Sâmbata 14 decembrie, China a devenit a treia ţară care a lansat o sondă spaţială fără pilot Chang’e-3 , care a aterizat cu succes pe suprafaţa lunii.
SUA şi Uniunea Sovietică sunt celalte două ţări care au realizat aşa numitele „aterizări moi pe lună” – după care o ambarcaţiune poate lucra . Au trecut 37 de ani de la ultima misiune de aşa fel.
Aterizarea cu succes a Chang’e-3, după o călătorie de 13 zile, a fost anunţată de televiziunea naţională Chineză. Un website de noutăţi Chinezesc a afişat imaginile, după cum afirmă ei, făcute de vehiculul de explorare a sondei spaţiale Chang’e-3.
Vehicolul de explorare al sondei Chang’e-3 a fost supranumit „Yutu in Mandarin” sau „Iepurile de jad” (iepurile de nefrit).
În sarcinile exploratorului lunar, care se poate mişca cu o viteză de până la 200 metri pe oră, intră cercetarea structurii geologice şi a substanţelor de pe suprafaţa Lunei. Se planifică că vehicolul de explorare va lucra trei luni.
Aterizarea a avut loc în regiunea craterului Sinus Iridum sau Bay of Rainbows (golful Curcubeurilor) sâmbata la 21.11 după ora din Beijing.
Programa de sondare a Lunei „Chang’e”, denumită în cinstea zeiţei antice chinezeşti a Lunii, include în sine trei etape: zborul în jurul satelitului Pământului („Chang’e-1” şi „Chang’e-2” ), aterzare pe lună („Chang’e-3” şi „Chang’e-4” ) şi întoarcerea de pe lună pe Pământ („Chang’e-5” şi „Chang’e-6” ).
Lasă un răspuns