Posibil era la fel de sclipitor ca o colibri
Descoperirea că dinozaurii erau acoperiți cu pene, dar nu doar cu piele, înseamnă că noi ar trebui să regândim modul în care ei ar putea fi arăta – şi acum există dovezi că cel puțin un dinozaur ar fi putut avea un penaj atât de sclipitor şi colorat, ca cel al unor din cele mai frumoase păsări moderne.
Caihong juji, o denumire ce se traduce din mandarin (un dialect al limbii chineze) ca „curcubeu cu creastă mare”, a fost cândva un dinozaur mic ce cutriera teritoriul de astăzi a Chinei şi era de dimensiunile unei rațe.
Vedeţi şi: Sute de ouă de reptile zburătoare străvechi au fost găsite în China
Fosilele pe care le-a lăsat în urma sa, indică la prezenţa unei creste osoase pe ciocul său şi un strălucitor penaj irizat în jurul gâtului – cele mai vechi dovezi al unui aspect bazat pe culoare.
Echipa internaţională de cercetători care a descris noul dinozaur, crede că aceste caracteristici pot avea legătură cu atragerea partenerilor.
„Culoarea iridescentă este bine cunoscută ca fiind legată de selecția şi semnalizarea sexuală şi noi constatăm cele mai timpurii dovezi a acestui fapt la dinozauri”, a declarat cercetătoarea Julia Clarke de la Școala de Geoștiință a Universității din Texas.
„Dinozaurul ar putea avea o poreclă draguță în limba engleză, Rainbow, dar el are implicații științifice serioase”.
Examinând fosila, echipa de cercetare a stabilit posibilitatea unui penaj irizat, colorat ca cel al unei păsări colibri.
O placă de piatră, găsită de un fermier în 2014, conținea aproape scheletul complet.
Vedeţi şi: A fost prezentat un dinozaur incredibil de bine conservat vechi de 110 milioane de ani
Deşi, însăși penele erau de mult timp descompuse, ele au lăsat amprente în jurul oaselor fosile de pe stâncă.
„Eu am fost șocat de penele bine conservate, chiar dacă am mai văzut fosile de dinozauri cu pene anterior”, a spus pentru National Geographic co-autorul studiului, Xing Xu, de la Academia de Ştiinţă din China.
Este greu de spus cu certitudine ce culoare aveau penele, dar fosilele erau într-atât de detailate încât au păstrat forma melanozomilor, niște organele din interiorul celulelor responsabile pentru pigmentare.
Iar atunci când echipa a comparat aceste melanozome cu cele ale păsărilor vii, ele semănau cel mai mult cu cele găsite în penele iridescente, în culori de curcubeu, ale păsărilor colibri.
Caihong Juji a trăit aproximativ în jur de 160 de milioane de ani în urmă, în Jurasic, şi combinau caracteristicele mai vechi cu cele mai noi.
Creasta de pe cioc, sexual selectată, a fost observată şi la păsările anterioare. Dar penele irizate nu sunt singura caracteristică nouă.
Acest dinozaur, marchează cel mai timpuriu aspect de pene asimetrice descoperit până acum.
La păsările moderne, acestea sunt prezente în aripi şi sunt folosite pentru controlul zborului, dar la Caihong juji ele apar în coadă – sugerând că păsările timpurii ar putea fi avut un stil de zbor diferit.
Vedeţi şi: A fost descoperită o coadă de dinozaur în chihlimbar, unică în felul său
De asemenea, ei erau destul de diferiți chiar şi de rudele lor cele mai apropiate, cu un craniu lung, îngust şi membre anterioare scurte, proporționate mai mult ca la păsările de astăzi, decât ca la grupul de dinozaurii din care făceau parte.
„Această combinație de trăsături este neobișnuită”, a declarat Clarke (en).
„El a avut mai degrabă un aspect similar cu cel al unui velociraptor, cu un craniu îngust şi alungit, acoperit în totalitate cu pene, cu un penaj zburlit şi o coadă mare în formă de evantai.
El este într-adevăr superb… sau poate înfiorător în funcție de perspectiva voastră”.
Va fi nevoie de un studiu suplimentar pentru a încerca de a înțelege cum şi de ce Caihong juji a dezvoltat un set de astfel de caracterisitici distinctive şi neobișnuite, în timp ce alţi dinozauri nu au făcut-o.
Cercetarea a fost publicată în revista Nature Communications.
Lasă un răspuns