O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a găsit noi dovezi a prezenței râurilor ce au curs pe suprafața planetei Marte acum miliarde de ani — o descoperire ce ne-ar putea oferi o înțelegere mai bună în direcția căutării vieţii străvechi pe planeta roșie.
După cum s-a subliniat publicat în revista Nature Communications, oamenii de știință au analizat imaginile noi de înaltă rezoluție ale aparatului foto HiRISE de la bordul Mars Reconnaissance Orbiter al NASA.
Vedeţi şi: Pe Marte a fost detectat un lac subteran cu “apă lichidă”
„Din păcate, noi nu avem capacitatea de a urca, pentru a privi detaliile la o scară mai fină, dar asemănările izbitoare cu rocile sedimentare de pe Pământ lasă foarte puțin loc imaginației”, a declarat autorul principal Francesco Salese (en), de la Universitatea Utrecht din Olanda.
Echipa a transformat imaginile bazinului Hellas de pe Marte de înaltă rezoluție în hărți topografice 3D, unul dintre cele mai mari cratere de impact din sistemul nostru solar.
Ei au descoperit depuneri sedimentare de aproximativ 200 metri înălțime, aproape de două ori mai înalte ca stâncile albe Dover, şi de 1,5 kilometri lățime, potrivit New Scientist.
„Pentru a forma aceste depozite de 200 metri grosime, am avut nevoie de condiții ce necesitau un mediu capabil să mențină volume semnificative de apă lichidă”, a spus Salese pentru New Scientist.
Cercetătorii speră că descoperirea ar putea consolida viitoarele cercetări în ceea ce privește căutarea vieții străvechi pe Marte.
Vedeţi şi: Roverul NASA de pe Marte a detectat un pufăit de gaz ce ar putea semnala viaţa
„Noi nu am văzut niciodată un afloriment cu aşa multe detalii, despre care putem spune cu siguranță că este atât de vechi”, a spus într-o declarație Joe Davis (en), coautorul studiului şi cercetător postdoctoral la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, Anglia.
„Aceasta este încă o piesă lipsă în puzzle-ul căutării vieții antice pe Marte, oferind o perspectivă nouă în privința cantității de apă ce a existat odată în aceste peisaje străvechi”.
Multă apă.
Vedeţi şi: Rezerve uriașe de apă au fost găsite pe toată planeta Marte
„Râurile ce au format aceste roci nu au fost doar un eveniment unic — ele au fost probabil active timp de la zeci până la sute de mii de ani”, a spus Davis într-o declarație.
Ceea ce a făcut posibilă noua descoperire ţine de tehnologia incredibilă ce încă se mai rotește în prezent în jurul lui Marte la sute de milioane kilometri distanţă de Pământ.
De exemplu, aparatul foto de la bordul Mars Orbiter al NASA este capabil să fotografieze peisajul marțian la o rezoluție de 25 de centimetri pe pixel de la o distanţă de 400 kilometri.
„Aici pe Pământ, rocile sedimentare au fost folosite de către geologii timp de generații pentru a pune constrângeri în privința condițiilor ce erau pe planeta noastră cu milioane sau chiar miliarde de ani în urmă”, a explicat coautorul studiului William McMahon în declarație (en).
„Acum avem tehnologia de a extinde această metodologie pe o altă planetă terestră, Marte, ce deține o veche înregistrare a rocilor sedimentare, ce se e extinde mai departe înapoi timp decât cea de pe planeta noastră”, a adăugat McMahon.
Lasă un răspuns