Robotul hoinar Curiosity a companiei NASA continue să ajute oamenii de ştiinţă să dezlege misterul, cum Marte a peirdut apa de pe suprafaţa sa pe parcursul a miliarde de ani.
Roverul a perforat într-o bucată de rocă marţiană numită Cumberland şi a găsit apă veche ascunsă în ea.
Cercetătorii au posibilitatea de a testa proporţiile cheie din apă cu ajutorul instrumentelor disponibile la bordul Curiosity, pentru a aduna mai multe date despre perioada în care Marte a început să piardă apa, au declarat oficialii de la NASA.
Curiosity, deasemenea, a detectat în aceeaşi probă primele molecule organice.
Cercetătorii misiunii au declarat despre descoperire pe 15 decembrie la conferinţa de presă, American Geophysical Union, din San Francisco.
Aici ei, deasemenea, au dezvăluit informaţia despre detectarea metanului pe Marte de către Curiosity.
Este foarte interesant ce ne pot relata măsurătorile noastre de pe Curiosity a gazelor extrase din rocile vechi despre pierderea apei pe Marte.
,a declarat Paul Mahaffy, investigatorul principal a instrumentului Curiosity SAM (Sample Analysis at Mars – Analiza probelor pe Marte), de la Centrul de Zboruri Spaţiale Greenbelt, Maryland al NASA.
Curiosity a măsurat raportul de deuteriu (hidrogen greu) la hidrogen „normal”.
Acest raport D(deuteriu)-la-H(hidrogen) poate ajuta oamenii de ştiinţă să vadă cât timp este nevoie pentru ca moleculele de apă să se elibereze, deoarece moleculele de hidrogen zboară spre straturile superioare mult mai liber decât o face deuteriu.
Raportul de D- la -H este aproape jumate din raportul găsit în vaporii de apă din atmosfera de azi a planetei Marte. Acest lucru sugerează că planeta a pierdut marea cantitate de apă de la suprafaţă după formarea stâncii Cumberland.
Măsurătorile Cumberland completează golul în studierea diferitelor epoci a evoluţiei geologice a planetei Marte.
Aceste rezultate a probelor colectate le oferă pentru prima dată cercetătorilor posibilitatea de a calcula ce cantitate de a apă a fost în timpul perioadei Hesperian, când sa format această rocă, a spus Mahaffy, autorul principal a studiului referitor la apa de pe Marte, publicat în revista Science.
Mai înainte, cercetătorii foloseau meteoriţi marţieni de pe Pământ pentru a lua mostre de apă de pe Marte, însă nici una din aceste roci nu datează din perioada Hesperian.
Sursă: Space.com
Lasă un răspuns