
Denumirea sa nu este apetisantă: el este numit groundcherry (cireaşă de pământ).
Posibil puțini din voi ați auzit despre acest fruct, dar cu unele modificări genetice, el ar putea deveni un product de bază în supermarketuri mai devreme decât aţi fi crezut.
Asta pentru că oamenii de ştiinţă au folosit fructul groundcherry ca un caz experimental de testare, pentru a ilustra cât de repede editarea CRISPR a genomului poate accelera domesticirea plantelor sălbatice.
Vedeţi şi: Iată cum arătau fructele şi legumele înainte de a fi domesticite
Unei astfel de culturi relativ puțin cunoscute ca groundcherry (Physalis pruinosa) — de asemenea, cunoscută şi ca „cireașă cu înveliș”, nativă din America Centrală şi de Sud — îi va lua mult timp pentru a fi acceptată de agricultura în masă, fără o mână de ajutor din partea oamenilor de știință.

Din motivul că planta este greu de crescut, iar fructele sale cad sporadic de pe viţă pe pământ, adesea înainte de a se coace, face dificilă cultivarea lor pe scară largă.
Pentru a face faţă acestor neajunsuri prin intermediul domesticirii tradiționale a plantelor — cu desăvârșire dezvoltând calitățile dorite de-a lungul generațiilor şi sezoanelor succesive — va fi nevoie de decenii, secole sau chiar perioade şi mai mari.
Lucrurile tind să se mişte un pic mai repede cu CRISPR.
Într-un nou studiu, cercetătorii au demonstrat că același proces de domesticire poate lua doar câțiva ani, datorită controlului incredibil oferit de editarea genetică precisă.
„Eu cu fermitate cred că, cu o abordare corectă, groundcherry ar putea deveni o cultură majoră de boabe”, spune cercetătorul principal Zachary Lippman (en), de la Laboratorul Cold Spring Harbor.
Eu cred că noi acum suntem la o etapă în care tehnologia ne permite realizăm aceasta.
Împreună cu cercetătorii de la Institutul Medical Howard Hughes şi de la Institutul Boyce Thompson, Lippman a secvenţiat o parte din genomul groundcherry şi a folosit CRISPR pentru a manipula genele sale.
Acest lucru a oferit posibilitatea de a influenţa un hormon care reglează înflorirea, încurajează planta să devină mai compactă şi să producă fructele mai degrabă în grupuri decât separate.
Vedeţi şi: Jabuticaba: fructele exotice care cresc pe trunchiul arborelui
O altă îmbunătățire, a făcut fructul mai dens, în timp ce o a treia modificare a mărit dimensiunea lui, prin creșterea numărului de secțiuni însămânțate.
„Aceasta este o dovadă destul de bună că, cu editarea genetică, vă puteţi gândi la folosirea şi altor plante sălbatice sau culturi orfane”, spune Lippman (en).
Cu cât mai multe [săgeți vom avea în tolba noastră] posibilități vom avea la dispoziție pentru a răspunde nevoilor agricole pe viitor, cu atât mai bine va fi.
Reieșind din scopurile pe care şi le-a propus la această etapă a studiul, deocamdată echipa a mers doar până aici, dar cercetătorii încă nu au finisat cu groundcherry.
La etapa următoare, echipa va examina modul în care va fi posibil de modificat aroma şi culoarea fructelor.
La momentul dat, fructul are un gust tropical şi acru, cu indicii de vanilie şi un miros „îmbătător”.
Vedeţi şi: Cel mai toxic arbore: manchineel este atât de toxic, încât nu poți sta sub el nici când plouă
Totuşi, nimeni nu poate şti cu desăvârșire ce vor primi oamenii de ştiinţă în continuare.
Pentru a manipula fructul groundcherry, cercetătorii s-au bazat pe ceea ce oamenii de știință știu deja despre genomul roșiilor şi despre genele şi mutațiile care controlează modul în care creşte fructul.
Ideea constă în aceea că, pe măsura dezvoltării unei astfel de științe, capacitatea cercetătorilor de a controla culturile personalizat-proiectate şi implementarea lor în producția agricolă în masă, ar putea schimba modul în care oamenii cultivă şi consumă produsele alimentare.
„Noi am țintit genele pe care le cunoaștem din experiența noastră, ceea ce ar putea face planta mai compactă şi mai ușor de gestionat”, a declarat pentru CNN (en), Joyce Van Eck, un membru al echipei de la Institutul Boyce Thompson.
„Fermerii spun”
Constatările au fost prezentate în Nature Plants.
Lasă un răspuns