Răspândite în întreaga lume, acestea sunt o serie de „locuri misterioase” uimitoare, ce par să sfideze gravitația — locuri în care maşinile par să ridice de sine stătător în deal, iar bicicliștii depun efort pentru a se coborî la vale.
Cunoscute sub denumirea de dealuri gravitaționale, aceste fenomene naturale bizare pot fi găsite în locuri precum Confusion Hill din California şi Magnetic Hill din Canada.
Deşi aceste fenomene au provocat zvonuri despre vrăjitorie şi magneți uriași îngropați în mediul rural, explicația științifică vă va face să puneți la îndoială orice pantă ce o să o întâlniți de azi înainte.
Vedeţi şi: Adevăr, convingeri şi identitate: Seminţele scepticismului ştiinţific
Se pare că există zeci de dealuri gravitaționale în întreaga lume, în SUA, Marea Britanie, Australia, Brazilia, România, Moldova şi Italia şi toate au un singur lucru comun — dacă voi vă veți apropia cu mașina de poalele dealului şi o puneți în poziția neutră, ea va continua să se rostogolească înapoi în pantă.
Uitați-vă la această mașină pe un deal gravitațional din Aryshire, Scoția:
Voi puteți literalmente să ieșiți din mașină şi să urmăriți cum ea se deplasează în sus.
Acest YouTuber a trimis o minge în jos pe un drum din Pennsylvania, dar ea s-a rostogolit înapoi în sus:
Deci, ce se întâmplă de fapt aici?
Se pare că aceste fenomene bizare sunt doar o iluzie optică complicată — o iluzie atât de bună, încât ar fi imposibil să o credem fără echipamentul necesar.
Dar dacă aveți la îndemână niște echipamente topografice sau markere GPS pentru a măsura de fapt diferența dintre „partea de sus” a pantei şi „partea jos”, veţi realiza că, de fapt, totul este invers.
„Digul este înclinat într-un mod care vă oferă senzația că mergeți în sus”, fizicianul materialelor Brock Weiss de la Universitatea de Stat din Pennsylvania a declarat în 2006 pentru Discoveries and Breakthroughs in Science.
„Voi, ca atare mergeți în jos, chiar dacă creierul vostru vă dă impresia că mergeți în sus”.
Dar dacă un deal este înclinat fizic într-o direcție — într-atât de mult încât mașinile câștigă destul de mult impuls când încep să se miște „în sus” — cum ar putea ochii noștri să ne păcălească atât de tare de fiecare dată?
Potrivit psihologilor, totul ține de orizont — fie el este ascuns în zonele cu dealuri gravitaționale, deci nu avem un punct de referință adecvat, fie orizontul este prezent, dar ascunde modul în care dealul este înclinat în raport cu restul peisajului.
Vedeţi şi: 7 curiozități psihologice impresionante despre voi înşivă pe care nu le ştiaţi
Această din urmă explicaţie pare să funcţioneze în Aryshire, Scoţia.
„Noi stăm pe un teren înclinat”, spune în video-ul al Science Channel, psihologul britanic Rob Macintosh de la Universitatea din Edinburgh.
„Întreg peisajul este înclinat în aceeași direcție, drumul de asemenea, doar că într-o măsură mai mică, astfel încât panta relativă pare să meargă în partea opusă”.
Iată şi dealul gravitațional din Pensylvania:
Un studiu din 2003 (en), a analizat modul în care absența unui orizont ne poate distorsiona perspectiva asupra dealurilor gravitaționale, recreând o serie de locuri reale „antigravitaţionale” în laborator, pentru a vedea cum vor reacţiona voluntarii.
Cercetătorii de la Universitatea Padova şi Pavia din Italia, au construit modele de masă ale mai multor dealuri gravitaţionale din întreaga lume şi au făcut rost de voluntari ce trebuiau să le privească printr-o gaură, dându-le perspectiva de parcă ei ar fi acolo.
Apoi, ei s-au jucat cu orizontul modelului pentru a vedea cum ar afecta acest lucru perspectiva voluntarilor, în ce direcție era îndreptată panta.
Ei au descoperit că fără un orizont adevărat la vedere, reperele precum copacii şi semnele au jucat de fapt trucuri cu creierul voluntarilor.
„Noi am constatat că panta percepută depinde de înălțimea orizontului vizibil; înclinarea suprafeței tinde să fie subestimată în raport cu planul orizontal; şi atunci când este precedată, urmată sau înconjurată de o pantă abruptă de coborâre — porțiunea cu coborâre mai puțin abruptă este percepută ca un deal „, declară echipa în Psychological Science.
„Efectele vizuale (şi psihologice) obținute în experimentele noastre au fost din toate punctele de vedere analoage cu cele experimentate la faţa locului.
După ce sarcina fiecărui observator a fost încheiată, noi am așezat o mică rolă de bandă pe panta percepută greșit, iar banda a părut să se deplaseze împotriva legii gravitației — fapt ce a provocat surpriză, iar, uneori, frică reverenţială”.
Deci, iată care e misterul, devină e creierul.
Aceasta vine să ne arate, că cât de puternică nu ar fi mintea umană, totul depinde de perspectivă.
Lasă un răspuns