Orbita masiv alungită, sugerează că obiectul este influențat de teoretica Planeta Nouă gigantică din regiunea Norului Oort.
O planetă pitică extrem de îndepărtată, numită Goblin, a fost descoperită în observațiile ce redefinesc zonele exterioare ale sistemului solar.
Astronomii au făcut descoperirea în timp ce vânau o planetă ipotetică masivă, cunoscută sub numele de Planeta Nouă, ce se presupune că se află pe o orbită dincolo de Pluto, într-o regiune misterioasă cunoscută sub numele de Norul Oort.
Vedeţi şi: NASA suspectă că ar putea exista planeta nouă la marginea exterioară a sistemului solar
Planeta Nouă nu a fost văzută încă în mod direct, dar Goblin pare a fi sub influenţa gravitațională a unui obiect gigantic nevăzut, mărind convingerea astronomilor că ea este acolo.
Noua lume de gheaţă descoperită, se estimează a fi de doar 300 km în transversală şi are o orbită extrem de alungită.
La punctul cel mai apropiat, ea este de două ori şi jumătate mai departe de soare ca Pluto.
De la acest punct ea se îndreaptă spre marginile exterioare ale sistemului solar, la o distanţă aproape de 60 de ori mai mare decât cea a lui Pluto, făcând un înconjor complet al soarelui într-un timp uimitor de 40 000 de ani.
Pe 99% din orbita sa ea este prea vagă pentru a fi văzută.
Obiectul este cea de-a treia planetă minoră care a fost găsită în sistemul solar exterior, după descoperirea anterioară a Sednei şi a unui alt obiect recent, numit 2012 VP113.
Vedeţi şi: A noua planetă poate exista în sistemul nostru solar, conform noilor dovezi a oamenilor de ştiinţă
Şi această regiune, ce odinioară părea a fi rece, întunecată şi goală, acum pare a fi o bogată colecție de obiecte exotice şi extreme.
„Noi doar acum descoperim ceea cum poate arăta sistemul nostru solar exterior foarte îndepărtat şi ceea ce ar putea fi acolo”, a declarat Scott Sheppard (en), de la Institutul Carnegie pentru Ştiinţă din Washington DC şi un membru al echipei.
Noi credem că există mii de planete pitice în sistemul solar îndepărtat. Noi abia vedem vârful aisbergului.
În mod incitant, orbitele celor trei obiecte descoperite până acum par a fi grupate împreună, sugerând că acestea sunt ghidate de un obiect gigantic necunoscut.
Acest lucru a indicat astronomilor despre existenţa unei a 9-a planete de dimensiunea super-pământ.
Konstantin Batygin, profesor asistent de știință planetară la Calltech, care a lucrat la simulările teoretice ale Planetei Nouă, a descris observaţiile recente „într-adevăr o descoperire importantă”.
„În ciuda observațiilor timp de secole, înţelegerea noastră privind sistemul solar rămâne incompletă”, spune el (en).
Aceasta cu siguranță adaugă în registrul în creștere… obiecte care prezintă semne ale influenței Planetei Nouă.
Noul nume formal al planetei pitice, atribuit de Centrul Astronomic Internaţional al Planetelor Minore, este 2015 TG387.
Dar, în curând, ea a dobândit porecla sa mai memorabilă, datorită faptului că „examinarea umană a obiectelor candidate cu mișcare lentă a avut loc aproximativ în perioada Halloween-ului”, a explicat David Tholen (en), de la Universitatea din Hawaii şi membru al echipei observatoare.
Descoperirea a fost făcută cu folosirea telescopului japonez Subaru de 8 metri, amplasat pe vulcanul Mauna Kea în Hawaii.
Este unicul telescop din lume care poate face imagini a adâncurilor îndepărtate, capabil de a cerceta zonele exterioare ale sistemului solar, având în același timp un câmp suficient de larg pentru a putea efectiv reprezenta cerul şi a descoperi obiecte rare.
„Cu alte telescoape mari, este precum ai căuta prin paie şi de aceea ele sunt bune pentru a observa lucrurile despre care știți că ele sunt acolo, dar nu pentru găsirea unor obiecte noi, deoarece câmpul lor de vedere este prea mic pentru a acoperi suprafețe mari de cer”, a spus Sheppard (en).
Echipa va începe o nouă serie e observaţii în noiembrie, cu speranţa de a găsi mai multe obiecte, posibil şi evaziva Planetă Nouă.
Lasă un răspuns