În orice luptă este nevoie de asistenţă medicală
Războiul a trecut. Într-o serie de atacuri mortale de zi şi noapte, furnica Matabele Africană se pornește de la cuibul său pentru a-şi vâna prada: falangele termitelor-soldați, sunt gata pentru a opune rezistenţă la locurile de hrănire.
Multe furnici nu se vor întoarce la viaţă. Altele, au primit răni grave, având membrele sfâșiate de fălcile puternice ale termitelor.
Acum, un comportament unic, care nu a fost niciodată documentat la animale, noi am urmărit ce se întâmplă cu aceşti răniţi: ei primesc un tratament de urgenţă de la furnicile medici.
Nu este genul de asistemţă medicală pe care ați dori-o de la chirurgii de traume umane, dar ea îşi face treaba.
Furnicile rănite primesc perioade de „lingere” intensă de la insectele îngrijitoare, ce pot dura de la câteva minute până la o oră şi, uimitor, această procedură neînsemnată are o rată incredibilă de succes la salvarea vieților furnicilor.
Vedeţi şi: 20 cele mai interesante curiozităţi despre insecte
În observațiile unor cercetători de la Universitatea Würzburg din Germania, aproximativ 90% din furnicile rănite se recuperează după tratament.
Dar din cei care nu au primit un astfel de tratament, patru din cinci vor pieri. Dar de ce?
„Noi presupunem că ele fac acest lucru pentru a curăţa rănile şi poate chiar a aplica substanţe antimicrobiene cu ajutorul salivei, pentru a reduce riscul de infecție bacteriană sau fungică”, explică un membru al echipei (en), Erik T.Frank.
Acest tip de pansament al rănilor se crede a fi unic în regnul animal (non-uman), dar acesta nu este unicul exemplu de furnici care ajută luptătorii râniți.
Vedeţi şi: Câteva curiozităţi despre animale care nu le ştiiaţi
Anul trecut, Frank a raportat un alt exemplu de aceste instincte de salvare a vieții la aceeași specie – Megaponera analis – observând cum furnicile transportă semenii săi răniți, care au pierdut extremitățile în lupta cu termitele, înapoi în siguranța cuibului.
Numele comun al speciei – Matable – provine de la termenul istoric pentru triburile războinice ale poporului nordic Ndebele, care erau cunoscuți ca luptători fioroși în timpul conflictelor din secolul al XIX-lea.
Ambele studii au oferit o fascinantă ilustraţie a modului în care evoluţia a Megaponera analis a dat speciei un considerabil avantaj pe câmpul de luptă.
Video: Ajutor medical pentru furnicile rănite
Atunci când furnicile se rănesc, ele elimină o substanță chimică care atrage camarazii săi şi declanșează instinctele lor de salvare.
În mod surprinzător, dar se pare că furnicile care nu mai pot fi salvate, se împotrivesc încercărilor de a fi ajutate de semenii săi.
Furnicile rănite ușor stau liniștite şi se lasă transportate spre casă – dar, în cele mai grave cazuri, când furnicilor le lipsesc până la cinci din cele şase picioare, ele se zbat, de parcă ar dori să respingă ajutorul (inutil).
Video: Furnicile Ambulanţe
„La oameni, atunci când este necesar un sistem de triaj, decizia privitor la cel care va primi ajutor o face medicul: un sistem reglementat de sus în jos”, a spus Frank pentru National Geographic.
„La furnici, este exact contrariul”.
Nu este pentru prima dată când am văzut furnicile cooperând pentru o supraviețuire reciprocă, apărarea împotriva unei amenințări sau ciudățenii comune şi, deși, noi am putea imputa un fel de raționament sau emoții umane la comportamentul lor pe câmpul de luptă, noi probabil nu ar trebui să o facem.
„Unul din lucrurile fascinante despre societatea furnicilor, este că puteţi obţine un comportament foarte complex şi sofisticat fără a fi nevoie de o percepţie sau cunoaştere a ceea ce faceţi”, a spus Frank pentru The Guardian.
Constatările au fost raportate în Proceedings of the Royal Society B.
Lasă un răspuns