
Cine are nevoie de Pluto?
Există oare a noua planetă undeva acolo în sistemul solar, ascunsă de ochii astronomilor, mult departe de orbita Plutonului (fosta a noua planetă)?
Conform noilor observații ale unei roci cu un comportament ciudat din adâncul spaţiului, răspunsul ar putea fi da.
Noul obiect pe care îl putem vedea şi observa se numește 2015 BP519 şi se pare că el ar putea fi la fel de mare ca şi o planetă pitică.
Interesant este că roca nu se află pe același plan ca planetele sistemului solar, care sunt toate extinse ca un disc – aceasta se află la un unghi de 54 de grade.
Şi una dintre explicațiile a acestei orbite destul de neobișnuite este existenţa unei alte planete, mult dincolo de Neptun, cu o masă de aproximativ de 10 ori mai mare ca cea a Pământului.
O planetă cu o dimensiune, ce ar oferi atracția necesară pentru a menține 2015 BP519 acolo unde este.
„Nu este o dovadă că Planeta Nouă există”, a declarat pentru Shannon Hall de la Quanta (en), un membru din echipa de cercetare, astronomul David Gerdes, de la Universitatea Michigan.
„Dar, aş spune că prezenţa unui astfel de obiect în sistemul nostru solar susține cazul Planetei Nouă”.
Noul indiciu al existenţei Planetei Nouă a fost văzut în datele din Studiul Energiei Întunecate, care încearcă să schiţeze regiuni ale spaţiul mult mai departe de limitele colțului nostru.
Vedeţi şi: Tocmai a fost descoperită o galaxie fără materie întunecată, iar astronomii au rămas zăpăciți
Şi aceasta, de asemenea, se potriveşte cu predicția făcută acum câţiva ani: cercetătorii au observat anterior alinieri ciudate în poziţia Obiectelor din Centura Kuiper (OCK), la periferia cunoscută a Sistemului Solar.
Şase din aceste OCK-uri păreau ca şi cum ar fi fost forțate să se alinieze orbital de o uriașă planetă nouă ascunsă – şi în 2016, astronomii Konstantin Batygin şi Michael Brown de la Institutul de Tehnologie din California au sugerat că, de-a lungul timpului OCK-uri ca acestea ar putea fi împinse în înclinații orbitale mult mai înalte.
De fapt, la fel ca 2015 BP519.
Vedeţi şi: NASA suspectă că ar putea exista planeta nouă la marginea exterioară a sistemului solar
Cercetătorii din spatele noului studiu au lucrat la calculele lor începând cu anul 2014, deci a fost implicată o procesare de o mulțime de numere cerești.
Ei au efectuat simulări ce acoperă miliarde de ani, pentru a încerca să explice cum a ajuns obiectul spațial nou descoperit acolo unde este.
O planetă uriașă a ajuns să fie singura modalitate pentru ca simulările să corespundă cu ceea ce ne spun telescoapele.
„În al doilea rând, voi plasați Planeta Nouă în simulări nu doar pentru a putea forma obiecte ca acest obiect, dar o faceţi obligatoriu”, a declarat pentru Quanta (en), unul din membrii echipei, Juliette Becker de la Universitatea din Michigan.
Înainte de începerea retipăririi hărților sistemului solar, merită de luat în considerare faptul că lucrarea care raportează aceste constatări nu a fost încă revizuită şi publicată oficial.
Cercetătorii înşişi recunosc că trebuie să găsim mai multe obiecte ca 2015 BP519 şi să confirmăm diferite puncte de date pe harta energiei întunecate, dacă dorim să demonstrăm că Planeta Nouă există.
O explicaţie alternativă este că a existat ceva mai înainte în sistemul nostru solar, despre care nu știm şi a putut da o lovitură suplimentară lui 2015 SP519.
Cu toate acestea, este un indiciu tentant că avem o altă planetă care se învârte în jurul Soarelui acolo în spațiu.
Dacă Planeta Nouă există, noi ne aşteptăm că ea ar trebui să fie un gigant rece, îngheţat, din cauza distanţei sale de la Soare.
„Nu există altă cale rezonabilă de a popula Centura Kuiper cu corpuri atât de înclinate”, a spus Batygin pentru Quanta (en).
„Cred că cazul pentru existenţa Planetei Nouă este acum cu adevărat excelent”.
Puteţi citi cercetarea pe arXiv.org.
Lasă un răspuns