Vremuri disperate necesită măsuri disperate, ceea ce poate explica de ce unii peşti fierăstrău cu dinţi mici aflaţi în pericol critic se reproduc asexuat în mediul sălbatic.
Peştele fierăstrău cu dinţi mici este membru al familiei Batoidea şi în condiţii normale ca majoritatea vertebratelor se reproduce sexual. Cu toate acestea, într-un studiu publicat în Current Biology, oamenii de ştiinţă raportează şapte cazuri în care peştii fierăstrău juvenili par a fi produsul unei naşteri virgine – altfel spus fără implicarea masculului.
Cecetătorii au ajuns la concluzia că aceşti peşti au fost produşi asexuat deoarece testele ADN de rutină au arătat că sunt puţine sau deloc nu există schimbări în materialul genetic a celor şapte specimente.
Reproducrea asexuală la o specie care se reproduce sexual se numeşte partenogeneză facultativă. Oamenii de ştiinţă cred că aceasta are loc atunci când un ovul nefertilizat absoarbe o celulă soră genetic identică numită corp polar.
Ei nu ştiu încă ce ar putea declanşa această reacţie, însă potrivit lui Andrew Fields, doctorand la Universitatea Stony Brook şi principalul autor al studiului, aceasta sa observat mai înainte la păsări, reptile şi rechini, dar numai atunci când trăiau în captivitate.
Pentru multe din speciile de animale ale planetei noastre, reproducerea nu este întodeauna ce pare. Unele precum ar fi rotiferele sau reprodus cu succes timp de milioane de ani fără sex. La altele aşa ca viespile fără ac, micile furnici de foc şi unii peşti, necesitatea de sex pentru a se reproduce şi chiar sexul lor, poate fi înlocuit prin infecţii fungice sau bacterii.
Naşteri virgine ca rezultat al infecţiei bacteriene a fost găsit la mai mult de 75% de artropode, incluzând 80 specii de insecte, la 17 izopode (o categorie de crustacee care include păduchele de lemn), o mare parte din paianjeni şi un tip de acarieni. De asemenea există o proporţie echivalentă a infecţiilor în rândul viermilor nematodeli. Dacă aceste târâtoare-înfiorătoare vi se pare ceva nesemnificativ, trebuie să aveţi în vedere faptul că artopodele şi viermii nematodeli cuprind ceva pe lângă 99.99% di toate speciile animale din lume.
Vedeţi şi: 10 cei mai mari păianjeni din lume
Cercetătorii au descoperit recent un şarpe mocasin de apă şi un şarpe mocasin nord american care erau gravizi cu pui partenogenetici fiecare, dar puii nu sau născut, deci nu e clar erau ei să supraveţuiască sau nu în mediul sălbatic.
Cu toate acestea, peştele fierăstrău este o specie mult mai mare şi pe cale de dispariţie.
Peştii fierăstrău cu dinţi mici sunt peşti cartilaginoşi mari care se nasc având o lungime de 0.7 metri şi pot creşte până la 3.6 metri în lungime. Se întâlneşte în mare parte în sudul Floridei, SUA şi cercetătorii estimează că populaţia a scăzut cu doar de la 1% la5 % din cea ce a fost în 1900.
Declinul sa datorat pescuitului excesiv şi pierderii habitatului, a spus Fields.
Vedeţi şi: 17 animale dispărute în decursul vieţei noastre
Între 2003 şi 2013 oamenii de ştiinţă au luat monstre de ADN de la aripioarele a 190 de peşti fierăstrău pentru a vedea dacă limitarea populaţiei lor a condus la cazuri mari de consangvinizare (unire a unor organisme foarte înrudite în procesul fecundației). Ei au găsit că 85% din exemplare au fost de la urmaşi neînrudiţi – un semn bun.
Însă, 3% din monstre examinate a peştilor au fost pui de la un singur părinte.
„Nu e o majoritate, nu e nci un sfert”, a spus Fields. „Sunt încă rare cazuri”.
Peştele fierăstrău este o specie cu o durată lungă a vieţii căruia îi trebuie ceva ani pentru a ajunge la maturitatea sexuală, aşa că încă este neclar cât de bine au supraveţuit aceşti peşti apăruţi prin naştere virgină şi dacă ei sunt capabili de a se reproduce sexual.
Între timp, Fields speră că cercetătorii care studiază rechinii, batoizii, şopârlele, şerpii, păsările pe cale de dispariţie, vor căuta dovezi de reproducere asexuată pe care ei posibil le-au ratat.
„Noi nu ştim dacă acest lucru se întâmplă de obicei atunci când speciile sunt la o densitate foarte mică”, a declarat Fields. „Deoarece acest fapt se întâmplă în captivitate putem concluziuna ca aceasta nu este atât de neobişnuit”.
Surse: LAtimes; Theguardian
Lasă un răspuns