
Hainele de înmormântare vechi, care se credeau țesute cu ornamente tipice de a le vikingilor, după decenii de depozitare au dezvăluit o surpriză: geometricul scris Kufic reprezinta cuvintele „Ali” şi „Allah”, țesute cu fir de argint pe mătase.
Aceasta este pentru prima dată când în Scandinavia au fost găsite artefacte istorice care menționează cuvântul „Ali”, marcând acest lucru ca o descoperire importantă.
În timp ce la prima vedere acesta pare a fi o descoperire surprinzătoare, totuși, ea nu este atât de neobișnuită – scrierea a fost descoperită pe cel puțin 10 articole de îmbrăcăminte din mătase, găsite în cele 100 de vase morminte din secolele 9 şi 10, dezvăluite în apropierea localității Gamla Uppsala, precum şi în camerele funerare de pe aşa locații a Epocii Vikingilor, cum ar fi Birka din regiunea suedeză Mälardalen.
Descoperirea a fost făcută atunci când o echipă de cercetători încercau să recreeze ornamentele de pe veșmintele funerare selectate pentru viitoarea expoziție Viking Couture de la Muzeul Enköping din Suedia.
„Aceasta este o descoperire foarte importantă, deoarece ea ne relevă că noi nu putem privi această peiroadă istorică doar ca una ‘ tipică Nordică’ „, a declarat pentru The Local, Annika Larsson, arheolog textil la Universitatea Uppsala.
„Acest lucru ne arată că vikingii au fost în strânsă legătură cu alte culturi, inclusiv cu lumea islamică”.
Vedeţi şi: 15 realizări incredibile din lumea musulmană în Epoca de Aur a Islamului
Pe parcursul mai multor ani, dovezile ce demonstrează existenţa unor relații dintre vikingi şi lumea musulmană în acea epocă sunt într-o constantă creștere.
În 2009 (en), cercetătorii au descoperit că săbiile din Epoca Vikingilor foloseau tehnici arabe de prelucrare a metalului, probabil transferate pe ruta comercială de pe Volga (en).
În 2008, în Suedia a fost descoperită o comoară din era vikingilor cu monede arabe (en) şi acum doi ani, s-a găsit un inel în mormântul unei femei din secolul al 9-lea din Birka, Suedia, pe care s-a dezvăluit că avea inscripția arabă „spre Allah”.
Vedeţi şi: Noua descoperire ar putea rescrie istoria vikingilor în Lumea Nouă
De asemenea, în Norvegia (en) a fost descoperită mătase persiană într-o înmormântare tipică viking de barcă lungă.
Iniţial, Larsson spunea că nu poate să înțeleagă desenele, dar apoi şi-a amintit unde a văzut ceva similar: pe textilul maur din Spania.
Analiza materialelor, tehnicilor şi modelelor de țesut sugerează despre o origine central asiatică şi persiană.

Cuvântul „Ali” a fost relativ ușor de descifrat, dar cuvântul „Allah” a fost puțin mai complicat de dezvăluit – deoarece el era oglindit, după cum se poate vedea în imaginea de mai sus.
Motivul acestui lucru nu este cunoscut, dar explicația cea mai probabilă este că ornamentul a fost pur şi simplu copiat incorect, conform declarațiilor lui Amir De Martino de la Colegiul Islamic din Londra pentru BBC (en).
Larsson crede că prezenţa numelor pe îmbrăcăminte, apărând mereu împreună, indică asupra faptului că vikingii nu doar comercializau cu lumea musulmană, dar, de asemenea, au împrumutat idei şi obiceiuri de înmormântare.
„Probabil că, obiceiurile de înmormântare din Epoca Vikingilor au fost influențate de islam şi de ideea unei veţi veșnice în Paradis după moarte”, a spus ea într-o declaraţie (en).
„Aşa bunuri din mormânt ca, hainele frumoase, țesăturile exotice cusute fin, nu prea reflectă viaţa de zi cu zi a răposatului, similar cum îmbrăcămintea formală din epoca noastră nu reprezintă viaţa noastră de zi cu zi.
Materialul bogat al bunurilor de înmormântare ar trebui mai degrabă să fie văzut ca o expresie reală a valorilor fundamentale”.
Nu este ceva neobișnuit în aceea că mormintele conțin obiecte şi haine atât de luxoase şi bogate, încât familia răpăsatului îşi putea permite.
Pentru a afla mai multe vor fi necesare analize suplimentare şi ele vor fi axate pe oamenii îngropați cu aceste haine, pentru a determina dacă ei sunt din Persia sau mai degrabă sunt vikingi ce purtau stofă islamică.
„Stofa de matase islamică era într-atât de calitativă întrucât ea era dorită şi folosită nu doar în vestimentație, dar şi în bisericile creștine din Europa”, a spus istoricul în domeniul textilului şi îmbrăcămintei de la Universitatea din Sydney (en), Hilary Davidson, ce studiază transmisiunea textilului islamic şi bizantin în îmbrăcămintea creștină medievală.
„Ele erau apreciate pentru calitatea şi frumusețea lor, nu pentru contextul lor religios, care în orice caz au devenit separate datorită modelelor de tranzacționare. Aceste mătăsuri au fost comercializate în Europa de secole şi posibil că tiparele norvegiene Kufice emit ornamentul stofelor islamice, fără a şti sau a lua în considerație semnificația lor”.
„Ele ar putea fi mărfuri comerciale aplicate îmbrăcămintei vikingilor ca dovezi a statutului social înalt, a calității înalte a stofelor şi metalului”.
Acum când se ştie despre prezenţa unor astfel de tipare, pe viitor ar putea fi mai uşor de efectuat identificarea altor materiale textile şi poate chiar a altor artefacte.
În prezent descoperirile lui Larson sunt expuse ca parte a expoziţiei Viking Couture de la Muzeul Enköping, ce se va desfășură până la data de 3 februarie 2018.
Lasă un răspuns