Cercetătorii au fost capabili să determine celulele umane de cancer de sân să se transforme în celule adipoase (grase) într-un nou studiu de dovedire a conceptului efectuat pe șoareci .
Pentru a realiza acest lucru, echipa a explorat o cale ciudată pe care o au celulele canceroase metastazare; rezultatele lor sunt doar un prim pas, dar este cu adevărat o abordare promițătoare.
Vedeţi şi: Pentru prima dată, cancerul de sân în stare avansată a fost tratat
Atunci când vă tăiați degetul sau când fătul creşte organe, celulele epiteliale încep să arate un pic mai diferit şi mai „fluide” ca de obicei — transformându-se într-un tip de celule stem numite mezenchime şi apoi reformându-se în acel tip de celulele de care are nevoie organismul.
Acest proces se numește tranziție epitelial-mezenchimală (EMT) şi era cunoscut de ceva timp că cancerul poate utiliza atât acest proces, cât şi pe cel opus, numit MET (tranziţie mezenchimală-epitelială), pentru a se răspândi în tot corpul şi a da metastaze.
Cercetătorii au luat șoareci şi le-au implantat o formă agresivă de cancer de sân uman, apoi i-au tratat atât cu un medicament pentru diabet zaharat, numit rosiglitazone, cât şi cu unul pentru tratamentul cancerului, numit trametinib.
Datorită acestor medicamente, atunci când celule canceroase folosesc una din căile de tranziție menționate mai sus, ele în loc să se răspândească, s-au modificat din celule de cancer în celule adipoase — un proces numit adipogeneză.
„Modelele utilizate în acest studiu au permis evaluarea răspândirii adipogenezei celulelor canceroase în mediul tumoral din apropiere”, a scris echipa în lucrarea lor (en).
„Rezultatele indică faptul că, în condiții oportune pentru pacienți, terapia combinată cu rosiglitazonă şi trametinib țintesc anume celulele canceroase cu plasticitate crescută şi induce adipogeneza lor.”
Deşi nu toate celulele canceroase s-au transformat în celule adipoase, cele care au suferit adipogeneza nu s-au mai modificat înapoi.
„Celulele cancerului mamar, care au suferit EMT, nu doar că s-au diferențiat în celule grase, dar şi s-au oprit complet să se prolifereze”, spune autorul principal, Gerhard Christofori (en), biochimist la Universitatea din Basel, Elveţia.
Ceea ce putem spune la momentul de faţă, reieșind din experimentele de cultivare pe termen lung, este că celulele canceroase transformate în celulele grase, rămân celule grase şi nu revin înapoi în celulele de cancer de sân.
Aşa dar, cum funcţionează aceasta?
Ei bine, ca un medicament, trametinib creşte atât procesul de tranziție a celulelor — aşa precum transformarea celulelor canceroase în celule stem — cât şi mărește apoi conversia acestor celule stem în celule grase.
Rosiglitazona a fost mai puțin importantă, dar în combinație cu trametinibul, de asemenea, a ajutat celulele stem să se transforme în celule adipoase.
„Terapia de diferenţiere adipogenă în combinație cu rosiglitazona şi trametinibul, au inhibat eficient invazia celulelor canceroase, diseminarea şi formarea metastazelor la diferite modele preclinice de cancer de sân de şoareci”, scrie echipa (en).
Imaginea de mai sus prezintă acest proces, cu celule canceroase etichetate cu proteină fluorescentă verde şi celula normală de grăsime roșie în stânga.
Celulele de cancer transformate în grase se manifestă în maroniu (în partea dreapta), deoarece roşul celulelor adipoase se combină cu verdele celulelor proteice de cancer.
Vedeţi şi: Miturile moderne despre cancer — de la “produsele chimice” din alimente la WiFi
Excitant este faptul că, aceste două medicamente sunt deja aprobate de FDA ( Food and Drug Administration — agenție guvernamentală din SUA ), aşa că acest tip de tratament ar trebui să obțină mai ușor permisiunea pentru a fi aplicat în studiile clinice pe oameni reali.
Aceasta este excitant, chiar şi în ciuda faptului cunoaşterii că multe tratamente testate pe şoareci nu trec stadiul studiului clinic.
Faptul că acesta a funcționat în cazul celulelor canceroase umane ne oferă o speranță suplimentară.
Deocamdată, echipa investighează dacă această terapie ar putea funcționa în combinație cu chimioterapia şi dacă poate fi aplicată altor tipuri de cancer.
„Pe viitor, această abordare terapeutică inovatoare ar putea fi utilizată în combinaţie cu chimioterapia convenţională, pentru a suprima atât creşterea primară a tumorii, cât şi formarea metastazelor mortale”, a explicat Christofori pentru Press Association (en).
„Evaluarea clinică a efectului represiv al tratamentului asupra metastazei experimentale a cancerului de sân şi, prin urmare, a potențialului său în tratarea cancerului de sân în stadiul IV va necesita combinaţii ajutătoare cu chimioterapie în modelele preclinice avansate”, a scris echipa (en).
„Dat fiind faptului că noi am utilizat medicamente aprobate de FDA în studierea efectului preclinic al tratamentului, o versiune clinică ar putea fi posibilă”.
Cercetare a fost publicată în Cancer Cell.
Lasă un răspuns