De la schimbările climaterice catastrofale până la invazia extratereștrilor, cugetările fizicianului teoretic despre ceea ce ne-ar putea aștepta în viitor, au fost adesea departe de a fi optimiste.
Stephen Hawking a fost un strălucit astrofizician care a inspirat şi a îngrozit.
El a stimulat înţelegerea noastră a, curiozității şi entuziasmului despre universul din jurul nostru.
El ne-a făcut să râdem. Ne-a făcut curioși. Ne-a făcut să lărgim limitele imaginației noastre.
De asemenea, el uneori, ne-a speriat.
Hawking care a murit la vârsta de 76 de ani, după 52 de ani de viaţă cu scleroză amiotrofică laterală, a lăsat în urmă o moștenire profund importantă.
Dar, paranoia sa referitor la viitorul omenirii, mai ales în ultimii ani ai vieţii sale, ar putea să fie unele dintre aspectele cele mai durabile şi pertinente ale acestei moșteniri.
Acestea sunt câteva din predicțiile sale cele mai dure.
Editarea genelor
În colecția sa post-mortem de articole şi eseuri, Răspunsuri Scurte la Întrebările Mari ( Brief Answers to the Big Questions), Stephen Hawking prognozează că editarea genetică va da naștere unei rase de „superoameni” — „o rasă de ființe auto-proiectante ce se îmbunătățesc la o rată mereu în creștere”.
Omul de știință a prezentat o posibilitate în care ingineria genetică va creea o specie nouă de supraom, care ar putea distruge restul omenirii.
„Eu sunt sigur că în acest secol, oamenii vor descoperi cum să modifice atât inteligenţa, cât şi instinctele, precum agresiunea”, scrie el.
Probabil vor fi promovate legi împotriva ingineriei genetice cu oamenii.
Dar, unii oameni nu vor putea rezista tentației de aşi îmbunătăți caracteristicile umane, cum ar fi memoria, rezistenţa la boli şi durata de viaţă.
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă au reuşit să elimine virusul imunodeficienţei (HIV) din celulă
Inteligenţă artificială (AI)
În anul 2007, profesorul a declarat pentru revista Wired că „djinul AI a fost eliberat din sticlă”.
El era îngrijorat de faptul că proiectările inteligenţei artificiale vor da naștere „unei noi forme de viaţă ce va depăşi performanțele umane”.
„Noi trebuie să avansăm în dezvoltarea inteligenţei artificiale, dar trebuie să ținem cont şi de pericolele sale foarte reale”, spune Stephen Hawking.
El se teme că inteligenţa artificială poate definitiv înlocui oamenii.
Dacă oamenii pot proiecta viruși de computer, cineva poate proiecta AI ce se va replica pe sine însuşi.
Ce va fi o nouă formă de viaţă, care va depăşi performanțele oamenilor, potrivit, fizicianului.
Vedeţi şi: Misteriosul “Manuscris Voynich” posibil va putea fi decodificat cu ajutorul Inteligenţei Artificiale
Explorarea spațiului
Pentru a asigura supraviețuirea omenirii, fizicianul teoretic considera că ar trebui să colonizăm alte planete şi sisteme solare.
„Răspândirea poate fi singurul lucru care ne va salva de noi înșine.
Sunt convins că oamenii trebuie să părăsească Pământul”, a spus el unei auditorii de la un festival norvegian de ştiinţă şi artă (en) în 2017.
Profesorul Hawking a explicat că călătoriile oamenilor în spațiu sunt esențiale pentru viitorul omenirii, tocmai de aceea că Pământul a fost pus sub amenințarea schimbărilor climaterice, precum şi diminuarea resurselor naturale.
Profesorul Hawking a spus că nu există viitor pe termen lung pentru speciile care vor rămâne pe Pământ: planeta, fie va fi lovită din nou de un asteroid, fie va fi înghițită de propriul nostru soare.
Schimbarea climei
De asemenea, hawking a avut îngrijorări în privința schimbărilor climaterice, care s-au mărit odată cu alegerea lui Donald Trump ca preşedinte în 2016.
„Acţiunea lui Trump [de a ieși din acordul de la Paris] ar putea împinge Pământul peste pragul, de a deveni ca Venus, cu o temperatură de 250°C şi ploii cu acid sulfuric”, a spus Hawking pentru BBC News.
„Schimbările climaterice sunt unul dintre marele pericole cu care ne confruntăm şi este unul pe care îl putem preveni acum”.
Grupul Interguvernamental al Organizației Națiunilor Unite privind Schimbările Climaterice (IPCC), de asemenea, subliniază riscul potențial de atingere a punctelor climaterice maxime, odată cu creșterea temperaturii — deşi, există lacune în ceea ce privește cunoașterea acestui subiect.
O altă cercetare, publicată recent,de asemenea, avertizează despre riscul trecerii unui prag al creşterii temperaturilor de la care eforturile de reducere a emisiunilor vor fi inutile, iar Pământul va devia spre o stare de „seră”, similară cu cea de pe Venus.
Contactul cu extratereștri
De asemenea, el considera că dacă noi vom intra în contact cu extratereștri, rezultatul ar putea să nu fie pozitiv.
În 2010, el a declarat pentru Discovery Channel: „Dacă extratereștrii ne vor vizita, rezultatul va fi la fel de similar cu acel al debarcării lui Columb în America, care nu s-a dovedit a fi atât de bun pentru americanii nativi”.
Hawking credea că, un sfat bun pentru noi este de a menține volumul mic în chat-ul nostru intergalactic şi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a preveni orice vizite a extratereștrilor „nomazi” ce rătăcesc pe lângă noi să ne facă o inspecție.
Ar trebui ei oare să ne găsească ascunși aici în interiorul sistemului solar, cel mai probabil ei ne vor extermina şi vor jefui toate resursele pe care le vor putea primi.
Orice extraterestru care va reuși să ajungă pe Pământ, este, prin definiţie, mult mai avansat decât noi.
Lasă un răspuns