Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

EmDrive, motorul spaţial „Imposibil” al NASA, este într-adevăr imposibil

septembrie 24, 2018 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

EmDrive - motorul spaţial imposibil
Instalarea experimentală a dispozitivului EmDrive de la NASA Eagleworks, unde s-a încercat izolarea și testarea pentru propulsorul fără reacție. Ei au descoperit un rezultat mic, pozitiv, dar nu erau sigur dacă acest lucru se datorează unei noi fizici sau unei erori sistematice.

Imposibilul a rămas imposibil, din păcate.

Unul din visele de pretutindeni al omenirii este energia nelimitată gratuită.

Posibilitatea de a face imposibilul: a produce energie din însăși spaţiul gol; pentru a crea un dispozitiv care se rotește din ce în ce mai repede fără o careva sursă de energie; pentru a propulsa o rachetă fără orice fel de combustibil.

Cu toate acestea, legile fizicii sunt mereu un obstacol.

Acum ceva ani, câțiva inventatori renegați au prezentat o altă încarnare a acestei idei, sub forma unui dispozitiv numit EmDrive.

Această cavitate electromagnetică pretindea că este un motor care nu necesită combustibil şi nu a emis nici un fel de gaze de eșapament.

El pur şi simplu, necesita putere de intrare şi putea transforma această energie în forţă de tracțiune.

Aceasta ar încă legile fizicii, dar experimentele păreau să indice că el a funcționat.

Până acum, când o echipă condusă de Martin Tajmar care a demascat ceea se se întâmplă cu adevărat în spatele scenei.

Acest motor pretins a fi „imposibil”, după cum se dovedește, este într-adevăr prea bun pentru a fi adevărat.

 Navă spaţială
Mulți entuziaști au propus utilizarea unui ‘motor spațial imposibil’ pentru călătoriile interstelare, dar există un drum lung de la o forţă de tracțiune misterioasă observată până la o navă spaţială.

Orice acțiune are o reacție similară opusă.

Aceasta este una dintre cele mai fundamentale legi ale fizicii, pentru prima dată înaintată de Newton acum mai bine de 300 de ani în urmă.

Orice experiment pe care l-am făcut vreodată a validat această regulă; fiecare măsurătoare efectuată a fost în concordanţă cu ea.

De fiecare dată când un obiect exercită o forţă asupra altuia, aceasta presupune că aici mai există o forță egală şi opusă, exercitată de al doilea obiect asupra primului.

De fiecare dată când un obiect îşi schimbă impulsul în Univers, trebuie să existe altul ce îşi va schimba impulsul în aceeași măsură dar în direcţie opusă.

Mișcarea perpetuă a fost de mult timp un graal sfânt al meșterilor și inventatorilor, dar el încalcă legile fizicii, inclusiv legea a treia a lui Newton și legile termodinamicii. NORMAN ROCKWELL / POPULAR SCIENCE

Simpla noțiune pe care o puteți a formula se rezumă la „mișcare fără reacție”, echivalentul unui mecanism cu mișcare perpetuă: ceva ce în mod clar încalcă legile cunoscute ale fizicii.

O acțiune fără o reacție opusă şi egală — sau, după cum uneori pretind unii susținători a ei, fără nici o reacție — ar răsturna o parte enormă din ceea ce știm noi despre Univers.

Cu toate acestea, acest lucru nu ia împiedicat niciodată pe unii să încerce, periodic sunt tentative de a breveta dispozitive care încalcă legile fizicii.

Multe sub-domenii ale științei sunt pline de tinichigii, inventatori şi oameni de ştiinţă marginali care încearcă să facă imposibilul.

EmDrive este cea mai recentă nebunie în șirul lung al acestor afirmații.

Dispozitivul EmDrive, așa cum a fost afișat inițial de compania lui Roger Shawyer, SPR Limited. SPR LIMITED

Cu câțiva ani în urmă, un inventator pe nume Roger Shawyer a pretins că a inventat un prototip funcțional exact al unui astfel de motor fără reacție.

EmDrive, o abreviere pentru unitatea electromagnetică, ce pretinde că prin instalarea unei cavități rezonante umplute cu fotoni, unde un capăt al cavității era mai îngust decât celălalt, va produce o forță de tracțiune netă, fără combustibil.

Potrivit lui Slawyer şi altora, aceste dispozitive într-adevăr au produs o forța de tracțiune mică nenulă, fără nici o formă detectabilă de gaz de eșapament.

Deşi, au existat mulți susținători, răspunsul științific implicit trebuie să fie sceptic.

Legile fizicii nu sunt atât de ușor de încălcat, iar legile care sunt bine dovedite printr-o mare varietate de teste şi împrejurări sunt şi mai greu de depășit.

Atunci când colaborarea OPERA la începutul deceniului a pretins că au detectat neutrini mai rapizi decât lumina, ipoteza de bază a fost că a existat un defect în experimentul lor, dar nu că teoria relativității a lui Einstein a fost greştiă.

Atunci când Pons şi Fleischmann au anunțat fuziunea rece, ipoteza implicită a fost că sistemul lor de detectare şi măsurare a fost eronat.

Şi atunci când Shawyer a anunțat despre succesul EmDrive, așteptările erau că el se păcălește pe sine însuși.

Shawyer cu dispozitivul său. Este acesta omul care îl va răsturna pe Newton, pe Clausius, pe Boltzmann și pe ceilalți titani ai fizicii, ale căror legi au stat la bază de sute de ani? Sau este cel care a fost dus în eroare? ROGER SHAWYER / SATELLITE PROPULSION RESEARCH

Şi a te păcăli este destul de uşor!

Mai ales atunci când tu ești cel care crezi că ai inventat ceva nou sau revoluționar, voi foarte tare vreți ca totul să meargă în favoarea faptului că ați făcut o nouă descoperire.

Tocmai de aceea este necesară confirmarea şi verificarea independentă, ca un prim pas înainte de acceptarea unor noi idei revoluționare.

După cum a spus odată Richard Feynman:

Pentru o tehnologie de succes, realitatea trebuie să fie prioritară relațiilor publice, deoarece natura nu poate fi păcălită.

Oamenii pot fi uşor păcăliţi. Dar a păcăli însăși Universul este mult mai dificil.

Un truc inteligent de cabluri ar putea ‘prosti’ cu ușurință un dispozitiv de măsurare a curentului, când, de fapt, o sursă externă a alimentat propulsorul pretins. PETER THIEBERGER, 2011

Totuşi, misterul s-a adâncit în 2016, când o echipă de la NASA, condusă de entuziastul de idei sălbatice Harold „Sony” White, au construit propriul prototip, l-au testat şi au constatat că într-adevăr există o forță pe care nu o pot explica.

Când au pornit dispozitivul, ei au văzut o forță suplimentară şi nici un semn de „reacție” pentru a echilibra această acțiune.

Aceasta ar însemna, în caz dacă era să fi fost adevărat, o sfidare violentă a legilor fizicii, aşa cum le știm noi.

Cât priviți datele colectate şi publicate de echipă, se pare că există o semnătură destul de clară că ar exista ceva.

Datele din testele EmDrive ale NASA sigur că par a arăta un efect real, dar se datorează se datorează ele oare unui motor fără reacție? Sau ar putea exista un efect sistematic în joc? H. WHITE ET AL., “MEASUREMENT OF IMPULSIVE THRUST FROM A CLOSED RADIO-FREQUENCY CAVITY IN VACUUM”, AIAA 2016

Dar, este oare aceasta o dovadă a unei fizici noi?

Sau poate toate echipele ce l-au testat s-au înșelat pe sine însuși, inclusiv echipa lui Sonny White?

Potrivit unui studiu recent, al unei echipe conduse de Martin Tajmar (en), a existat un efect pe care nici una din echipe nu l-a prezentat: câmpurile magnetice produse de firele electrice care alimentau pretinsul EmDrive.

Suprafaţa câmpului magnetic într-un dispozitiv EmDrive activ, la testarea lui de către NASA. Nu sunt afişate câmpurile magnetice externe de la fire, Pământ, etc. NASA SPACEFLIGHT FORUMS, VIA CHRIS BERGIN

Câmpurile electrice şi magnetice şi forțele sunt înșelătoare, tocmai din cauza că partea electromagnetică este într-atât de puternică.

Ori de câte ori aveți o sarcină electrică în mișcare, creați un curent, care crează un câmp magnetic.

Ori de câte un câmp magnetic variază, acesta induce un câmp electric.

Deoarece fiecare atom este alcătuit din sarcini electrice pozitive şi negative, e inevitabil că aproape totul poate avea un câmp electromagnetic mic.

Chiar şi Pământul însuși, datorită mecanismelor din nucleul planetei noastre, are propriul câmp magnetic intrinsec.

Şi aceasta devine mult mai grav atunci când priviți setările experimentale ale dispozitivului EmDrive şi a altora similare, şi vedeți toate firele care conduc curent îndreptându-se în aparat şi care ies din el.

Setarea experimentală a dispozitivului EmDrive, așa cum este folosit în testul NASA din 2016.

Ceea ce a realizat echipa lui Tajmar pentru prima dată, a fost crearea unei configurații EmDrive care a eliminat această potențială eroare matematică.

Există două clase de erori care pot apărea în fizica experimentală:

  1. Erori statistice, unde există o incertitudine inerentă sau aleatorie a cea ce măsurați. Multiplele măsurători ulterioare vor determina acest tip de eroare în medie să scadă.
  2. Erorile sistematice, în care rezultatele experimentale sunt inerent părtinitoare din cauza modului în care aţi configurat experimentul. Fiecare măsurare pe o veți face va fi părtinitoare în același mod.

O eroare sistematică omisă a fost rezolvarea pentru neutrinii mai rapizi ca lumina al OPERA şi era de așteptat ca aceasta să fie soluția şi pentru EmDrive, deoarece celelalte explicații potențiale erau extrem de speculative.

Rezultatele lui Tajmar sunt exact sunt exact ceea la ce vă veți aștepta de la o eroare sistematică: cu un aparat protejat corespunzător, fără câmpuri electromagnetice suplimentare induse de fire, nu a fost observată nici o forța de tracțiune, indiferent de puterea aplicată.

Ei au dedus că aceste câmpuri induse de firele electrice, prezente în mod evident în celelalte setări, sunt probabil vinovate de forţa de tracțiune inexplicabilă observată.

Rezultatele noastre arată că interacțiunea magnetică dintre cablurile şi propulsoarele ce nu sunt suficient de ecranate, este un factor major care trebuie luat în considerare pentru măsurările corecte a μN (micronewtonilor) la aceste tipuri de dispozitive.

Aşa că, după câte știm, rachetele vor necesita în continuare propulsor.

EmDrive nu este un motor fără reacție şi toate legile fizicii ar trebui să funcționeze în continuare.

Mai pe scurt, ne-am păcălit.

Indiferent de ce tipul sau designul rachetei vreodată propus, întotdeauna este nevoie de un anumit tip de propulsor pentru a conserva impulsul. Cu câmpurile electrice şi magnetice corect reprezentate, EmDrive nu pare o opţiune viabilă. NASA / MSFC

Știința nu se termină niciodată şi această lucrare, aşa de convingătoare precum este, cu siguranță că nu va fi ultimul cuvânt la acest subiect.

Mulţi vor continua să o cerceteze, să construiască prototipuri şi să caute indicii de forță de tracțiune fără nicio epuizare: o acțiune fără nici o reacție.

Totuşi, în anumite condiții nedescoperite de până acum, ar putea fi posibil ca legea acțiune-reacție să fie încălcată la un anumit nivel.

Dar, probabil, aceasta nu este cazul lui EmDrive.

Împingerea de la câmpurile magnetice generate de firele electrice proprii, nu reprezintă o încălcare a reacției – acțiunii şi nu poate propulsa o navă spatială.

EmDrive a fost anunţat ca un motor spaţial „imposibil”, care părea prea perfect pentru a fi adevăr.

Verificarea este întotdeauna necesară, până la eliminarea completă a erorilor sistematice.

Ca oameni, noi putem fi uşor păcăliți, dar a înșela natura nu este atât de simplu.

Se pare că mișcare perpetuă, aşa cum a fost totdeauna, este în continuare doar un vis al nostru imposibil.

Filed Under: Tehnologii, Ultimele articole Tagged With: cosmonautică, energie regenerabilă, explorare, invenţii, zboruri spaţiale

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Fructe exotice - Durian
    Curiozităţi, Lume, Natură, Ultimele articole
    23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu...
  • Creaturi ciudate - Caracatiţele
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    39 cele mai ciudate curiozităţi despre peşti şi a...
  • Timpul ţi viteza luminii
    Curiozităţi, Ştiinţă, Ultimele articole
    10 curiozitaţi din fizică şi lucruri ciudate
  • Curiozitati despre pasari - Onagadori
    Curiozităţi, Natură, Ultimele articole
    51 Curiozităţi despre păsări
  • Curiozităţi despre Polul Nord
    Curiozităţi, Lume, Ultimele articole
    Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere...
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa
    Lume, Ultimele articole
    20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist...
  • Cele mai mari cascade - Casca Angel
    Lume, Natură, Ultimele articole
    15 Cele mai mari cascade din lume, unele despre ca...

Ultimele interesante

Omul Dragon — posibil o nouă specie

Descoperirea craniului „Dragon Man” în China ar putea adăuga noi specii în arborele genealogic uman

iunie 27, 2021

Muon g-2 — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

Muonii — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

aprilie 9, 2021

Materia întunecată ar putea fi făcută din găurile negre de la începuturile timpului

aprilie 4, 2021

Idolul Shigir — cea mai veche statuie de lemn din lume

Cea mai veche statuie de lemn din lume are o vechime de peste 7000 de ani

aprilie 2, 2021

Cern — dovezi ale unei noi fizici

Dovezi ale unei noi fizici la Cern? Indici a unei noi forțe a naturii

martie 28, 2021

Gaură de vierme traversabilă

Găurile de vierme din Univers sunt pe deplin traversabile, arată noile calcule

martie 21, 2021

Fulguritul creat de fulgere ar fi putut provoca viața pe Pământ

Fulgerele străvechi ar fi putut provoca viaţa pe Pământ

martie 20, 2021

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

Racheta Falcon Heavy a lui Elon Musk a fost lansată cu succes – o nouă etapă în explorarea spaţiului

Cinci predicții ale lui Stephen Hawking

InsulaPalmerston – insulă la capătul lumii

A fost creat primul cromozom sintetic

Astronomii au descoperit o galaxie masivă cu disc rotativ în universul timpuriu

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Pentru prima dată, materia organică crucială pentru viață a fost găsită pe suprafața unui asteroid

Câmpul magnetic al Pământului s-a răsturnat 42 000 mii de ani în urmă. Consecințele au fost dramatice

Tot mai multe dovezi arată că viața pe Pământ a început nu doar de la ARN

Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea mai mare creatură ce a călcat vreodată pe Pământ

Unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei „a fost rezolvat” de IA

Categorii

  • Artă (14)
  • Curiozităţi (68)
  • Istorie (111)
  • Lume (164)
  • Natură (171)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (256)
  • Tehnologii (115)
  • Ultimele articole (817)
  • Universul (261)

© 2025 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored