Pe parcursul a ultimilor 50 de ani noi am explorat vecinul nostru cosmic Marte, dar abia începem să înţelegem lumea sa complexă,la prima vedere sărăcăcioasă. Datorită câtorva sonde spaţiale îndrăzneţe, noi ştim că pe Marte este apă şi o parte din ea este blocată în calotele sale polare de gheaţă, iar o parte se ascunde chiar sub suprafaţă.
Găsirea de dovezi a existenței de apă curgătoare (chiar şi dacă sunt temporare) pe suprafața planetei ar putea însemna că Marte e un pic mai locuibil decât se credea anterior.
Vedeţi şi: Robotul Curiosity a descoperit apă în stare lichidă pe Marte
Această săptămână (28 septembrie 2015) oamenii de ştiinţă au anunţat că au detectat cele mai clare dovezi de până acum a existenţei apei curgătoare pe suprafaţa planetei Marte. Deci ce ar putea însemna asta? Ce ne poate spune această descoperire despre consecinţele ei pentru viaţă?
Excitantă şi importantă ştiinţa este nu întotdeauna de la descoperiri majore, rezultatele elementare pot fi la fel de antrenante ca cele dovedite recent de NASA. De ani de zile oamenii de ştiinţă au fost nedumeriţi de apariţia sezonieră a fâşiilor întunecate sub formă de degete ce repetat se strecurau în jos pe pereţii craterului.
Cunoscute ca linii recurente în pantă (în engleză, recurring slope linae, pe scurt RSL), fâşiile apar şi chiar cresc în timpul lunilor calde înainte ca să dispară odată cu scăderea temperaturii. Oamenii de ştiinţă au postulat că aceste caracteristici enigmatice sunt rezultatul fluxurilor de apă tranzitorii, dar nu au avut până în prezent nici un fel de dovezi justificate.
Cu ajutorul navei spațiale Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), oamenii de știință au detectat amprentele spectrale a sărurilor perclorate hidratate în RSL.
Aceste semnături chimice indică caracteristici cauzate de apa sărată curgătoare şi atunci când spunem curgătoare, ne referim mai mult la o prelingere în jos pe pereții craterului. Pentru a supraviețui în formă lichidă pe Marte (pentru orice perioadă de timp), apa ar trebui să fie extrem de sărată, cea ce ne confirmă şi dovezile.
Cu un fel de apă în stare lichidă, plus la asta curgătoare, pe suprafața planetei, putem oare vorbi de existenţa vieții? Noi ştim că unele comunității microbiene pot supravieţui în condiții similare aici pe Pământ, cum ar fi spre exemplu în deșertul Atacama, dar ce ne poate nouă spune aceasta despre Marte?
La drept vorbind nu prea multe la acest moment.
În timp ce par a fi similare, noi nu ştim suficient de mult despre condițiile de pe Marte pentru o comparație corectă.
De asemenea, liniile curente de pantă au o caracteristică sezonieră, astfel orice fel de organism bazat pe această sursă de apă ar trebui, de asemenea, să fie în măsură să supraveţuiască în absența ei.
Aceste locuri de pe Marte ar putea fi unele din cele mai promițătoare pentru a fi vizitate în căutarea vieții.
Dar studierea acestor caracteristici în de aproape şi chiar căutarea în general a vieții pe Marte nu va fi un lucru uşor, după cum raportează Lee Billings de la Scientific American.
Cea mai mare amenințare la explorarea oricărei regiuni pe o altă planetă este posibilitatea de contaminare.
Microbii Pământului sunt creaturi destul de rezistente, capabile să prospere în cele mai extreme condiții.
Nu se dorește să fie aduse cu noi ca apoi să contamineze cea ce ar fi de altfel o probă curată de pe Marte.
Acesta este motivul pentru care se sterilizează toate navele noastre spațiale înainte de lansare şi se iau toate măsurile de precauție pentru a preveni contaminarea.
Dar, chiar şi atunci când se vor lua cele mai mari măsuri, nu vor fi întodeauna suficiente, aşa cum sa întâmplat şi cu robotul Curiosity.
Vedeţi şi: Robotul Curiosity a descoperit apă în stare lichidă pe Marte
NASA ia în serios protecția planetară şi chiar are un birou dedicat special pentru aceasta.
Noi am putea oarecum să garantam că următorul robot care va fi trimis pe Marte va fi complect liber de microbi, dar aceasta va fi aproape imposibil pentru o misiune umană (organismul are mai multe celule bacteriene decât umane).
Acesta este unul dintre motivele pentru care Bill Nye şi Societatea Planetară au propus la început o misiune, cu echipaj uman, orbitală a planetei Marte înainte de a pune piciorul pe ea.
Vedeţi şi: 46 de curiozităţi despre corpul uman
Apa de pe Marte are implicații mari pentru explorarea ei pe viitor. După ce sa progresat până la punctul când putem trimite regulat echipaje pe Marte, existenţa de resurse de apă vor facilita călătoriile spațiale.
Apa poate fi descompusă în elementele sale constructive: hidrogen şi oxigen, care pot fi folosite pentru a crea combustibil pentru rachete.
Percloraţii, ca sărurile detectate în acest studiu, sunt prezente în solul marţian şi ar putea, de asemenea, folosite pentru a face combustibil solid pentru rachete.
Vremuri interesante ne așteaptă înainte, aşa ca, extinderea cunoștințelor noastre despre cei mai apropiați vecini.
„Se pare că cu cât mai mult studiem planeta Marte, cu atât mai mult vom învăţa cum poate fi menţinută viaţa şi unde putem găsi resursele necesare pentru susţinerea vieţii pe viitor”, a spus într-o declaraţie Michael Meyer, savantul de frunte a Programului de Explorare a planetei Marte al NASA de la sediul agenţiei din Washington.
Lasă un răspuns