Un templu funerar aparținând reginei Nearit a fost descoperit în vechiul cimitir egiptean Saqqara, lângă piramida soțului ei, faraonul Teti, ce a condus Egiptul între anii 2323 î.e.n. şi 2291 î.e.n., a declarat ministerul antichităților egiptene într-o declarație (arabe).
Construit din piatră, templul are trei depozite din cărămizi de noroi pe partea sa de sud-est, unde se păstrau ofrandele făcute reginei şi soţului ei.
De asemenea, în apropierea piramidei echipa de arheologi egipteni a găsit o serie de cavouri care conțin rămășitele oamenilor ce au trăit în timpul dinastiilor a 18-a şi a 19-a (1550 î.e.n. – 1186 î.e.n.), a spus ministerul într-o declarație, ce a fost publicată pe 16 ianuarie (2021).
Vedeţi şi: Autoritățile egiptene au descoperit 13 sarcofage complet sigilate, vechi de 2500 de ani
Aceste înmormântări au fost probabil parte a cultului venerării lui Teti, ce s-a format după moartea faraonului.
Cultul pare să fi rămas activ mai mult de un mileniu, cu oameni ce doreau să fie înmormântați lângă piramida faraonului.
Până în prezent, echipa a descoperit peste 50 de sicrie din lemn în aceste cavouri, împreună cu o gamă largă de obiecte.
Cartea Morților
Unul dintre cele mai fascinante obiecte găsite în cavouri, este un papirus de 4 metri lungime, ce conține capitolul 17 din „Cartea Morților”, un manuscris pe care egiptenii antici îl foloseau pentru a ghida decedatul prin viața de apoi.
Deşi oamenii de știință la moment analizează textul, alte copii ale capitolului 17 conțin o serie de întrebări şi răspunsuri — un fel de fișă de trișare pentru oamenii ce încearcă să navigheze în viața de apoi.
Rămâne de văzut dacă noua copie a Capitolului 17 are același format de întrebări şi răspunsuri.
În interiorul cavourilor, echipa arheologică a descoperit o stelă ce aparținea unui bărbat pe nume Khaptah, ce apare împreună cu soția sa Mwtemwia, care a fost identificat a fi supraveghetorul carului militar al faraonului.
Vedeţi şi: Recent au fost descoperite cavouri ascunse în Egipt – arheologii sunt încântaţi
Partea se sus a stelei reprezintă cuplul aducând un omagiu lui Osiris, zeul egiptean al infernului, în timp ce partea de jos arată cuplul așezat pe scaune cu șase copii în faţa lor.
Cele trei fiice sunt reprezentate așezate şi mirosind flori de lotus, în timp ce cei trei fii ai lor sunt arătați în picioare.
Arheologii nu sunt siguri pe care faraon(i) a servit Khaptah.
Vedeţi şi: 25 curiozităţi despre Egiptul Antic mai puţin cunoscute
Posibil că la servit pe Ramses al II-lea (ce a domnit din anul 1279 î.e.n. până în anul 1213 î.e.n. ), un faraon cunoscut pentru campaniile sale militare ce au extins imperiul Egiptului până la nordul Siriei.
O inscripție de pe stelă spune că doi dintre copii lui Khaptah poartă numele membrilor familiei lui Ramses II.
Una dintre fiicele lui Khaptah a purtat numele Nefertari (același nume ca a soţiei principale a lui Ramses II), iar unul dintre fii săi avea numele Khaemweset (același nume ca a unuia din fii lui Ramses II).
Vedeţi şi: Cavoul lui Tutankhamon are o cameră secretă?
Jocuri de societate şi mumii
Alte descoperiri în cavourile de pe lângă piramidă au inclus un topor de bronz, jocuri de societate, statui de ale lui Osiris şi mai multe mumii, inclusiv mumia unei femei care pare să fi suferit de febra mediteraneeană familială, o tulburare genetică ce provoacă febră recurentă şi inflamații la nivelul abdomenului, articulațiilor şi plămânilor.
De asemenea, pe lângă cavouri a fost descoperit un altar dedicat lui Anubis — zeul cimitirului — precum şi statui ale zeului.
Echipa egipteană ce a făcut descoperirea include arheologi ai ministerului antichităților egiptene şi a Centrului de Egiptologie Zahi Hawass de la Biblioteca din Alexandria.
Lasă un răspuns