- Vinerea trecută, neurochirurgul italian Sergio Canavero, a declarat că a efectuat primul transplant de cap de om între două cadavre, dar nu a citat nici o dovadă.
- Canavero a declarat anterior pentru Business Insider că a fost inspirat de „Frankenstein”.
- Mulţi neurochirurgi din întreaga lume pun la îndoială afirmațiile lui Canavero, ridicând semne de alarmă.
Neurochirurgul italian Sergio Canavero a declarat vineri că a terminat primul transplant de cap de om dintre două cadavre – dar, nu a oferit nici o dovadă în acest sens.
La o conferință de presă din Viena, Austria, Canavero a anunțat că a îndepărtat capul unui cadavru şi la atașat la corpul unui alt cadavru, prin fuziunea coloanei vertebrale, a nervilor şi a vaselor sanguine.
El a spus că apoi a stimulat nervii cadavrului, care a fost supus operaţiei, pentru a vedea dacă ea „a funcţionat”.
„Primul transplant uman pe cadavre umane a fost realizat”, a declarat Canavero într-un video al conferinţei postat pe Facebook.
El a susținut că procedura a durat 18 ore, iar următorul pas „iminent” ar fi acela de a realiza această procedură pe un om paralizat de la gât în jos.
Canavero nu a oferit detalii referitor la operație, cum ar fi de exemplu, au fost sau nu îndepărtate organele cadavrelor sau dacă s-au folosit un careva echipament pentru a le susține.
Vedeţi şi: Inimă care se zbate, a fost pentru prima dată crescută în laborator folosind celule stem
În schimb, el a declarat reporterilor că o lucrare științifică cu detalii va fi lansată în „următoarele zile”.
Anul trecut, când Canavero a discutat despre planurile sale referitoare la aceste tipuri de operații, el a definit acest proces ca un transplant de cap sau un „transplant de corp complet”.
Vedeţi şi: Cercetătorii au identificat de ce corpurile noastre resping organele transplantate
Dar, în cele din urmă, el a descris ultima sa lucrare alt fel.
„Scopul meu principal nu a fost un transplant de cap. Scopul meu principal a fost un transplant de creier”, a spus Canavero vineri.
După cum a explicat el pentru Business Insider în iulie, procedura pe care el în cele din urmă intenționează să o finalizeze – indiferent de denumire – va implica accesul la măduva spinării unei persoane cu leziuni ale coloanei vertebrale şi îndepărtarea segmentelor accidentate ale acesteia.
Măduva spinării a donorului va fi tăiată, pentru a înlocui cu ea perfect porțiunea absentă de la persoana accidentată.
Apoi, cele două porțiuni sănătoase vor fi fuzionate împreună.
Canavero planifica să prindă măduvele utilizând polietilen glicolul (PEG), un instrument de laborator răspândit, folosit pentru a încuraja celulele să se combine. Canavero pur şi simplu îl definește ca „clei”.
El a spus atunci, că va termina în curând această operaţie de transplant cu doi oameni – un cetăţean din care este un chinez care rămâne anonim şi un donator de organ creier-mort.
Capul celui dintâi va fi ataşat de corpul acestuia din urmă, susţinea el atunci.
„În octombrie veţi afla toate detaliile din China”, spunea el la acel moment pentru Business Insider.
Vineri, el a declarat că procedura cu ambele corpuri, a demonstrat o operaţie de succes.
El şi echipa lui intenționează apoi să efectueze o intervenție chirurgicală pe doi donatori de creier-mort, înainte de a încerca în cele din urmă o operaţie similară pe cineva paralizat de la gât în jos.
„Noi avem un remediu pentru leziunile măduvei spinării”, a spus Canavero.
Dar, el a adăugat că scopul lui principal nu este de a vindeca leziuni ale măduvei spinării, dar mai degrabă de a prelungi viaţa omului.
„Eu sunt pentru prelungirea vieţii”, a spus el pentru Business Insider în iulie. „Prelungirea vieții şi fărmarea peretelui între viaţă şi moarte”.
Canavero la menționat pe „Frankenstein” ca inspirația sa ştiinţifică
La fel cum doctorul fictiv Victor Frankenstein a descoperit cum să dea viaţă unei materii neînsuflețite, astfel şi Canvero îşi propune să înșele moartea.
Vedeţi şi: Matematic îmbătrânirea este inevitabilă, afirmă oamenii de ştiinţă
Chirurgul prevede un viitor în care oamenii sănătoși ar putea opta pentru transplantarea întregului corp, ca o modalitatea de a trăi mai mult, şi în cele din urmă chiar să-şi pună capurile pe corpuri clonate.
„Într-o zi vor fi clone”, a spus el. „Dar, încă nu acum”.
De asemenea, Canavero speră că procedura va „crea o experienţă aproape cu moartea – de fapt, o experienţă totală a morţii – şi a vedea ce vine după”.
Pentru a face acest lucru, el speră să folosească energia electrică, o sugestie pe care a luat-o de la „Frankenstein”.
„Electricitatea are puterea de a accelera regenerarea! Bing bang bong aveţi soluţia” pentru fuziunea măduvei spinării, a spus Canavero.
Chirurgul nu a specificat rolul pe care îl va juca electricitatea în operaţie.
Impulsurile scurte de energie electrică sunt frecvent utilizate în condiții de laborator pentru a ajuta fibrele coaxiale la fuzionare, dar ideea că acelaş proces poate fi aplicat unui transplant de cap, este „mai mult decât un salt”, a declarat pentru Business Insider în iulie, James FitzGerald, un neurochirurg consultant la Universitatea din Oxford.
„Eu pur şi simplu nu cred că declaraţiile sunt credibile”
Dovezile existente a faptului că transplantarea întregului corp ar putea fi vreodată realizată, se bazează pe o serie de experimente pe animale, pe care mulți experți le socot departe de a fi satisfăcătoare.
În primul din aceste experimente, Canavero a pretins că a tăiat şi apoi a reconectat măduva spinării a unui câine (en).
Mai puțin după un an, el a publicat o lucrare detaliată despre faptul cum a creat o serie de rozătoare cu două capete (en).
În iunie 2017, chirurgul a spus că a tăiat măduvele spinărilor a unui grup de şoareci şi apoi le-a reataşat folosind (en) polietilen glicol.
Canavero a declarat aceste experimente ca o dovadă precum că el şi echipa sa au înțeles ceea ce adesea este considerat graalul sfânt al studierii măduvei spinării: fuziunea.
„Noi avem suficiente date care confirmă acest lucru la şoareci, șobolani şi în curând veţi vedea şi câinii”, a spus el.
Cu toate acestea, mulţi experți au evidențiat multiple avertizări referitor la pretențiile lui Cavero.
„Pur şi simplu nu cred că declarațiile privitor la cuplarea măduvei spinării sunt credibile”, a spus Fitz Gerald.
John Pickard, profesor de neurochirurgie la Universitatea din Cambridge, a spus pentru Business Insider, că revista unde Canavero a hotărât să-şi publice rezultatele sale cu rozătoarele are o reputație dubioasă.
„Eu pur şi simplu nu cred că el a făcut ştiinţă”, a spus Pickard.
Sursă: Business Insider
Lasă un răspuns