Vorbiți vă rog cu gura închisă
Cercetătorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au inventat o nouă interfață de calculator care este în totalitate hands-free şi voice-free, dar, deocamdată ea nu este capabilă să citească undele creierului vostru.
Vedeţi şi: 62 de curiozităţi despre creier şi mituri demascate care sunt încă răspândite
În schimb, ea se bazează pe ceva ce este numit subvocalizare, sau vorbire tăcută – o denumire pentru ceea ce faceți atunci când spuneţi cuvinte în gând.
Ea se numeşte AlterEgo şi constă dintr-un set e căşti portabile, care înconjoară urechea şi maxilarul purtătorului, şi un sistem de calcul ce procesează şi traduce datele primite de la căşti pentru a emite un răspuns.
„Motivaţia pentru aceasta, a fost construirea unui dispozitiv IA – un dispozitiv de amplificare a inteligenţei”, a declarat cercetătorul principal, Arnav Kapur (en), de la MIT Media Lab.
„Ideea noastră a fost: putem avea o platformă de calcul internă, ce unește în anumite moduri omul şi maşina şi care seamănă cu o extindere internă a cunoașterii noastre?”
Sistemul funcționează un pic ca o proteză mioelectrică.
Când intenționați să acționați, creierul vostru trimite semnale electrice la mușchii voştri, pentru a le spune ce să facă.
În cazul unei proteze, electromiografia este utilizată cu scopul de a înregistra aceste semnale electrice şi a le trimite la un procesor pentru a fi traduse în semnale care indică unei proteze robotice ce acţiuni intenționează utilizatorul să facă.
Vorbitul este un pic mai complex, dar conceptul de bază este același.
Când vă gândiți la un cuvânt, creierul vostru trimite semnale în muşchii feţei şi gâtului, pentru a modela acel cuvânt rostit.
Aceasta se numește subvocalizare, mulți oameni fac acest lucru când citesc.
Setul de căşti AlterEgo, este alcătuit din senzori de electrozi care se află în regiunile feţei şi a maxilarului purtătorului, unde aceste semnale sunt cele mai puternice şi cele mai sigure, după cum au fost determinate de membrii echipei lui Kapur.
De asemenea, el include o pereche de căști de conducție a osului care înfășoară periferia urechii externe a utilizatorului.
Acestea transmit sunetul direct prin osul craniului, lăsând urechile libere să audă lumea din jurul vostru.
Vedeţi şi: Două implanturi cerebrale permit maimuţelor paralizate să recâştige controlul asupra picioarelor
Senzorii combinați, permit utilizatorului să „vorbească” în mod tăcut la computer prin a gândi cuvintele, iar acesta să răspundă înapoi prin căști – astfel precum puteți vorbi cu Google sau Siri, fără să fiţi nevoit să spuneți „OK Google” sau „Hey Siri” pe o stradă aglomerată.
Setul încă mai necesită calibrare pentru fiecare utilizator individual.
Acest lucru se datorează faptului că semnalele neuromusculare ale fiecărui putrător vor fi uşor diferite, astfel încât sistemul ar trebui să învețe „accentul” fiecărui utilizator.
Pentru prototipul AlterEgo, echipa de cercetare a creat sarcini cu vocabulare limitate de câte 20 de cuvinte fiecare.
Unul era pentru sarcină aritmetică, în care utilizatorul subvocaliza probleme mari de adunare sau multiplicare.
Altul pentru a juca şah, în care utilizatorul emite comenzi subvocale folosind sistemul standard de numerotare în şah.
Pentru fiecare aplicație ei au folosit o reţea neuronală, ce avea rolul de a cartografia anumite semnale neuromusculare ale anumitor cuvinte.
Odată ce configurațiile de bază ale semnalului vor fi programate în AlterEgo, el poate păstra această informație, astfel încât recalificarea acesteia pentru utilizatorul nou va fi mult mai simplă.
Pentru un studiu de uzabilitate, cercetătorii au avut 10 utilizatori care petreceau 15 minute pentru calibrarea sarcinii aritmetice la propria neurofiziologie, apoi 90 de minute de utilizare cu scopul de a efectua sarcini aritmetice.
Rata de traducere a fost la 92% exactă – care s-ar putea îmbunătăți la o utilizare regulată, a spus Kapur.
La momentul dat, echipa colectează date despre conversaţii mai complexe, pentru a încerca să extindă capacitățile AlterEgo.
„Noi suntem la mijlocul procesului de colectare a datelor şi rezultatele arată bine”, a spus Kapur (en).
„Eu cred că noi într-o bună zi vom obţine o conversație completă”.
Dacă o vor face, implicațiile vor fi uriașe – mai ales dacă ei vor reuşi să realizeze comunicații de la om la om.
Acest lucru va fi util în medii zgomotoase, sau în medii unde este necesară tăcerea – de asemenea, acesta ar putea permite să comunice şi celor fără voce, presupunând că ei încă mai utilizează mușchii maxilarului şi a feţei.
Echipa şi-a prezentat lucrarea la Proceedings of the 2018 Conference on Intelligent User Interface, care a avut loc în Japonia în perioada 7-11 martie.
Ea poate fi citită complet online aici.
Lasă un răspuns