Astronomii au surprins pentru prima oara o sclipire a unei galaxii imnese aflată la primele etape a construcţiei sale – un nucleu galactic dens strălucind în lumina milioanelor de stele noi născute ce se formează cu rată feroce.
Galaxia eliptică pe deplin dezvoltată constitue o adunatură de stele vechi cu deficit de gaz care se presupune că se dezvoltă din interior spre exterior, marcată cu un nucleu compact care marchează începutul său. Deoarece nucleul galactic este atât de departe, lumina galaxiei în formare, observată de pe Pământ a fost de fapt creată acum 11 miliarde de ani, după doar 3 miliarde de ani de la Marea Explozie (Big Bang).
Deşi constitue doar o fracţiune din dimensiunea galacticii Calea Lactee, micul nucleu galactic poreclrit „Sparky” deja conţine de două ori mai multe stele ca propria noastră galaxie, toate înghesuite într-o regiune doar de 6000 de ani-lumină în diametru. Spre comporaţie Calea Lactee este de aproximativ 100 000 de ani lumina în diametru.
Descoperirea a fost posibilă prin observaţiile combinate a telescoapelor spaţiale NASA Hubble, Spitzer a Observatoriei W.K. Keck din Mauna Kea, Hawaii şi obsevatoria Agenţiei Spaţiale Europene Herschel.
„Noi în realitate nu am văzut un aşa proces de formare care ar putea crea obiecte care sunt atât de dense”, a explicat Erica Nelson de la Universitatea Yale din New Haven, Connecticut, autorul principal al studiului. „Noi bănuim că acest proces de formare de bază este este un fenomen unic în universul timpuriu, deoarece universul timpuriu a fost mult mai compact. Astăzi universul nostru este atât de împrăştiat că nu mai poate crea astfel de obiecte.”
În plus pentru determinarea dimensiunii galaxiei de pe imaginile oferite de Hubble, echipa a studiat arhiva imaginilor departe – infraroşu (far-infrared images) de la Spityer şi Herschel. Acest lucru le-a permis să vadă cât de repede nucleul galaxiei creează stele. Sparky a produs aproximativ 300 de stele pe an, spre comparare cu 10 stele produse de Calea Lactee.
„Sunt medii foarte extreme”, a declarat Nelson. „Este ca un cazan miedieval de forjare a stelelor. Există o turbulenţă mare şi tot asta clocoteşte. Dacă aţi fi fost acolo cerul nocturn ar fi aprins cu stele tinere, şi ar fi o mulţime de praf, gaz şi resturi de la stelele care explodează. Să vezi în realitate cum se întâmplă acest lucru este fascinant. ”
Astronomii susţin că această naştere turbată de stele a fost provocată de un torent de gaz care curge în nucleul galaxiei în timp ce ea se formează adânc în interiorul puţului gravitaţional a materiei întunecate, material cosmic invizibil care este aidoma schelelor universului la construcţia galaxiilor.
Observaţiile indică că galaxia produce furtunos stele mai mult de un miliard de ani. Este probabil că această frenezie în cele din urmă va înceteni până la totala oprire, şi că în următorii 10 miliarde de ani alte galaxii mici se pot fuziona cu Sparky, determinând-o să se extindă şi să devină mamut, o calmă galaxie eliptică.
„Credcă descoperirea noastră a soluţionat problema, dacă aşa mod de construcţie a glaxiilor sa întâmplat sau nu,” a spus membrul echipei Pieter van Dokkum de la Universitatea Yale. „Întrebarea acum e cât de des a avut loc acest lucru? Bănuim că sunt şi alte galaxii ca acestea care sunt încă neclare în lungimi de undă în infraroşu. Credem că vor fi mai luminoase la unde mai lungi, şi asta va fi efectiv pentru viitoare telescoape infraroşu, cum ar fi James Webb Space Telescope de la NASA pentru a găsi mai mutle obiecte de acest fel .”
Surse: NASA; Daily Galaxy
Lasă un răspuns