Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

29 Curiozităţi Incredibile despre civilizaţia maya

iunie 16, 2015 by Vladimir Moşoglu 2 Comments

Curiozităţi civilizaţia maya - templu
Civilizaţia Maya a fost una dintre societăţile indigene cele mai dominante din Mezoamerica (termen folosit pentru a descrie Mexicul şi America Centrală, înainte de cucerirea spaniolă din secolul al 16-lea). Spre deosebire de alte populaţii indigene împrăştiate a Mezoamericii, Mayaşii s-au concentrat pe un teritoriu determinat care acoperă toată peninsula Yucatan şi Guatemala de azi; Belizul şi părţi ale statelor mexicane Tabasco şi Chiapas; partea de vest a Hondurasului şi a El Salvadorului. Această concentraţie a arătat că Maya a rămas relativ protejată de invazia altor popoare mezoamericane.

Civilizaţia Maya a crescut şi a căzut de mai multe ori de-a lungul ultimilor 2000 de ani, şi de fapt, încă trăeşte şi astăzi în cultura numeroşilor mayaşi care locuiesc pe peninsula Yucatan.

Mai jos am selectat 29 de curiozităţi incredibile despre mayaşi care ar putea să vă surprindă.

Curiozităţi despre copii mayaşilor


Curiozităţi civilizaţia maya  -  caracteristicile fizice ale copiilor
1. Mayaşii pre-columbieni adesea căutau să „mărească” caracteristicile fizice ale copiilor lor. Mamele apăsau pe fruntea copiilor lor astfel încât aceasta să devină mai plată (se practica cel mai des la cei din clasa superioară).

Curiozităţi civilizaţia maya - ochi încrucişaţi
2. Ei atârnau deseori obiecte care se legănau în faţa ochilor copiilor săi până când ochii lor nu se încrucişau, care de asemenea constituia o trăsătură a nobililor.

3. Toţi copii îşi primeau numele în funcţie de ziua în care s-au născut.

Medicina mayasilor


4. Medicina mayaşilor a fost una destul de avansată. Sănătatea şi medicina printre vechii maya a fost un amestec complex de spirit, corp, religie, ritualuri şi ştiinţă. Medicina era practicată doar de puţinii selectaţi care au primit o educaţie excelentă.

Curiozităţi civilizaţia maya - medicina
5. Ei suturau (cuseau) rănile folosind părul uman, plombau dinţii cu pirită de fier şi chiar făceau proteze din jad şi turcoaz.
Curiozităţi civilizaţia maya - medicina
6. Mayaşii foloseau analgezice luate din mediul lor natural, în două cazuri, la ritualuri religioase (ca droguri halucinogene) şi în medicină (ca anastezice). Flora cum ar fi Peyota, Gloria Dimineţii, unele ciuperci, tutunul şi alte plante erau utilizate pentru a face substanţe alcoolice care erau utilizate în mod obişnuit.

Vedeţi şi: Alimentaţie sănătoasă pentru o viaţă mai lungă

Jocul mezoamerican cu mingea


Curiozităţi civilizaţia maya - jocul cu mingea
7. La fel ca şi aztecii, mayaşii au fost jucători pasionaţi a „jocului mezoamerican cu mingea”. Vechea joacă mayaşă cu mingea a fost mii de ani jucată peste tot în Mezoamerica şi a avut o semnificaţie religioasă mare. Contactul cu mingea era limitat. Orice parte a corpului, cu excepţia mâinilor şi picioarelor, era permisă; Se permitea folosirea abdomenului, coapselor, braţelor anterioare şi spatelui. Posibil se permitea şi contactul cu capul. Plus la aceasta, mingea nu trebuia să fie lăsată să atingă pământul.

Curiozităţi civilizaţia maya - jocul cu mingea
8. Mingea era făcută din cauciuc şi cântărea aproximativ 4 kilograme, deşi, se presupune că mingile din în această joacă erau capetele tăiate umane.

Curiozităţi civilizaţia maya - jocul cu mingea
9. O versiune modernă numită, „Ulama”, este încă jucată şi astăzi, dar decapitarea evident numai este o parte a jocului.

Purificarea la mayaşi


Curiozităţi civilizaţia maya - sauna
10. Saunele şi băile de sudoare sau zumpul-ché, cum le numeau mayaşii, au jucat un rol imens în cultura Maya. Ele erau un element important pentru purificare la mayaşii antici.

Curiozităţi civilizaţia maya - sauna
11.Similar ca şi saunele moderne ele era construite din pereţi de piatră şi plafon, cu o deschidere mică în partea de sus. Apa se turna pe rocile fierbinţi din cameră creând astfel aburi, oferind un cadru în care se eliminau impurităţile prin transpiraţie.

Cucerirea civilizaţiei Maya


Curiozităţi civilizaţia maya
12. Civilizaţia lor a decăzut şi a fost cucerită, cu toate acestea, în multe părţi rurale ale Mexicului şi Guatemalei cultura şi limba mayaşilor persistă şi astăzi. De fapt, se estimează că există 7 milioane de mayaşi care trăiesc în apropiere şi nemijlocit pe peninsula Yucatan.

13.Necătând la faptul, că urmaşi mayaşilor trăiesc şi astăzi, ultimul stat auto-guvernat mayan a fost supus dominaţiei spaniole în anul 1697.

Curiozităţi civilizaţia maya - cucerire
14. Oraşul insulă Tayasal este considerat ultimul regat Maya independent şi el a existat până în 1696, în cele din urmă el a fost supus dominaţiei spaniole, după care existenţa tuturor maya autentici vechi a fost misterios eradicată şi nimeni nu ştie exact de ce. Au fost expuse multe teorii una din care spune că spaniolii au adus cu ei un virus cu care mayaşii nu s-au confruntat mai înainte.

Vedeţi şi: Cele mai mari mistere ale lumii, care ştiinţa încă nu le-a rezolvat

Arta şi meşteşugul la civilizaţia Maya


Curiozităţi civilizaţia maya - arta şi meşteşugul
15. Ruinele şi piramidele pe care le vedeţi mereu în imagini sunt cel mai probabil cele din Chichen Itza, unul din cele mai mari oraşe maya. Acesta tocmai a fost cumpărat de stat de la un proprietar privat.

Curiozităţi civilizaţia maya - arta şi meşteşugul
16.Renumitul pigment al mayaşilor denumit „Maya albastru” sau cum i se spune în spaniolă „azul maya”, a fost văzut în mai multe locaţii arhitecturale a civilizaţiei lor, inclusiv în situl arheologic Cacaxtla de la Batalla. Cacaxtla este un palat mare cu multe picturi murale colorate vibrant în stil mayaş. Ca una din cele mai proiminente trăsături a civilizaţiei maya această culoare superbă albastru-turcoaz a supraveţuit şi poate fi văzută doar din cauza caracteristicilor chimice specifice din care a fost făcută, compoziţie care rămâne încă necunoscută.

Curiozităţi civilizaţia maya - arta şi meşteşugul
17. Ca şi aztecii, mayaşii nu au folosit fierul şi nici oţelul. Armele lor erau făcute din obsidan sau altă rocă vulcanică.

Vedeţi şi: Este Europa oare baştina artei? Picturi rupestre din peşterile indoneziene vin să conteste acest lucru

Sacrificarea cu sânge


Curiozităţi civilizaţia maya - sacrificarea cu sânge
18. Civilizaţia Maya au practicat şi au promovat sacrificarea cu sânge pentru zeii lor; în special a copiilor mici. Jertfele lor de obicei aveau loc la prima apariţie a planetei Venus sau pur şi simplu pentru a potoli seatea soarelui. Ca şi în alte culturi vechi, ei credeau că sacrificarea sufletuilui pur al copilului le va aduce prosperitatea şi îi va ajuta să evite dificultăţile.

19. Prizonierii, sclavii şi alţii erau pregătiţi pentru a fi sacrificaţi, fiind vopsiţi în albastru şi uneori torturaţi. Apoi ei erau conduşi până în vârful piramidei. Aici ei erau sau împuşcaţi de o salvă de săgeţi sau li se tăia inima din piept, de către un preot al templului, în timp ce ea încă se zbătea. Uneori după aceasta, preoţii asistenţi jupuiau victima iar preotul principal îmbrăca pielea şi efectua un dans ritual.

20. Unii mayaşi şi astăzi practică jertfa de sânge. Nu vă făceţi griji sacrifciul uman nu mai este practicat… doar păsări.

Calendarul Maya


Curiozităţi civilizaţia maya - Calendarul Maya
21. Contrar credinţei populare, mayaşii au avut nu doar un calendar, şi mai mult ca atât, nici unul din calendarele lor nu a prezis că lumea se va sfârşi în 2012.

Curiozităţi civilizaţia maya - Calendarul Maya
22. Ei aveau trei calendare care lucrau în cicluri. Unul dintre ei, Haab, are un ciclu de 365 de zile la fel ca şi calendarul gregorian modern.Ciclul Calendarului de Lungă Durată era de aproximativ 2 880 000 de zile şi era preconizat să fie resetat în 2012. Aceasta a şi dat naştere  numeroaselor profeţii apocaliptice.

Limba şi scrisul civilizaţiei maya


Curiozităţi civilizaţia maya - limba şi scrisul
23. Maya au avut un sistem de scriere din cele mai avansate printre civilizaţiile antice şi au scris pe tot ce era posibil, inclusiv clădiri. Graffiti poate? Ca şi egiptenii limba lor scrisă era compusă din ieroglife. Ei erau capabili să scrie propoziţii complete şi să redea povestiri. Ei foloseau peniţe făcute din pene de curcan.

24. Din păcate, multe dintre scrierele lor s-au pierdut în timpul cuceririi spaniole. Prin studiul laborios în perioada secolelor 20 şi 21 multe din scrierele lor rămase au fost recuperate şi traduse.

25. Unii lingvişti cred că cuvântul englez „shark” (rechin) a fost iniţial un cuvânt mayan.

Vedeţi şi: Unde a apărut primul alfabet ?

Mayaşii erau pasionaţi de bijuterii.


Curiozităţi civilizaţia maya - bijuterii
26. Cultura Maya era extrem de pasionată de diferite forme de bijuterii, cele mai fregvente erau din jad şi aur. Familiile regale şi preoţii purtau bijuterii de natură mai sofisticată. Jadul era purtat în mărgele, brăţări şi cercei. Jadul a fost unul dintre articolele cele mai comercializate de mayaşi.

Curiozităţi ale nobililor mayaşi


Civilizaţia mayaşa  - nobilii
27. Înafară de frunţi aplatizate şi ochi încrucişaţi, nobilii mayaşi cu ajutorul chitului ofereau nasurilor sale o formă de cioc. De asemenea, femeile nobile îşi şlefuiau dinţii săi la vârfuri pentru a le da o formă ascuţită. O altă practică era, găurirea dinţilor şi umplerea găurilor cu jad, o piatră semipreţioasă de culoare albă-verzuie până la verde închis.

Cifra zero


Civilizaţia mayaşa - cifra zero
28. Cu excepţia sistemei babilonienilor, Mayaşii au fost probabil, prima civilizaţie care utiliza în mod explicit cifra „0” pe poziţia corespunzătoare.

Declinul civilizaţiei Maya


Civilizaţia mayaşa - declinul
29. Nimeni nu ştie cu siguranţă cum a decăzut Imperiul Maya. Cu mult înainte de a veni spaniolii, multe din oraşele mari erau deja abandonate şi aflate în ruine. Oamenii de ştiinţă au expus mai multe ipoteze, privind colapsul civilizaţiei maya care variază de la secetă şi foame la suprapopulare şi schimbări climaterice.

Filed Under: Curiozităţi, Istorie, Lume, Ultimele articole Tagged With: civilizaţii, curiozităţi istorice

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Comments

  1. stefan says

    decembrie 8, 2016 at 19:38

    Got some clues

  2. Enci Edi says

    aprilie 6, 2020 at 15:27

    A fost o civilizatie desteapta ,dar si foarte neniloasa…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Fructe exotice - Durian
    Curiozităţi, Lume, Natură, Ultimele articole
    23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu...
  • Creaturi ciudate - Caracatiţele
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    39 cele mai ciudate curiozităţi despre peşti şi a...
  • Curiozităţi despre Polul Nord
    Curiozităţi, Lume, Ultimele articole
    Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere...
  • Curiozitati despre pasari - Onagadori
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    51 Curiozităţi despre păsări
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa
    Lume, Ultimele articole
    20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist...
  • Cele mai mari cascade - Casca Angel
    Lume, Natură, Ultimele articole
    15 Cele mai mari cascade din lume, unele despre ca...
  • Timpul ţi viteza luminii
    Curiozităţi, Ştiinţă, Ultimele articole
    10 curiozitaţi din fizică şi lucruri ciudate

Ultimele interesante

Omul Dragon — posibil o nouă specie

Descoperirea craniului „Dragon Man” în China ar putea adăuga noi specii în arborele genealogic uman

iunie 27, 2021

Muon g-2 — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

Muonii — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

aprilie 9, 2021

Materia întunecată ar putea fi făcută din găurile negre de la începuturile timpului

aprilie 4, 2021

Idolul Shigir — cea mai veche statuie de lemn din lume

Cea mai veche statuie de lemn din lume are o vechime de peste 7000 de ani

aprilie 2, 2021

Cern — dovezi ale unei noi fizici

Dovezi ale unei noi fizici la Cern? Indici a unei noi forțe a naturii

martie 28, 2021

Gaură de vierme traversabilă

Găurile de vierme din Univers sunt pe deplin traversabile, arată noile calcule

martie 21, 2021

Fulguritul creat de fulgere ar fi putut provoca viața pe Pământ

Fulgerele străvechi ar fi putut provoca viaţa pe Pământ

martie 20, 2021

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

20 Cele mai mari descoperiri ale deceniului

Un tip straniu de materie ar putea fi ascuns în interiorul stelelor neutronice

Sîngele învenchit ar putea fi din nou întinerit şi el va putea lupta împotriva îmbătrânirii

Dovezile Marii Explozii – Big Bang au fost găsite

Imaginile Titanicului restabilite: Fotografii a corabiei „Titanic” în culori noi

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Pentru prima dată, materia organică crucială pentru viață a fost găsită pe suprafața unui asteroid

Câmpul magnetic al Pământului s-a răsturnat 42 000 mii de ani în urmă. Consecințele au fost dramatice

Tot mai multe dovezi arată că viața pe Pământ a început nu doar de la ARN

Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea mai mare creatură ce a călcat vreodată pe Pământ

Unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei „a fost rezolvat” de IA

Categorii

  • Artă (14)
  • Curiozităţi (68)
  • Istorie (111)
  • Lume (164)
  • Natură (171)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (256)
  • Tehnologii (115)
  • Ultimele articole (817)
  • Universul (261)

© 2025 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored