Aceasta este cea mai bună scuză care a existat vreodată!
Mai mult somn în weekend ar putea ajuta la reducerea problemelor de sănătate asociate cu neajunsul lui pe parcursul săptămânii şi chiar să reducă riscul unui deces timpuriu, potrivit ultimelor cercetări.
Studiul a mai mult de 38000 de persoane a arătat o rată mai mare a mortalității în rândul adulților tineri şi de vârstă mijlocie care au dormit mai puțin de cinci ore pe noapte – dar, când s-a ajuns la cei care au recuperat lipsa de somn în weekend, diferența dintre rata mortalității a dispărut.
Mai este nevoie de mult timp pentru a dovedi că somnul suplimentar în weekend poate contracara loviturile primite de organismul nostru de la insuficienţa de somn – dar, un membru al echipei, Torbjörn Åkerstedt de la Universitatea Stockholm din Suedia, spune că aceasta deschide noi posibilități.
„Presupunerea constă în faptul că somnul în weekend este unul de recuperare”, a spus Åkerstedt pentru Nicola Davis de la The Guardian – deşi pentru moment aceasta este doar o ipoteză de lucru.
Deşi am vazut o mulțime de studii îndreptate spre a examina relaţia dintre somn şi sănătatea noastră, echilibrul diferit dintre somnul de pe parcursul săptămânii şi weekend adesea nu este luat în considerare, acesta este momentul la care cercetătorii din spatele noului studiu au vrut să se concentreze.
Au fost utilizate date auto-raportate de la în total 38 015 de persoane, unde participanții au enumerat durata somnului primit în zilele lucrătoare şi libere, care pentru simplitate au fost denumite în cadrul analizei „săptămâni” şi „weekend”.
De asemenea, echipa a folosit modele statistice pentru a influenţa factorii de gen, indicele de masă corporală, activitate fizică, consumul de alcool şi dacă cineva era sau nu fumător.
Persoanele din eșantion cu un somn slab cu vârsta sub 65 de ani – cei care au dormit mai puţin de cinci ore pe noapte pe parcursul săptămânii şi în weekend – au avut o rată a mortalității cu 65% mai mare decât grupul de referință care a primit şase sau șapte ore pe noapte, a constatat studiul.
Aceasta se bazează pe următoarele înregistrări ale morții pe parcursul a 13 ani, deși, este important de menționat că comportamentul somnului a fost măsurat doar o dată la începutul acestei perioade.
Cu toate acestea, „rata mortalității persoanelor cu somn scurt în timpul săptămânii, dar cu unul mediu sau lung la sfârşit de săptămână, nu s-a deosebit de rata grupului de referinţă”, raportează cercetătorii (en).
Această schimbare a ratei mortalităţii a dispărut şi în cazul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani – posibil din motivul că ei pot mai ușor obţine somnul de care au nevoie, spun cercetătorii.
În această categorie de vârstă mai înaintată, nu a fost prezentă nici o legătură dintre durata somnului şi mortalitate.
Iată o altă descoperire interesantă: cei care au dormit mai mult de nouă ore pe noapte, de asemenea, aveau o rată a mortalităţii mai mare decât grupul de referință.
Acest lucru posibil se datorează faptului că somnul mai îndelungat e legat de alte probleme cu sănătatea care stau la bază, potrivit autorilor studiului.
Cu un eşantion de dimensiuni rezonabile şi cu diferență accentuată în ratele de deces timpuriu, pentru cei care nu-şi recuperează somnul la sfârşit de săptămână, cercetarea merită să fie luată în considerare.
Vedeţi şi: Cum corpul vostru simte timpul şi care pot fi urmările perturbării ritmului circadian
După cum am menţionat, studiul nu a urmărit schimbările somnului în timp şi posibil nu este reprezentativ pentru populaţie în general – au fost mai puţini participanți fumători decât v-aţi fi așteptat de obicei, de exemplu, posibil din cauza că anchetele au fost inițial făcute la un eveniment caritabil de cancer.
Alţi experţi au declarat că studiul este util, dar este nevoie de mai multe cercetări înainte de a putea ști pe deplin cum poate somnul din weekend aplana deficitul de el din cursul săptămânii.
Michael Grandner, de la Universitatea din Arizona, care nu a fost implicat în acest studiu, a avertizat în privinţa de a ne baza pe weekend pentru a recupera deficitul de somn.
Aceasta ar putea semăna mai mult cu mâncatul unei salate după mai mulți hamburgeri – cu siguranța mai sănătos, dar insuficient pentru a inversa toate efectele negative, a declarat el pentru The Washington Post.
Ca de obicei, cel mai bun sfat e să determinați de cât somn aveți nevoie (experţii recomandă de la șapte la nouă ore pe noapte) şi să respectați acest regim.
Dacă totuşi dormiți mai puțin, probabil ar fi bine să utilizați zilele libere pentru a redresa echilibrul într-un fel.
Cercetarea a fost publicată în Journal of Sleep Research.
Lasă un răspuns