Un focar de rujeolă este în plină expansiune în toată Europa, având un impact enorm.
În primele şase luni ale anului 2018, au fost înregistrate 41 000 de cazuri de infecții virale care puteau fi prevenite cu uşurinţă.
Această perioadă de şase luni a înregistrat un număr dublu de cazuri în comparație cu numărul pe an începând cu 2010 — spre exemplu, în perioada întreagă de 12 luni din 2017 au fost 23 927 de cazuri — şi au fost pierdute 37 de vieți din cauza rujeolei.
Şi, potrivit experților din SUA, cu acesta s-ar putea confrunta şi America, dacă părinții nu-şi vor vaccina copii.
„Noi avem o situație foarte gravă”, a spus medicul pediatru, Alberto Vilani de la Spitalul de Pediatrie Bambino Gesù şi preşedintele Societăţii Pediatrice din Italia, pentru NBC.
Oamenii mor de rujeola. Acesta era un lucru de necrezut acum cinci sau 10 ani.
Şi, da, fără echivoc, motivul pentru gravitatea focarului este scăderea ratelor de vaccinare.
Vedeţi şi: Vaccina care “vindecă 97% din tumori” ar putea fi disponibilă într-un an
Pentru a preveni apariția focarelor, cel puțin 95% din populație trebuie vaccinată cu două doze de vaccin rujeolic, oreion și rubeolic (MMR).
În unele părţi ale Europei, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), acoperirea vaccinării este mai mică de 70%.
„Acesta este principalul factor care a dus la apariția focarelor”, a declarat pentru NBC (en), Anca Păduraru de la Comisia Europeană din Bruxelles.
Este inacceptabil să avem în secolul 21 bolile care ar trebui să fie şi pot fi eradicate.
Cazurile de rujeolă sunt deja în creștere în SUA.
Anul trecut cel mai grav focar din ultimele decenii a izbucnit în Minnesota şi la începutul acestui an a apărut un focar în New York City.
Acum există o epidemie în curs de desfășurare în Brooklyn cu şase cazuri înregistrate săptămâna trecută, toate la copii nevaccinați (unul prea mic pentru a fi vaccinat).
Anul trecut, Centrul SUA pentru Controlul Bolilor a studiat numărul de focare a rujeolei în creştere şi a constatat că 70% din cazurile noi apar la pacienții nevaccinați.
După cum am mai spus, mișcarea anti-vaccinare a crescut în ultimii ani, parţial datorită unui studiu incorect (şi retras din 1998) a fostului medic Andrew Wakefield, care a fost eliminat din registrul medical al Regatului Unit pentru abatere.
Studiul lui Wakefield a folosit rezultate deliberat falsificate pentru a face afirmația frauduloasă că există o legătură între vaccinul MMR şi autism — posibil pentru a elimina un rival pentru vaccinul alternativ împotriva rujeolei pe care el l-a patentat (en).
Deşi cercetările ulterioare au arătat că nu există nici o legătură între vaccinuri şi autism (en), indiferent de cauză, mulți încă cred acest lucru şi refuză să-şi vaccineze copii — inclusiv cu vaccinul MMR.
Rujeola a fost eliminată din SUA — adică nu există cazuri noi în interiorul ţării — însă focarele apar atunci când sunt importate din exterior.
Epidemia din New York a fost cauzată de un turist, iar actualul focar de la Brooklyn a fost rezultatul unui copil nevaccinat care a călătorit într-o zonă din Israel care suferă de un focar rujeolic propriu.
„Ceea ce se întâmplă în Europa, are loc acum şi în SUA — la o scară mai mică la acest moment”, a declarat Peter Hotez (en), directorul Spitalului pentru Copii din Texas de Dezvoltare a Vaccinurilor de la Colegiul de Medicină din Baylor.
Dar, situația poate deveni mai gravă dacă nu se va întreprinde nimic.
O lucrare din 2014 (en), a constatat că eforturile de combatere a dezinformării au fost insuficiente în comparație cu efortul concentrat al campaniilor anti-vaccinare, care utilizează internetul pentru a-şi răspândi mesajul anti-științific.
Vedeţi şi: Adevăr, convingeri şi identitate: Seminţele scepticismului ştiinţific
Acest mesaj este mult mai periculos decât aţi putea crede din start: dacă doar cinci procente dintr-o comunitate refuză să se vaccineze, acest lucru ar putea avea un efect disproporţionat asupra sănătății publice, triplând rata anuală a rujeolei (en).
Aceasta, la rândul său, afectează nu doar pacienții, dar are un impact asupra întregii comunități — crescând solicitarea spitalurilor şi a costurilor pentru sectorul sănătății publice.
De asemenea, rujeola este extrem de infecțioasă — şi potențial letală, în special pentru copii mici.
În 2016, au fost înregistrate 89 780 de decese din cauza rujeolei (en) la nivel global, majoritatea copii cu vârsta sub 5 ani.
Un deceniu anterior introducerii vaccinului MMR în 1963, erau între 300 şi 700 de decese raportate anual în SUA (en) din cauza rujeolei.
„Oamenii nu le mai văd şi astfel uită sau cred că bolile nu mai există”, a spus profesorul în medicină Jeffrey D. Klausner (en) de la Universitatea din California, Davis.
Ei nu realizează că copilul lor din cauza rujeolei este expus riscului meningitei, encefalitei şi leziunii permanente ale creierului.
De asemenea, în ultimii ani s-au înregistrat focare de rujeolă atât în România, cât şi în Republica Moldova.
În România, începând din 2008 până în 2015 au fost înregistrate doar patru decese, în timp ce de pe 30 septembrie 2016 şi până pe 6 iulie 2018 merge vorba deja de 59 de morți. Un număr destul de mare potrivit medicilor.
Cert rămâne un fapt, începând cu anul 2016, incidenţa bolii a crescut aproximativ de 470 de ori, comparativ cu anul 2015.
Lasă un răspuns