100 î.Hr. de fenicieni numit de ei Gadir, unde comercializau chihlimbar baltic, staniu britanic precum şi argint spaniol.
24. Atena, Grecia
Atena este capitala Greciei şi deasemenea cel mai mare oraş din ţară. Istoria sa de 3400 de ani este una fascinantă, o mare parte din cultura şi obiceiurile a atenienilor antici au fost preluate de alte culturi din regiune, din cauza poziţiei dominante a acestui vast oraş-stat.
Multitudinea de situri arheologice fac acest oraş perfect pentru vizitatorii pasionaţi de istoria şi cultura europeană.
Cea mai veche prezenţă umană în Atena este atestată ca fiind Peştera Schist, care este datată între mileniile 11 şi 7 î.Hr. Atena a fost locuită în continuu timp de cel puţin 7000 de ani. Prin 1400 î.Hr. aşezarea a devenit un important centru al civilizaţiei miceniene.
Putem spune cu siguranţă ca este unul din cele mai vechi oraşe care a ajuns până în timpurile noastre.
23. Larnaca , Cipru
Fondat ca „Citium” de fenicieni, Larnaca este bine cunoscut cu plajele sale frumoase şi cu o mulţime de palmieri de-a lungul ei. Siturile sale arheologice şi numărul mare de plaje atrag o mulţime de turişti.
Kiton cunoscut sub numele latin Citium care este în prezent Larnaca a fost un oraş-regat pe coasta de sud a Ciprului şi a fost înfiinţat în secolul 13 î.Hr (anul 1300 î.Hr.). Noi elemente culturale care apar între 1200 î.Hr. şi 1000 î.Hr. sunt interpretate ca indicii ale schimbărilor politice semnificative şi sosirea aheilor, primilor colonişti greci.
22. Teba , Grecia
Un rival major al Atenei, Teba a fost liderul Confederaţiei Beoţiane şi au trecut de partea perşilor în timpul invaziei lor în Grecia în frunte cu Xerxes.
Săpăturile arheologice au dezvăluit o aşezare care datează cu epoca miceniană şi chiar mai târziu, anul 1400 î.Hr. Primele înregistrari a perioadei timpurii a Tebei au fost păstrate printre greci într-un număr mare de legende.
Oraşul modern are un muzeu arheologic, rămăşiţe a cetăţii Cadmea din epoca bronzului şi alte vistigii antice risipite.
21. Balch, Afganistan
Cunsoscut sub numele de Bactra de grecii antici, Balch se gaseşte în nordul Afganistanului şi este descris ca „Mama Oraşelor” de arabi. El şi-a atins apogeul în perioada dintre secolele 26 şi 20 î.Hr., înainte de apariţia imperiilor Persan şi Median. Balchul modern este casa industriei de bumbac din regiune.
Balch este considerat primul oraş în care triburile indo-iraniene sa-u strămutat din nordul Amudariei, între anii 2000-1500 î.Hr.
Balch deasemeni a fost un centru al Zoroastrismului şi Budismului. Astăzi este un oraş mic în provincia Balch. Pe când Marco Polo la descris cândva ca un „oraş nobil şi important”.
20. Varanasi, India
Varanasi (la fel cunoscut ca Benares) se află în statul indian Uttar Pradesh. Jainii şi hinduşii îl consideră oraş sfânt şi cred că dacă vei muri aici vei atinge mântuirea. Este cel mai vechi oraş locuit în continuu din India şi unul dintre cele mai vechi din lume. Oraşul este situat de-a lungul râului Gange, pe malurile căruia sunt aşa numitele Ghats – terasamente, trepte de piatră care coboară spre apă unde pelerinii efectuează băi rituale.
Varanasi este capitala spirituală a Indiei. El este adesea denumit ca „oraşul sfânt din India”, „capitala religioasă a Indiei”, „oraşul lui Shiva” şi „oraşul cunoştinţelor”.
Cele mai vechi evidenţe arheologice sugerează că aşezarea pe lângă Varanasi din valea Gangelui a început în secolul XI sau XII î.Hr., astfel plasându-l sigur în lista noastră cu cele mai vechi oraşe locuibile din lume.
Săpăturile recente de la Aktha şi Ramnagar, două site-uri foarte aproape de Varanasi, le arată a fiind din 1800 î.Hr., sugerând că Varanasi a început să fie locuit deasemeni în această perioadă.
19. Damasc, Siria
Damasc este capitala Siriei şi al doilea după mărime oraş după Alep. Este casa a peste 2,6 milioane de persoane.
Prima aşezare datează cu al doilea milemiu î.Hr., a fost ales drept capitală a Calfatului Omeiad anii 661 – 750. După victoria dinastiei Abbasid sediul puterii islamice a fost mutat la Bagdad.
Expertizile arheologice pentru stabilirea vărstei din preajma Damscului, sugerează că aceste locuri au început a fi ocupate începând cu a doua jumătate a mileniului al 7 – lea î.Hr., posibil prin anul 6300 î.Hr., cu toate acestea nu au fost prezente aşezări pe scară largă în interiorul zidurilor Damascului până în al doilea mileniu î.Hr (2000 î.Hr.).
Recentele revolte civile au cauzat din păcate, deteriorări mari unuia din oraşele care este printre cele mai vechi şi importante din istorie. Acesta a fost plasat în top-ul a 12 site-uri a patrimoniului cultural care se află sub pericolul de a fi distruse sau a suferi pierderi ireparabile.
18. Luxor, Egipt
Egiptul posibil este cel mai bine cunoscut pentru piramidele sale, dar totuşi este mai mult decât o ţară ale momintelor vechi a faraonilor. Luxor este un oraş antic care de fapt a fost cândva oraşul Teba, marea capitală a Egiptului în perioada Noului Regat şi dese ori este menţionat ca cel mai mare „muzeu în aer liber.”
Importanţa oraşului a început încă din timpul Dinastiei a XI-a (1550-1070 î.Hr.), când a crescut într-un oraş prosper renumit pentru statutul său social ridicat de lux, dar şi ca un centru de înţelepciune, artă, religie şi supremaţie politică.
Complexul Templului Karnak aflat în oraş este cel mai mare siteu religios vechi din lume. Luxor a fost odată capitală Egiptului dar încet a fost depăşit de alte oraşe, iar apoi a căzut în ruine după ce a fost atacat de un împărat asirian. Acum, unul dintre cele mai vechi oraşe ale lumii prosperă pe seama turiştilor care vin să rătăcească prin mulţimea de temple de aici. Nimeni nu ştie sigur când Luxor a fost înfiinţat, dar se consideră că istoria lui începe cândva înainte de 2160 î.Hr.
17. Giza, Egipt
Egiptul cunoscut de toată lumea ca ţara cu unele din cele mai vechi oraşe din lume. Giza este oraşul renumit pentru Marile Piramide din Giza şi Sfinx, împreună cu toate celalte piramide şi temple mai mici. Aceste monumente antice atrag mii de vizitatori din toate colţurile lumii. Giza a crescut pentru a găzdui acest flux de turism, devenind un popular loc de a trăi. Datând înainte de 2568 î.Hr., el se situează sigur în topul listei noastre.
16. Ierusalim, Israel
Ierusalimul este unul din cele mai vechi oraşe din lume şi este considerant oraş sfânt de creştinism, islam şi iudaism. Este capitala Israelului (deşi nu toate ţările recunosc acest fapt). În antichitate a fost renumit ca oraşul lui David din Biblie şi mai târziu locul în care Isus a început ultima săptămână din viaţa sa.
Dovezi ceramice indică ocuparea Cetăţii lui David, în prezent Ierusalim, încă în mileniul 4 î.Hr. Cu dovezi a unei aşezări permanente încă din epoca Bronzului (3000-2800 î.Hr.). Unii arheologi cred că Ierusalimul a fost fondat de către un popor semitic Nord-Vestic în jurul anului 2600 î.Hr.
Ierusalimul merită fără îndoială un loc de frunte în clasamentul celor mai vechi oraşe din lume.
15. Tir, Liban
Locul de naştere a legendarelor Europa şi Didona, potrivit lui Herodot Tir a fost fondat în jurul anului 2750 î.Hr. . A fost cucerit de Alexandru ce Mare în 332 î.Hr. după un asediu de şapte luni şi a devenit provincie romană în anul 64 î.Hr.
Astăzi turismul este o industrie importantă a oraşului. Oraşul are o serie de situri antice inclusiv Hipodromul Roman, care a fost adăugat în lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1979.
14. Konya, Turcia
Oraşul turcesc Konya merită menţionat când merge vorba de cele mai vechi oraşe. Săpăturile arheologice au arătat că reguinea a fost locuită încă în perioada Epocii Brozului târziu, prin jurul anului 3000 î.Hr. Oraşul a intrat sub influenţa hitiţilor în jurul anului 1500 î.Hr. Acesta a fost apoi preluat de Popoarele Mării aproximativ prin anul 1200 î.Hr. Deasemeni de a lungul istoriei sale el a trecut sub influenţa diferitor imperii aşa ca cel Persian iar apoi a intrat în componenţa imperiului creat de Alexandru Macedon.
Konya a fost menţionat în textele lumii greco-romane,ca Iconia în latină şi Ikonion în greacă. Conform legendei greceşti Perseus a învins şi a alungat localnicii prin utilizarea capului retezat al Meduzei. E adevărat sau nu probabil nu vom şti niciodată, dar ştiinţa a fost pe măsură să determine aproximativ ce perioadă din istorie oraşul Konya a fost locuit,care arată că el este mai vechi ca unele oraşe a Egiptului antic.
13. Zurich, Elveţia
Oraşul elveţian Zurich a fost odată numit oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din lume. Este unul dintre cele mai bogate, şi este un mare centru financiar mondial. Dacă să ne referim la vârstă el este întradevăr foarte vechi, a apărut cu mult timp înainte decât alte oraşe europene.
Oraşul a fost iniţial cunoscut sub numele de Turicum, apoi ca Ziurichi, iar în ultimii o mie de ani doar Zurich! Destul de ciudat, romanii au folosit acest oraş ca punct de colectare de taxe pentru mărfurile care erau transportate de-a lungul râului Limmat, astfel legăturile sale cu banii de asemenea sunt foarte vechi! Se socoate că oraşul a fost locuit încă din jurul anului 3000 î.Hr.
12. Kirkuk, Irak
Kirkuk un oraş situat pe teritoriul Irakuilui, o regiune cu o istorie cu cât de veche cu atât şi de bogată. Oraşul modern pe care îl veţi vedea dacă veţi merge acolo, acum este de fapt pe acelaş loc ca şi oraşul antic Arrapha, capitala regatului asirian. Pentru el sau dus multe lupte de-a lungul istoriei, dar a fost cel mai însemnat şi puternic în jurul anului 1000 î.Hr., în perioada când a devenit centrul imperiului asirienilor. Acum nu e atât de important, deşi a primit statutul de „Capitală a Culturii Irakiene” în 2010. Sa schimbat mult de-a lungul miilor de ani cât a trăit lumea aici, dar se estimează că a fost în continuu locuit din jurul anului 3000 î.Hr.
11. Beirut, Liban
Fiind capitala Libanului, precum şi centrul cultural, economic şi politic, Beirut are o istorie de aproximativ 5000 de ani, altfel spus din anul 3000 î.Hr. Săpăturile arheologice au scos la iveală rămăşiţe feniciene, elene, romane, arabe şi otomane.
Prima referinţă istorică a Beirutului dateză cu secolul 14-lea î.Hr., când a fost menţionat în tablele cuneiforme numite, Scrisorile de la Amarna. Trei scrisori trimise faraonului egiptean de regele Ammunira de Biruta, adică Beirut.
După războiul civil libanez acesta a devenit o atracţie turistică modernă şi plină de viaţă.
10. Asyut, Egipt
Urmează un alt oraş egiptean care împreună cu Luxor intră în clasamentul celor mai vechi oraşe din lume.
Oraşul Asyut a fost capitala a al treisprezecelui Nome (deviziune administrativă în Egiptul antic), Lycopolites, în jurul anului 3100 î.Hr. Este situat pe malul vestic al Nilului.
Vizitând astăzi oraşul Asyut veţi realiza că spre deosebire de alte oraşe vechi din Egipt el nu are prea multe ce arăta, chiar având mai mult de 4000 de ani. De fapt, conducătorii din luxor şi Asyut au avut o bătălie mii de ani în urmă, şi Luxor a câştigat, după ce Asyut nu a mai fost privit ca un oraş important după înfrângere. Ca multele oraşe antice vechi, el a căzut în ruină înainte de a fi locuit din nou, acum sa transformat într-un oraş modern, cu aproximativ 400 000 de oameni pentru care el a devenit loc de baştină. Înregistrările demne de încredere îl datează înainte de anul 3160 î.Hr.
9. Sidon, Liban
Aproximativ la 40 kilometri la Sud de Beirut se află Sidon, unul dintre cele mai importante, şi probabil cele mai vechi oraşe feniciene. Acesta a fost temelia de la care a crescut marele imperiu Fenician Mediteranian. Atât Isus căt şi sfântul Pavel se spune că au vizitat Sidonul, a trecut pe aici şi Alexandru cel Mare care la şi cucerit în anul 333 î.Hr.
Sidon a fost locuit foarte devreme încă în preistorie. Pe situl arheologic, Sidon I situat la est de oraş, a fost găsit un ansamblu de unelte de silex care sugerează că ar data între anii 3800 – 3200 î.Hr.
Nucleul istoric a Sidonului este un vechi oraş din perioada Mamelucilor care se întinde de la Castelul de la Mare până la Castelul Sf.Lois. Situat pe un promotoriu proeminent în mare, acest oraş medieval fortificat sa conservat foarte bine şi este locuit şi în zilele noastre. Oraşul vechi seamănă cu un labirint arcuit cu alei înguste şi străzi încurcate.
8. Plovdiv, Bulgaria
Istoria oraşului Plovdiv numără deja 6000 de ani, cu urme de o aşezare neolitică care datează aproximativ din anul 4000 î.Hr., intrând în clasamentul celor mai vechi oraşe din lume.
La momentul fondarii a fost numit Eumolpias şi a fost o aşezare tracă. Oraşul a fost cunoscut în occident după înregistrările făcute de greci de-a lungul istoriei sale sub numele de Philippoupolis, care a fost introdus în anul 340 î.Hr. A fost numit astfel de regele macedonian Filip II în cinstea sa, tatăl lui Alexandru Macedon, care a cucerit oraşul învigând tracii.
Astfel Plovdiv fiind un oraş de origine trac, a devenit un oraş grec, apoi roman. În Evul Mediu, fiind un punct strategic important în Balcani a intrat la diferite etape a epocii în componenţa Imperiului Bizantin, Bulgar şi Otoman, ca în cele din urma să facă parte din ţara cunoscută acum ca Bulgaria.
Plovdiv este al doilea ca mărime şi importanţă oraş, după capitala ţării Sofia, care este aproximativ la 150 de kilometri depărtare de el.
7. Gaziantep, Turkey
În final cel mai vechi oraş din listă, despre care probabil n-aţi auzit mai înainte.
Oraşul Gaziantep se află în sud-estul Turciei, mai anterior şi neformal numit Antep. În mare parte considerat a fi cel mai vechi oraş din lume locuit în continuu, cetatea antică Gazintip încă stă şi acum şi dă tuturor care o vizitează un memento puternic asupra vârstei sale. Se crede că a fost primul oraş al Hitiţilor, un popor din epoca de bronz care au fost printre primele care au folosit carele. Cu întregistrările găsite despre Gaziantep încă mai înainte de anul 3650 î.Hr., oficial el pe drept ea prima poziţie în lista noastră.
6. Faiyum, Egipt
La sud-vest de Cairo, Faiyum ocupă o parte din Crocodilopolis – un oraş antic egiptean unde îl venerau pe Petsuchos, un crocodil sacru. Modernul Faiyum este format din mai multe bazaruri mari, moschei şi băi, deasemeni în apropeire se află piramidele Hawara şi Lehin.
Fondat în jurul anului 4000 î.Hr acesta este cel mai vechi oraş din Egipt şi unul dintre cele mai vechi oraşe din lume.
5. Susa, Iran
Susa a fost capitala Imperiului Elamit înainte de a fi cucerită de asirieni, apoi a fost preluată de Imperiul Persan Ahemenid condus de Cyrus cel Mare. Oraşul modern Sush are o populaţie de aproximativ 65000.
În literatura istorică, Susa apare în înregistrări sumeriene foarte timpurii: de exemplu descris ca un loc al asculătorilor zeiţei Inanna, divinitatea principală din Uruk, în opera „Enmerkar si Domnul Arattei”. Susa este deasemena menţionată în Biblia ebraică.
Susa este una dintre cele mai vechi aşezări cunoscute. Arheologii au datat primele urme ale unui sat neolitic locuit încă din 7000 î.Hr, însa ca o aşezare distinctă, Susa apare undeva prin 4000 î.Hr.
4. Alep, Siria
Cel mai populat oraş sirian Alep, cu o populaţie de aproximativ 4,4 milioane a fost înfiinţat ca Halab aproximativ în anul 4300 î.Hr. Aşa cum vechea aşezare este ocupată total de oraşul modern, arheologii foarte puţin au examinat-o. Oraşul a fost sub controlul hitiţilor până în jurul anului 800 î.Hr., înainte de a trece prin mâinele asirienilor, grecilor şi perşilor. Mai târziu a fost ocupat de romani, bizantini şi arabi, asediat de cruciaţi şi apoi cucerit de mongoli şi otomani.
3. Byblos, Liban
A fost fondat de fenicieni sub numele de Gebal, Byblos este numele dat de greci, care importau papirus din oraş.Prin urmare cuvântul Biblie a derivat de la Byblos. Printre obiectele turistice principale a oraşului se numără templele antice feniciene, Castelul Byblos, Biserica Sf. Ioan Botezătorul – construită de cruciaţi în secolul al 12-lea şi vechiul Zid Medieval. Festivalul internaţional din Byblos este o atracţie mai modernă, unde au fost prezenze aşa trupe cum ar fi Keane şi Jethro Tull.
Se crede că a început să fie locuit între 8800 şi 7000 î.Hr. şi în confirmaitate cu fragmentele atribuite semi-legendarului pre-homeric preot fenician Sanchuniathon, el a fost construit de Cronos ca primul oraş din Fenicia. Este considerat unul din cele mai vechi oraşe din lume locuite în continuu din anul 5000 î.Hr.
2. Arbil, Irak
La nord de Kirkuk se află Arbil, dominat de multe ori de către asirieni, perşi, sasanizi, arabi şi otomani. A fost o oprire importantă pe Drumul Mătăsei, cetatea lui veche care se ridică la 26 de metri deasupra solului – domină şi acum orizontul.
Viaţa urbană în Arbil poate fi datată înapoi cel puţin cu anul 6000 î.Hr., şi stfel cu siguranţă poate fi numit ca unul din cele mai vechi oraşe locuite.
Prima menţiune a oraşului Arbil în sursele literare vin de la arhivele din Ebla, unde sunt înregistrate două călătorii spre Arbil a unui curier din Elba în jurul anului 2300 î.Hr.
1. Ierihon, Palestina
Ierihon este socotit ca cel mai vechi oraş care a fost locuit în continuu, arheologii au descoperit rămăşiţe a 20 de aşezări succesive din Ierihon, datând cu 11000 de ani în urmă, altfel spus oraşul îşi ea începutul aproximativ cu anul 9000 î.Hr. Oraşul se găseşte în apropierea râului Iordan în Cesiordania şi este populat astăzi de aproximativ 20000 de oameni.
Ierihon este descris în Biblia ebraică drept „Oraşul de palmieri”. Mulţimea de izvoare din jurul oraşului a atras oamenii mii de ani.
Lista va fi completată.
Puteţi contribui la completarea listei prin sugerarea altor oraşe vechi utilizând comentariile.
Surse: Wikipedia; Chinahighlights; Andalucia.com
Sper sa-mi placa !!!