Curiozităţi despre Franţa, ţara care a adus aportul său la nivel mondial în diverse domenii începând cu cel cultural şi terminând cu cel ştiinţific. Ţară cu o istorie bogată, plină de evenimente semnificative care au influenţat formarea societăţii contemporane.
Curiozităţi despre Franţa: Limba şi Istorie
- Franceza a fost limbă oficială în Anglia mai mult de 300 de ani.
Limba franceză a fost limba oficială în Anglia începând cu anul 1066, odată cu cucerirea ei de către normanzi în frunte cu William Cuceritorul. În 1362 odată cu adoptarea de către Parlamentul Englez a Actului Dezbateri în Engleză (Pleading in English Act), limba franceză a fost exclusă din dezbaterile judiciare şi a fost înlocuită cu limba engleză, astfel pierzând calitatea de limbă oficială. - Este limbă maternă pentru 75 de milioane de oameni din întreaga lume.
Limbă maternă desigur pentru populaţia din însăşi Franţa cu departamentele ei de peste mări aşa ca Guyana, ţările din vecinătatea ei, aşa ca Belgia, Elveţia şi Luxembourg. Nu în ultimul rând pentru cetăţenii canadieni din regiunea Quebec, care are un statut special în componenţa Canadei. - Franceza este a doua limbă străină cel mai frecvent predată, după limba engleză.
Limba franceză este predată în mare parte în ţările care fac parte din aşa numita Comunitate Francofonă (Communauté francophone), unde limba franceză nu are statut de limbă oficială dar constituie o limbă străină prioritară pentru studiere în şcoli, în aşa ţări precum sunt România şi Republica Moldova. - Franceza este limba oficială a Organizaţiei Naţiunelor Unite.
Limba franceză este una din cele 6 limbi oficiale a Organizaţiei Naţiunelor Unite. De asemeni, în rând cu cea engleză constituie limba de lucru a Secretariatului Naţiunilor Unite. - Engleza şi Franceza sunt unicele limbi predate în fiecare ţară din lume.
Franceza este unica limbă, împreună cu engleza, care sunt predate în fiecare din toate ţările din lume, cu 100 milioane de studenţi, elevi şi 2 milioane de profesori – 20% din care sunt din afara ţărilor francofone. - În timpul Revoluţiei Franceze, 75% din cetăţeni francezi nu vorbeau franceza ca limbă maternă.
Perioada anilor 1789-1799, a fost una agitată şi una de schimbări de regimuri în Franţa. Până la această perioadă nu exista o limbă unică franceză, erau numeroase dialecte şi limbi regionale. La debutul Revoluţiei franceze conducătorii au promovat o politică lingvistică tolerantă faţă de de numeroasele dialecte şi limbi regionale. În contextul răspândirii ideilor revoluţionare, părea firesc de a le promova într-un limbaj înţeles de oameni. Republica se vedea ca una multilingvă. Însă mai târziu „les patois” (dialectele) au devenit un obiect al atacurilor, al revoluţionarilor burghezi care vedeau în ele un obstacol în promovarea ideilor lor. Astfel la Convenţia naţională în aprilie 1793, Bertrand Barère membru al guvernului revoluţionar, a declanşat o luptă veritabilă în favoarea existenţei unei limbi naţionale. Care declara că :La un popor liber, limba trebuie să fie una pentru toţi
- 34% din francezi pot vorbi engleza.
Conceptul că francezii nu ştiu sau nu vor să vorbească limba engleză, nu este complet adevărat dar nici total greşit. Totul depinde de punctul de comparaţie. Cu 34% de cunoscători a limbii engleze, Franţa nu poate fi comparată cu Suedia, unde 85% din populaţie vorbeşte engleza perfect. Cu toate acestea Franţa se poate compara cu Germania cu ale ei 51% de vorbitori de limbă engleză, cu atât mai mult cu Italia şi Spania cu doar 20% de cunoscători ai limbii lui Shakespeare. - În timpul celui de al doilea război mondial, când Hitler a vizitat Parisul, francezii au tăiat cablurile ascensoarelor de pe Turnul Eiffel, astfel Hitler era să fie nevoit să urce treptele pentru a ajunge în vârful turnului.
- Moscheea din Paris a ajutat evreii să scape de nazişti, în timpul celui de al Doilea Război Modial, oferindu-le identificatoare de musulmani.
- Lois al XIX a fost rege al Franţei doar pentru 20 de minute.
Loisi XIX (Louis-Antoine, ducele de Angoulême), rege al Franţei şi Navarrei, a fost fiul cel mai mare a contelui de Artois (devenit mai apoi Charles X rege al Franţei) şi Marie-Thérèse de Savoie.După moartea unchiului său în 1824 , Lois-Antoine a primit titlul de Dauphin (titlul prin care se desemna fiul cel mai mare a regelui Franţei, moştenitorul tronului, începând cu anul 1349) şi moştenitor al tatălui său şi când acesta din urma a abandonat tronul pe 2 august 1830, Louis-Antoine a devenit Louis XIX, rege al Franţei şi Navarrei.Domniia lui a durat doar câteva minute, mai exact 20 de minute, timpul dintre abdicarea tatălui său şi personal a sa. În favoarea nepotului său, ducele de Bordeaux. - „Lasă-i să mănânce prăjituri” este o expresie greşit asociată cu Marie Antoinette, expresia a fost creată cu 10 ani înainte de naşterea ei.
„Lasă-i să mănânce prăjituri” în franceză „Qu’ils mangent de la brioche” – ar fi răspunsul unei „mari prinţese”, după ce a aflat că ţăranii nu au pâine să mănânce.Întrucât brioşele sunt din aluat îmbogăţit cu ouă şi unt, făcându-le mai scumpe decât pâinea, citatul reflectă faptul că prinţesa nu era la curent cu starea şi condiţiile de trai a poporului său.Deşi, este atribuită de obicei Reginei Marie Antoinette, nu există nici o înscriere că aceasta ar fi folosită de ea. Ea apare pentru prima dată în cartea autobiografică a lui Jean-Jacques Rousseau, „Confesiuni” (a cărui primele şase cărţi au fost scrise în 1765, atunci când Marie Antoinette avea nouă ani, şi publicată în 1782).
- Ghilotina a fost ultima dată utilizată în 1977.
Ultima persoană ghilotinată în Franţa a fost Hamida Djandoubi, pe 10 septembrie 1977.El a fost un imigrant tunisian care a fost condamnat pentru torturarea şi asasinarea fostei sale prietene Elisabeth Bousquet, în Marseille.
Curiozităţi despre Franţa: Legislaţie
- În Franţa se consideră încălcare de lege numirea unui porc cu numele de Napoleon.
Franţa are numeroase legi moştenite din trecut, unele din Evul Mediu, altele din perioada Revoluţiei Franceze, altele a regimului Vichy şi toate sunt perfect legale în ochii dreptului francez, dar unele sunt învechite şi nu corespund realităţilor actuale, astfel ca par destul de neobişnuite şi ciudate. - În 1386 un porc a fost spânzurat în Franţa, pentru uciderea unui copil.
În 1386 un judecător a condamanat o scroafă din Falaise, care a muşcat fatal piciorul şi faţa unui copil.Cronicile relatează despre aşa tip de procese încă din secolul al XI-lea, dar această practică juridică pare că îşi ea începuturile în Franţa în anul 1226, an în care un porc a fost ars de viu în Fontenay-aux-Roses, pentru că a devorat un copil. - În Franţa este permisă căsătoria cu o persoană decedată.
Da, în Franţa este posibilă căsătoria cu persoană decedată, dar ea poate fi autorizată numai de Preşedintele Republicii.Cea mai recentă căsătorie de acest gen a avut loc în 2009, şi e legată de o istorie emoţionantă.
Este vorba de, Jonathan şi Magali Jaskiewicz. După 6 ani de concubinaj între aceştea şi doi copii comuni, Jonathan a cerut-o de soţie pe Magali, care a spus „Da”. Au fixat căsătoria pe 24 ianuarie 2009, dar înainte cu 2 zile de această dată viitorul soţ a decedat într-un accident rutier. După aproximativ un an pe 14 noembrie 2009, Magali, primind pemisiunea Preşedintelui Franţei, a înregistrat căsătoria sa cu soţul decedat. - În Franţa este ilegal să te săruţi pe căile ferate.
Curiozităţi despre Franţa: Paris
- Este doar un singur semn rutier „STOP” în tot Parisul.
El este situat la eşirea unei întreprinderi de construcţii, din docul Saint-Exupéry, în arondismentul al 16-lea. - Parisul este denumit „oraş al luminilor” (La Ville-Lumière).
Acest nume vine de la reputaţia sa ca centru de educaţie şi idei, în perioada Iluminismului. Numele a căpătat un sens mai literal când Parisul a devenit unul dintre primele oraşe europene care a adoptat iluminarea stradală cu gaz. - 20% de francezi locuiesc în regiunea pariziană.
- Sunt mai mulţi bretoni (locuitori nativi a regiunii franceze Bretania) în Paris decât în Bretania.
- Cel mai vechi pod din Paris este numit „Pont Neuf”, ce se traduce ca „Pod Nou”.
- Jim Morrison, Oscar Wilde şi Chopen au fost înmormântaţi la cimitirul Pere Lachaise din Paris.
Cimitirul Père Lachaise din Paris este probabil cea mai mare colecţie de oameni talentaţi din lume care au fost înmormântaţi aici. Père Lachaise pretinde a fi cel mai vizitat cimitir din lume. - Turnul Eiffel după construcţie, se preconiza să fie demontat şi vândut ca fier uzat.
Eiffel a primit permis pentru ca turnul să stea 20 de ani, el trebuia să fie demontat în 1909, când dreptul de proprietate asupra lui trebuia să se întoarcă Oraşului Paris. Oraşul planifica să-l demoleze (o condinţie la proectarea turnului, a fost, că el trebuie uşor să se demonteze), da aşa cum sa dovedit a fi valoros în sfera comunicaţiilor, a fost permis să rămână după expirarea termenului. - Lutetia – numele folosit de romani pentru a desemna oraşul galic cunoscut acum sub numele de Paris.
Curiozităţi generale despre Franţa
- Franţa este cea mai vizitată ţară din lume, găzduieşte mai mult de 80 milioane de turişti în fiecare an.
- Franţa are cel mai mare număr de staţiuni de schi din Europa, la nivel mondial după numărul staţiunilor se poziţionează pe locul doi, după SUA. Schiurile, o petrecere a timpului liber rezervată o dată pentru minoritate. În prezent se practică de 100 de milioane de oameni din întreaga lume. Democratizarea sportului a constituit un câştig economic veritabil, aşa că Franţa va benficia din plin cu a sale 250 de staţii de ski.
- Franţa a condus al doilea după mărime imperiu colonial din lume, controlând 8.6% din întreg uscat al suprafeţei terestre din lume.
- O versiune timpurie a internetului a fost introdusă în 1984 numită Mintel care permitea francezilor să plătească facturile şi a face cumpărături utilizând acest serviciu de acasă.
- Franţa a câştigat cele mai multe premii Nobil pentru literatură, mai multe decât orice ţară din lume, şi de asemeni, este a doua după cele mai multe premii pentru matematică.
- Cele mai celebre invenţii franceze sunt balonul cu aer cald şi paraşuta.
Balonul cu aer cald a fost inventat de fraţii Montgolfier, Joseph-Michel şi Jacques-Étienne. În 1782. Paraşuta modernă a fost inventată la sfârşitul secolului al 18-lea de Louis-Sébastien Lenormand, care a făcut primul salt public înregistrat, în 1783. Lenomard, de asemenea, a schiţat prealabil aparatul său. - Croissantul de fapt a fost inventat în Austria.
Kipferl se presupune că este strămoşul croissantului, care a fost prima dată documentat în Austria, mult timp în urmă, în secolul 13.
„Naşterea” croissantului aşa cum îl ştim – se socoate după ultimele date anul 1839, atunci când un ofiţer austriac de artilerie, August Zang, a fondat Brutăria Vieneză pe 92 rue de Richelieu din Paris. Această brutărie, unde se serveau produse a brutăriei vieneze printre care Kipferl şi pâinea vieneză, rapid a devenit populare, şi a inspirat imitatorii francezi. Versiunea franceză de Kipferl a fost numită croissant. - Franţa este casa a 39 de obiecte al Patrimoniului Mondial UNESCO.
În prezent treizeci şi nouă de locuri şi obiective din Franţa sunt înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial. Treizeci şi cinci din acestea sunt obiective culturale, trei sunt obiective naturale, şi unul este mixt.
Vedeţi şi: 20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turistice din Franţa
- Aproximativ câte două cărţi de bucătărie sunt publicate zilnic în Franţa.
- În Franţa este contrar legii de a fotografia ofiţerii de poliţie şi maşinile de serviciu a poliţiei.
- Bărbaţii francezi au cel mai scăzut nivel de obezitate din UE, iar femeile, după acest criteriu, sunt pe locul doi, pe primul loc fiind cele din Danemarca.
- Oraşul francez Grasse este recunoscut ca capitala mondială a parfumurilor.
- Stradă cu denumirea Victor Hugo există în fiecare oraş din Franţa.
Surse: Wikipedia: France; Wikipedia: Qu’ils mangent de la brioche !; Propertyshowrooms; La Révolution française; Eupedia: France
NUMI PLACE NIE IMI TREBUIE DESPRE FRANCEZII NU DESPRE FRANTA
\
Super interesant .Mulțumesc !♡