Descrierea vasului „baris” de istoricului grec a fost justificată de arheologi în orașul scufundat Thonis-Heraclion
În secolul al V-lea î.e.n., istoricul Herodot a vizitat Egiptul şi a scris despre navele neobișnuite de pe Nil.
Douăzeci şi trei de rânduri din Historia sa, prima mare istorie narativă a lumii antice, sunt dedicate descrierii complicate a construcției unui „baris”.
Timp de secole, savanții au dezbătut cele expuse de el, deoarece nu existau dovezi arheologice că asemenea nave au existat vreodată.
Acum sunt.
Vedeţi şi: 25 curiozităţi despre Egiptul Antic mai puţin cunoscute
O epavă „păstrată în mod miraculos” în apele din jurul orașului portuar Thonis-Heracleion, a scos la iveală faptul cât de precis a fost istoricul.
„Abea după ce am descoperit această epavă, am realizat că Herodot a avut dreptate”, a declarat Dr. Damian Robinson (en), directorul Centrului de arheologie maritimă al Universității Oxford, care publică rezultatele descoperirii.
„Ceea ce a descris Herodot a fost ceea la ce mă uitam”.
În anul 450 î.e.n., Herodot a asistat la construcția unui baris.
El a notat cum constructorii „tăiau scânduri de doi coţi lungime [aproximativ 100 cm] şi le aranjau ca pe nişte cărămizi”.
El a adăugat: „Pe cepurile puternice şi lungi [bucăți de lemn] ei introduc scânduri de doi coţi.
Când își construiesc nava în acest fel, ei întind grinzi peste ele…
Ei obturează cusăturile din interior cu papirus.
Există o cârmă, care trece printr-o gaură în chilă.
Catargul este din salcâm, iar pânzele din papirus…”
Robinson a spus că cercetătorii anteriori „au omis unele greșeli” la încercarea interpretării textului fără dovezi arheologice.
„Este una din piesele enigmatice. „
„Cercetătorii au susținut exact ceea ce el însemna, atât timp cât noi am gândit despre bărci în acest mod științific”, a spus el (en).
Dar excavarea a ceea ce a fost numit Nava 17 (Ship 17), a dezvăluit o vastă carenă în formă de semilună şi un tip de construcție nedocumentat anterior, care implică scânduri groase asamblate cu cepuri — aşa precum a constatat Herodot, descriind un vas puțin mai mic.
Măsurând inițial până la 28 de metri lungime, aceasta este una dintre primele bărci antice comerciale egiptene de aşa mărimi descoperite vreodată.
Robinson a adăugat (en): „Herodot descrie bărcile ca având coaste interne lungi.
Nimeni nu a știut cu adevărat ce înseamnă asta… Această structură nu a fost anterior văzută niciodată arheologic.
Apoi noi am descoperit această formă de construcție pe această barcă şi este exact ceea despre ce vorbea Herodot”.
Aproximativ 70% din corpul navei a supraviețuit, bine conservat în nămolul din Nil.
Scândurile de salcâm erau ținute de coastele cu cepuri — unele aproape de 2 metri lungime — şi fixate cu ţăruşuri, creând linii de „coaste interne” în cadrul carenei.
Ea era direcționată cu ajutorul unei cârme axiale cu două orificii rotunde pentru vâsla de direcție şi cu o treaptă pentru catarg mai spre centrul vasului.
„Acolo unde scândurile sunt unite pentru a forma corpul, ele sunt, de obicei unite prin îmbinări de ciop şi scobitură, care fixează plăcile unele de altele.
Aici noi avem o formă de construcție complet unică, care nu a mai fost văzută nicăieri în altă parte”, a spus Robinson (en).
Vedeţi şi: Noua rampă descoperită, posibil a fost utilizată pentru construcția Marei Piramide din Egipt
Alexandru Belov, a cărui carte despre epavă, Ship 17: a Baris from Thonis-Heracleion, publicată recent, sugerează că arhitectura nautică a epavei este atât de apropiată de descrierea lui Herodot, încât ea ar putea fi făcută chiar în șantierul naval pe care la vizitat.
Analiza cuvânt cu cuvânt a textului demonstrează că aproape fiecare detaliu corespunde „exact dovezilor”.
Lasă un răspuns