Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

Exercițiile fizice pot inhiba cancerul prin alimentarea sistemului imunitar

noiembrie 7, 2020 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

Exerciţiile pot inhiba cancerul

Exercițiile fizice ar putea preveni dezvoltarea şi răspândirea anumitor tipuri de cancer.

Deși, oamenii de știință nu ştiu cu siguranță cum are loc acest lucru, cercetările pe șoareci oferă o potențială explicație.

După o activitate fizică intensă, nivelurile ridicate ale anumitor metaboliţi, cum ar fi lactatul, ar putea „hrăni” celule imune importante din sângele nostru.

Vedeţi şi: Exercițiile pot întârzia declinul cognitiv la persoanele cu o rară formă de Alzheimer

Rezultatele se bazează în mare parte pe experimentele cu şoarecii, dar testele preliminare la bărbați sugerează despre un mecanism similar aflat aici în joc.

„Cercetările noastre arată că exercițiile fizice afectează producția mai multor molecule şi metaboliți ce activează celulele imune luptătoare cu cancerul şi astfel inhibă creșterea cancerului”, spune Helene Rundqvist (en), cercetător în domeniul cancerului la Institutul Karolinska din Suedia.

Vedeţi şi: A fost accidental descoperită o celulă imună ce ucide majoritatea tipurilor de cancer

Cercetările anterioare au arătat că exercițiile fizice sunt legate de un risc uşor mai scăzut în ce privește apariția tumorilor în vizică, sân, colon, rinichi şi stomac (en).

Mai mult ca atât, există dovezi clinice (en) convingătoare că mișcarea poate ajuta unii pacienți să facă faţă şi să se refacă, în cazul apariției unor astfel de tumori.

Ele chiar ar putea să extindă viața.

Cercetările ulterioare (en) pe animale au arătat rezultate similare, în care exercițiile regulate cumva reduceau dezvoltarea tumorilor maligne.

Vedeţi şi: Cu exerciții, Inimile voastre devin “mai Tinere”, chiar şi la vârsta mijlocie

Totuşi, mecanismul ce stă la baza acestei relaţii a rămas evaziv.

Beneficiile exercițiilor fizice în combaterea cancerului se pot datora schimbărilor în greutate, a hormonilor sau sistemului imunitar a persoanei.

Noua cercetare a investigat această posibilitate din urmă.

Celule sistemului imunitar pregătite mai bine pentru lupta cu cancerul

Împărțind șoarecii canceroși în două grupuri — unul cu acces la o roată ce se învârte şi altul fără nici o activitate fizică — cercetătorii au descoperit că șoarecii ce s-au exersat regulat au prezentat o creștere mai lentă a cancerului şi rate mai bune de supraviețuire.

Pentru a realiza acest lucru, șoarecii, totuși, au trebuit să fie în stare să producă celule T citotoxice, care sunt celule albe din sânge specializate în atacul cancerului în organism.

Vedeţi şi: Un succes “fără precedent” în tratarea cancerului folosind celule T raportează oamenii de ştiinţă

Fără capacitatea de a produce acești markeri imuni importanți, activitatea fizică a fost incapabilă să suprime creșterea cancerului în aceeași măsură.

Pe de altă parte, atunci când șoarecii cu cancer nu făceau exerciții fizice, ci, în schimb, primeau o injecție de celule T de la cei din grupul ce se exersa, perspectivele lor, în general, se îmbunătățeau.

„Aceste rezultate demonstrează că [celulele-T citotoxice] sunt modificate prin exerciții pentru a-şi îmbunătăți eficacitatea împotriva tumorilor”, scriu autorii (en).

Aceste modificări par să aibă legătură cu lactatul — un metabolit produs în mușchi în timpul exercițiilor, care ulterior se scurge în sânge.

La șoareci, numărul metaboliților, legați de efortul fizic, creşte până de opt ori după exerciții.

Vedeţi şi: Ce tip de exerciţii sunt cele mai bune pentru creier?

Aşa cum era şi de așteptat, celulele-T din sânge au arătat o absorbție crescută a acestor produse.

Rezultatele susțin concluziile unui studiu anterior (en),realizat de unii dintre acești autori, ce a descoperit că lactatul poate ajuta la alimentarea celulelor T din sânge, potențial crescând „activitatea lor antitumorală”.

În acest caz, când șoarecilor li s-a administrat zilnic doar injecții cu doze mari de lactat, animalele au prezentat o creștere a celulelor T în tumoare şi o scădere a creșterii tumorale în general, chiar şi fără exerciții fizice.

„Aceste descoperiri indică asupra faptului că infuzia de lactat imită unele dintre efectele exerciţiilor fizice, doar că, pe lângă pura creştere a nivelurilor de lactat, exerciţiile mai au componente suplimentare, integrative”, scriu autorii (en).

Ce urmează

În timp ce cercetările de până acum s-au concentrat în principal pe modelele animale, noul studiu a efectuat un studiu preliminar printre oameni, ce a oferit rezultate oarecum similare.

Luând probe de sânge de la opt bărbați sănătoși înainte şi după 30 de minute de ciclism, echipa a observat o creștere a unora dintre aceiași metaboliţi ce au fost observați la șoareci.

Dacă la oameni are loc creșterea acelorași metaboliți ca şi la șoareci, echipa speră că produsele de pe urma exercițiilor fizice, cum ar fi lactatul, pot spori sistemul imunitar, făcând celulele T mai eficiente în exterminarea cancerului şi la oameni.

Totuşi, sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga această relație la specia noastră.

„Noi sperăm că aceste rezultate pot contribui la o înţelegere mai profundă a modului în care stilul nostru de viaţă afectează sistemul imunitar şi poate informa dezvoltarea de noi imunoterapii împotriva cancerului”, spune Rundqvist (en).

Deşi aceasta este o direcție captivantă, la fel ca majoritatea lucrurilor din cercetarea cancerului, exercițiile nu trebuie privite ca o soluţie atot salvatoare.

De exemplu, într-o meta analiză din 2016 (en), cercetătorii au descoperit că, la cei ce au avut cea mai mare activitate fizică în cadrul studiului, riscul total de cancer s-a redus cu 10%, comparativ cu cei ce au fost mai puţin activi.

Cu toate acestea, dacă riscul de a dezvolta cancer pe parcursul vieții este de 40%, activitatea fizică va reduce șansele lui de la 40 la 36 la sută, o reducere semnificativă, dar şi foarte mică în ansamblu.

Totuşi, dacă exercițiile fizice pot modifica într-adevăr puterea celulelor T citotoxice la om, atunci mimarea efectelor sale de bază poate fi una dintre cele mai promițătoare căi pentru viitoarele tratamente împotriva cancerului.

Acum, noi doar trebui să ne dăm seama cum acest lucru funcţionează.

Studiul a fost publicat în eLife.

Filed Under: Sănătate, Ultimele articole Tagged With: cancer, descoperiri, medicină

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Curiozităţi despre sistemul solar 10 curiozități despre sistemul solar 56 views | posted on 02/11/2014
  • Curiozităţi despre Univers -  steaua Betelgeuse 20 de curiozităţi despre univers şi informaţii int... 41 views | posted on 21/01/2015
  • Curiozităţi despre Polul Nord Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere... 19 views | posted on 01/06/2016
  • Fructe exotice - Durian 23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu... 18 views | posted on 12/11/2015
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa 20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist... 11 views | posted on 04/11/2015
  • Fernando Magellan 10 curiozitaţi despre prima călătorie în jurul lu... 11 views | posted on 10/08/2015
  • Cele mai mari cascade - Casca Angel 15 Cele mai mari cascade din lume, unele despre ca... 11 views | posted on 10/09/2015

Ultimele interesante

Muon g-2 — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

Muonii — dovezi „convingătoare” a unei noi forțe a naturii

aprilie 9, 2021

Materia întunecată ar putea fi făcută din găurile negre de la începuturile timpului

aprilie 4, 2021

Idolul Shigir — cea mai veche statuie de lemn din lume

Cea mai veche statuie de lemn din lume are o vechime de peste 7000 de ani

aprilie 2, 2021

Cern — dovezi ale unei noi fizici

Dovezi ale unei noi fizici la Cern? Indici a unei noi forțe a naturii

martie 28, 2021

Gaură de vierme traversabilă

Găurile de vierme din Univers sunt pe deplin traversabile, arată noile calcule

martie 21, 2021

Fulguritul creat de fulgere ar fi putut provoca viața pe Pământ

Fulgerele străvechi ar fi putut provoca viaţa pe Pământ

martie 20, 2021

GJ 1132 b — O exoplanetă de mărimea Pământului, posibil a obţinut a doua atmosferă

O exoplanetă de mărimea Pământului, posibil a obținut a doua atmosferă, după ce a pierdut-o pe cea inițială

martie 14, 2021

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Lume

Cea mai veche fabrică de bere

Cea mai veche fabrică de bere de producție în masă cunoscută a fost descoperită în Egipt

O fabrică de bere de mare producție, considerată a fi „cea mai veche” din lume, a fost descoperită de o echipă de arheologi la situl funerar Abydos din sudul Egiptului. „Comuna misiune arheologică egiptean-americană, condusă de Dr. Matthew Adams de la Universitatea New York şi de Dr. Deborah Vischak de la Universitatea Princeton, ce lucrează […]

Alte articole interesante

Mozzila a anunţat despre primul smartphone pe Firefox OS

Oamenii de ştiinţă de la MIT au folosit un virus biologic pentru a face computere mai rapide

17 stele cu adevărat ciudate din galaxia Calea Lactee

Pentru prima dată oamenii de ştiinţă au crescut „picioare de dinozaur” la un pui

Recent au fost descoperite cavouri ascunse în Egipt – arheologii sunt încântaţi

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Descoperirea craniului „Dragon Man” în China ar putea adăuga noi specii în arborele genealogic uman

Pentru prima dată, materia organică crucială pentru viață a fost găsită pe suprafața unui asteroid

Câmpul magnetic al Pământului s-a răsturnat 42 000 mii de ani în urmă. Consecințele au fost dramatice

Tot mai multe dovezi arată că viața pe Pământ a început nu doar de la ARN

Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea mai mare creatură ce a călcat vreodată pe Pământ

Categorii

  • Artă (14)
  • Curiozităţi (68)
  • Istorie (111)
  • Lume (164)
  • Natură (171)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (255)
  • Tehnologii (115)
  • Ultimele articole (816)
  • Universul (260)

© 2023 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored