Oamenii de ştiinţă au descoperit mai mult de 200 de gene legate de îmbătrânire şi consideră că eliminarea lor poate duce la prelungirea vieţii.
Secretul prelungirii vieţii cu zeci de ani poate consta în întreruperea activităţii anumitor gene, cred oamenii de ştiinţă, după ce au arătat că mici trucuri genetice pot face unele organisme să trăiască cu 60 la sută mai mult.
Zeci de ani de cercetare efectuate de Institutul Buck, din Washington, pentru Cercetarea privind Îmbătrânirea, a identificat 238 de gene care, atunci când sunt reduse la tăcere, aduc la creştea duratei vieţii celulelor de drojdie.
Multe din aceste gene sunt prezente la mamifere, inclusiv la oameni, cea ce sugerează că oprirea lor ar putea creşte dramatic durata vieţii omului.
„Acest studiu se uită la îmbătrânire în contextul întregului genom şi ne oferă o imagine mai completă în ceea ce este îmbătrânire”, a spus autorul principal Dr.Brian Kennedy.
„Aproape jumătate de gene care am constat că afectează îmbătrânirea se conservează la mamifere. În teorie, oricare din aceşti factori ar putea fi obiective terapeutice pentru a extinde durata vieţii. Ceea ce trebuie să facem acum este să ne dăm seama care din ele pot fi supuse direcţionării.”
Pentru a determina care gene sunt responsabile de îmbătrânire, cercetătorii au examinat 4 698 de tulpini de drojdii, fiecare cu o singură genă eliminată şi apoi sa monitorizat modul în care celulele au trăit până a s-au oprit din divizare.
Ei au descoperit că eliminarea unei gene numite LOS1 a adus la rezultate destul de impresionante, prelungind viaţa cu 60 la sută a drojdiei. LOS1 este legat de comutatorul genetic principal care a fost mult timp asociat cu reducerea caloriilor prin restricţia alimentară şi creşterea duratei vieţii.
„Demult este cunoscut, că restricţia de calorii aduce la prelungirea duratei vieţii”, a adăugat Dr. Kennedy.
Coautorul Dr. Mark McCormick, de la Institutul Buck, a declarat: „Cele mai bune rezultate le-au dat eliminarea unei singure gene care a crescut durata vieţii aproximativ cu 60 la sută, comparativ cu durata vieţei drojdiilor normale”.
La începutul acestui an academicienii de la Universitatea din California de Sud au constatat că o dietă de cinci zile care emită Postul poate încetini îmbătrânirea, a adăugă ani la viaţă,a stimula sistemului imunitar şi a reduce riscul de boli de inimă şi cancer.
Regimul dietei restricţionează caloriile de la o treime până la jumătate din consumul normal.
Anul trecut, aceeaşi echipă a descoperit că Postul poate regenera întregul sistem imunitar, aducând o serie de beneficii pentru sănătate pe termen lung.
Vedeţi şi: Alimentaţie sănătoasă pentru o viaţă mai lungă
Când oamenii au testat regimul, în timp de trei luni ei au redus biomarkerii legaţi de îmbătrânire, diabet, cancer şi boli de inimă, precum şi reducerea ţesutului adipos din tot organismul.
Cercetătorii cred că acesta funcţionează prin reducerea unui hormon care încurajează creşterea şi care era legat de sensibilitatea la cancer. În esenţă, aceasta păcăleşte corpul pentru a îmbătrâni mai lent.
Noul studiu a fost publicat în revista Cell Metabolism.
Sursă: Telegraph
Lasă un răspuns