Astronomii au captat o gaură neagră supermasivă care a expulzat un „râgâit dublu” după un ospăț cu gaz fierbinte.
Atunci când un gaz cosmic se apropie de una din aceste găuri de scurgere, el este aspirat – iar o parte din energie este eliberată înapoi în spațiu sub forma unui râgâit.
De această dată, telescoapele Hubble şi Chandra au detectat o nouă erupţie ce provine dintr-o gaură neagră situată la aproximativ 800 de milioane de ani-lumină distanţă.
Dar, ei au mai văzut rămăşiţele unei altei erupții, care a avut loc cu 100 000 de ani mai devreme.
„Găurile negre sunt mâncători lacomi, dar se pare că ele nu au maniere de masă prea bune”, a declarat Julie Comerford (en), de la Universitatea din Colorado, Boulder, la a 231-a reunire a Societății Astronomice Americane din Washington DC.
„Există o mulțime de exemple de găuri negre cu râgâituri singulare emanate afară, dar noi am descoperit o galaxie cu o gaură neagră supermasivă care are nu doar una, ci două eructații.”
Râgâitul însăși constă dintr-un flux de particule de energie înaltă care sunt aruncate înapoi din gaura neagră.
Găurile negre supermasive sunt cele mai mari şi se găsesc în centrele tuturor galaxiilor.
Vedeţi şi: O gaură neagră masivă a fost descoperită aproape de centrul Căii Lactee
Emisia de raze X din galaxia în cauză – numită SDSS J1354+1327 – a fost observată de telescopul Chandra, permițând cercetătorilor să identifice locația găurii negre de la centrul său.
Vedeţi şi: Pentru prima dată au fost observate două găuri negre ce se învârt una în jurul alteia
Telescopul Hubble a reușit să le arate un nor de gaz albastru-verde care se extinde de la gaura neagră, reprezentând prin sine urmările unui râgâit ce a avut loc mai înainte.
Ei au descoperit că în conul gazului, electronii au fost despărțiți de atomi şi se presupune că acest lucru a fost cauzat de o explozie din vecinătatea găurii negre.
Între timp, acesta se extinsese la 30 000 de ani lumină distanţă de însăși gaura neagră.
Dar, astronomii au identificat încă o mică buclă în imagini; un semn a unei erupții noi care iese din canalul de scurgere cosmic.
„Această erupție nouă, de fapt, se mișcă ca o undă de șoc care iese foarte repede”, a spus Dr Comerford (en).
„Eu m-am gândit la o analogie pentru acest lucru şi am avut frământări să o folosesc sau este puţin brutal… Imaginaţi-vă pe cineva care mănâncă la masa de bucătărie şi el mănâncă şi râgâie, mănâncă şi râgâie.
Voi intraţi în cameră şi observați că în aer mai există un râgâit mai vechi de la aperitiv. Între timp, ei mănâncă masa principală şi dau drumul la un nou râgâit care scutură masa din bucătărie”.
Vedeţi şi: Gaura neagră a fost pentru prima dată vizualizată de Telescopul Event Horizon
Ea a spus că gaura neagra trece printr-un ciclu de ospățuri, râgâind şi dormind uşor, înainte de a începe altul.
Observațiile sunt importante deoarece susțin teoriile anterioare – nedemonstrate până acum – precum că găurile negre trec prin aceste cicluri.
Se aștepta ca găurile negre să devină strălucitoare în procesul ospățului şi râgâitului, şi apoi să se întunece în procesul fazei de dormitare.
„Teoria a prezis că găurile negre ar trebui să sclipească şi să se stingă foarte rapid, iar observațiile din această galaxie indică că găurile negre sclipesc în intervale de 100 000 de ani – o perioadă lungă în perioade de timp omenești, dar în intervale de timp cosmologice aceasta este foarte rapid”, a spus Julie Comerford (en).
Cercetătorii cred că gaura neagră a erupt de două ori, deoarece a avut două mese separate.
Motivul ar putea fi faptul că galaxia în care se află s-a ciocnit cu o altă galaxie din apropiere.
Aceasta ar putea furniza o mulţime de gaz cosmic cu care s-ar putea ospăta o gaură neagră.
„Există un flux de gaz şi stele care leagă aceste două galaxii. Această coliziune a determinat gazul să curgă spre gaura neagră supermasivă şi să o alimenteze cu două mâncăruri diferite, ce a condus la aceste două râgâituri separate”, a declarat cercetătorul Univerisităţii din Colorado (en).
Rezultatele au fost publicate în Astrophysical Journal.
Lasă un răspuns