Cel mai mare telescop radio din lume a fost oficial deschis duminică, potrivit agenţiei de noutăţi chinezeşti Xinhua.
Telescopul Sferic cu Apertură de Cinci sute de metri sau The Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST), şi-a primit numele după diametrul său, care având 500 de metri în diametru este cu 195 de metri mai larg decât al doilea cel mai mare telescop de acest gen, Observatorul Arecibo din Puerto Rico.
Xinhua raportează că telescopul a costat 180 milioane de dolari şi pentru a crea raza necesară de 5 km de radio tăcere în jurul instalaţiei, au fost strămutaţi 8000 de oameni din casele lor.
El va fi folosit pentru „observarea pulsarilor şi explorarea moleculelor şi semnalelor de comunicare interstelară.”
Pulsarii sunt stele mici, numite neutronice, create în urma colapsului unei stele mari, care emit radiaţii ce pot fi detectate de pe Pământ, în caz dacă telescopul este suficient de sensibil.
Vedeţi şi: 20 de curiozităţi despre univers şi informaţii interesante
Qian Lei, un cercetător de la Centrul Naţional Astronomic de Observare din China, a declarat pentru Xinhua că telescopul este atât de sensibil, încât într-un test a detectat undele radio de la un pulsar ce se află la 1351 de ani lumină depărtare.
La fel ca telescoapele din alte părţi ale lumii, FAST va studia moleculele interstelare care sunt asociate cu modul în care evoluează galaxiile.
Această vară, de exemplu, o echipă folosind datele observatorului Very Large Array (en), o colecţie de antene radio în deşertul din New Mexico, au interceptat un semnal a ceea ce oamenii de ştiinţă descriu ca fiind (en) „o emisie radio slabă de hidrogen atomic… într-o galaxie aproape la 5 miliarde de ani lumină de Pământ”.
Descriind concluziile lor în lucrare, echipa scrie că „următoarea generaţie de telescoape radio”, precum FAST, se va baza pe rezultatele cu privire la modul în care se comportă gazele din galaxii.
Ce priveşte utilizarea finală a FAST, şi anume studierea semnalelor de comunicare interstelară, poate fi mai simplu numită, căutarea vieţii extraterestre.
Vedeţi şi: Viaţă pe alte planete: 5 planete potenţial locuibile din apropiere asemănătoare cu Pământul
„Teoretic, în cazul dacă în spaţiul cosmic există o civilizaţie, semnalul trimis de ea va fi similar cu semnalul pe care îl putem primi atunci când un pulsar… se apropie de noi”, a declarat Qian pentru presa chinezească de stat, potrivit site-ului de noutăţi ştiinţifice Phys.org (en).
O astfel de comunicare ar putea merge în ambele sensuri. În 1974, telescopul Arecibo a trimis un semnal profund în spaţiu cu un grafic care conţine, printre altele, imagini ale „telescopului Arecibo, a sistemului nostru solar, a ADN-ului, o figură a unui om şi a unor biochimicale a vieţii pământeşti”, potrivit institutului SETI, o organizaţie ştiinţifică dedicată căutării vieţii extraterestre.
Într-un interviu acordat BBC (en), managerul adjunct al proiectului noului telescop din China, Peng Bo, a declarat că, proiectul a fost unul foarte interesant pentru oamenii de ştiinţă chinezi.
„Timp de mulţi ani, noi trebuia să mergem în afara Chinei, pentru a face observaţii – iar acum avem cel mai mare telescop”, a declarat el pentru BBC.
Investiţiile Chinei în explorarea spaţială nu se limitează doar la telescoape bazate pe Pământ.
Deşi, ea nu este una dintre ţările care ajută la funcţionarea Staţiei Spaţiale Internaţionale, China lansează propriile rachete care transportă sateliţi.
La începutul acestei luni, China a lansat Tiangong-2, cel de al doilea laborator spaţial al său, cu puţin timp înainte de căderea primului său laborator spaţial înapoi pe Pământ (en).
Lasă un răspuns