Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

Fizicienii au confirmat nucleul în formă de pară – sfârșitul visurilor noastre de a călători în trecut

februarie 26, 2018 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

Nucleu atomic în formă de pară
Pentru prima dată nucleul în formă de pară a fost descoperit la izotopul Radium-224.

Nu, nu se poate.

Fizicienii au confirmat existenţa unei noi forme de nuclee atomice şi, acel fapt că, el nu este simetric, pune la îndoială teoriile fundamentale ale fizicii care explică Universul nostru.

Dar, acest lucru nu este aşa de rău precum pare, deoarece descoperirea din 2016 ar putea ajuta oamenii de știință să rezolve unul dintre cele mai mari mistere din fizica teoretică – unde este toată materia întunecată? – şi ar putea, de asemenea, să explice de ce călătoria înapoi în timp, cel mai probabil este imposibilă.

“Noi am descoperit că aceste nuclee indică literalmente o direcție în spațiu. Aceasta se referă la o direcție în timp, dovedind că există un curs bine definit în timp şi că vom călători întotdeauna din trecut spre prezent”, spunea Marcus Scheck de la Universitatea West Scotland,  pentru BBC News, la acea vreme.

Deci, aici trebuie să recapitulăm, deoarece pentru a înţelege această formă nouă de nuclee atomice, trebuie să le cunoașteți mai întâi pe cele vechi.

Până de curând, s-a stabilit că nucleele atomilor ar putea avea unele dintre cele trei forme – sferică, disc, sau minge de rugby.

Aceste forme sunt formate prin distribuția sarcinii electrice în interiorul unui nucleu şi sunt dictate de combinaţiile specifice de protoni şi neutroni într-un anumit tip de atom, fie că este un atom de hidrogen, un atom de zinc sau un izotop complex, creat într-un laborator.

Factorul comun în toate cele trei forme este simetria lor, iar acest lucru se încadrează perfect cu o teorie din fizica particulelor cunoscută sub numele de CP-Simetrie (en).

Simetria CP, este combinația a două simetrii care se cred că ar exista în Univers: Simetria-C şi Simetria-P.

Vedeţi şi: Universuri paralele: Teorii şi evidenţe

Simetria-C, cunoscută sub denumirea de simetrie de sarcină, afirmă că, dacă inversați o sarcină atomică spre cea opusă, fizica acestui atom ar trebui să rămână neschimbată.

Deci, dacă luăm un atom de hidrogen şi un atom de anti-hidrogen şi-i irităm, ambii ar trebui să răspundă în mod identic, chiar dacă au sarcini opuse.

Vedeţi şi: Hidrogenul a fost transformat în metal, un act uimitor de alchimie

Simetria-P, cunoscută şi sub numele de Paritate, afirmă că coordonatele spațiale care descriu un sistem pot fi inversate de la poziția inițială, astfel încât x, y şi z, să fie înlocuite cu -x, -y şi -z.

“”Mâna voastră stângă şi dreaptă reprezintă Simetria-P a uneia faţă de alta: dacă indicați cu degetul mare în sus şi îndoiți degetele, mâna voastră stângă şi dreaptă se oglindesc una pe alta”, explică Ethan Siegel (en).

Simetria-CP  este o combinație a ambelor acestor ipoteze.

“În fizica particulelor, dacă aveți o particulă care se rotește în sensul acelor de ceasornic şi se dezintegrează spre partea superioară, antiparticula sa ar trebui să se rotească în sensul opus a acelor de ceasornic şi să se dezintegreze, de asemenea, în sus, în 100% din cazuri, dacă CP-ul este conservat”, spune Siegel (en).

Demonstraţia simetriei pe particula subatomică cu o viaţă foarte scurtă , mezon. Image credit: E. Siegel, from his book, Beyond The Galaxy.

“Dacă acest lucru nu are loc, CP-ul este încălcat”.

Posibilitatea că Universul ar putea încălca atât Simetria-C, cât şi Simetria CP, este una din condițiile care au fost propuse pentru a explica misterul antimateriei în el.

Dar dovedind acest lucru, înseamnă că modelul standard al fizicii necesită o regândire serioasă.

Potrivit legilor fizicii, în timpului Bing-Bangului s-au creat cantități egale de materie şi antimaterie,  dar acum, cu miliarde de ani mai târziu, noi suntem înconjurați de mormane de materie (solid, lichid, gaz şi plasmă) şi se pare că nu există nici un fel de antimaterie care ar fi prezentă în mod natural.

Vedeţi şi: Maşina masivă germană de fuziune nucleară a produs prima plasmă hidrogen

“Aceasta este o caracteristică confuză, deoarece teoria mecanicii cuantice relativiste sugerează că noi ar trebui să avem cantități egale a celor două”, matematicianul Gianluca Sarri de la Universitatea Reginei în Belfast, Marea Britanie, scrie pentru The Conversation.

“De fapt, nici un model actual din fizică nu poate explica discrepanţa”.

Bine, să ne întoarcem la formele nucleilor atomici.

Majoritatea teoriilor fundamentale ale fizicii se bazează pe simetrie, aşa dar, atunci când fizicienii de la CERN au descoperit un nucleu asimetric cu o formă de pară în izotopul Radium-224, în anul 2013 (en), asta a fost un mic şoc, deoarece el a arătat că nucleele pot avea o masă mai mare la un capăt, decât la celălalt.

Apoi în 2016, descoperirea a fost confirmată de un al doilea studiu, care a arătat că nucleul izotopului Barium-144 este, de asemenea, asimetric şi în formă de pară.

“Protonii îmbogățesc partea bombată a perei şi crează o distribuție specifică a încărcăturii în nucleu”, a declarat Scheck pentru BBC.

“Aceasta încalcă teoria simetriei oglindirii şi este asociată cu încălcarea prezentă în distribuţia materiei şi antimateriei în Universul nostru”.

În timp ce fizicienii au suspectat că Barium-144 are un nucleu în formă de pară, Sheck şi echipa lui şi-au dat seama cum în cele din urmă să observe în mod direct acest lucru, şi se pare că deformarea sa este chiar mai pronunțată decât s-a prezis.

Aşa dar, ce are de a face asta cu călătoria în timp?

Aceasta este o ipoteză destul de răspândită, dar Schek spune că această distribuție neuniformă a masei şi a încărcăturii, determină nucleul Bariumului-144 să ‘indice’ o anumită direcție în spațiu şi această deplasare ar putea explica de ce timpul pare să prefere să meargă doar de la trecut la prezent şi nu înapoi, chiar dacă legilor fizicii nu le pasă încotro o ia.

Desigur, nu există nici o modalitate de a dovedi aceasta fără alte careva dovezi, dar descoperirea este încă o probă că universul ar putea să nu fie la fel de simetric precum ar trebui să fi fost conform Modelului Standard al Fizicii şi aceasta ar putea da start unei noi ere în fizica teoretică.

Totuşi, face de remarcat că aceste constatări au întâmpinat o critică dură în mediul fizicienilor, care susțin că deocamdată dovezile aduse de Scheck şi echipa lui sunt prea superficiale.

Studiulu a fost publicat în n Phyiscal Review Letters în 2016, şi poate fi accesat gratuit pe  arXiv.org.

Articole relevante:

  1. Astronomii au descoperit o galaxie pitică rară care este încărcată cu elemente preţioase
  2. Stephen Hawking în cele din urmă a publicat soluţia sa pentru paradoxul informaţional al găurilor negre
  3. Fizicienii tocmai au confirmat nucleul în formă de pară, ce ar putea ruina călătoria în timp pentru totdeauna
  4. Oamenii de ştiinţă folosesc laserul pentru a debloca secretele antimateriei
  5. Jumătate din materia care lipsea în Univers, în cele din urmă a fost găsită

Filed Under: Ştiinţă, Ultimele articole, Universul Tagged With: descoperiri, fizică

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • 23  fructe exotice ciudate de care veţi fi cu siguranţă surprinşi 23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu... 46 views | posted on 12/11/2015
  • 23 Animale din Antarctica şi Polul Sud 23 Animale din Antarctica şi Polul Sud 30 views | posted on 27/03/2018
  • 10 curiozitaţi din fizică şi lucruri ciudate 10 curiozitaţi din fizică şi lucruri ciudate 28 views | posted on 22/06/2014
  • 11 cele mai bune programe de modificat poze online gratis 11 cele mai bune programe de modificat poze online... 26 views | posted on 23/04/2014
  • Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii interesante Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere... 23 views | posted on 01/06/2016
  • Cele mai frumoase locuri din lume - care îţi taie răsuflarea Cele mai frumoase locuri din lume – care îţi... 22 views | posted on 13/05/2015
  • A fost descoperită cea mai veche artă rupestră creată de omul modern A fost descoperită cea mai veche artă rupestră cre... 15 views | posted on 14/12/2019

Ultimele interesante

Parker Solar Probe — dezvăluie noi detalii despre soare

Parker Solar Probe dezvăluie noi detalii despre soare

decembrie 8, 2019

Un cățeluș adorabil de 18 000 de ani a fost găsit conservat în Siberia

noiembrie 30, 2019

Mişcarea particulelor în camera cu bule

Oamenii de știință cred că tocmai au descoperit a cincea forță a naturii

noiembrie 25, 2019

Prima detectare a zaharurilor în meteoriți ne oferă indicii despre originea vieții

noiembrie 24, 2019

Au fost descoperite peste 140 de noi linii Nazca (inclusiv primele indicii la ce ele serveau)

noiembrie 20, 2019

Realitatea obiectivă nu există, arată experimentele cuantice

noiembrie 18, 2019

Nanoparticulele din aerul poluat au fost legate de cancerul la creier

noiembrie 16, 2019

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii comete cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete plante sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

Cele mai vechi dovezi a fumatului de canabis au fost descoperite în China

Astronomii au descoperit o galaxie pitică rară care este încărcată cu elemente preţioase

Fruct exotic: date interesante despre fructele Tamarillo

Capacitatea memoriei creierului uman este de zece ori mai mare decât sa crezut

Fizicienii au realizat teleportarea cuantică sub apă pentru prima dată

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Baștina ancestrală a oamenilor moderni este Botswana, potrivit unui nou studiu controversat

“Blob”: un organism inteligent fără creier cu 720 de sexe a fost prezentat de grădina zoologică din Paris

O nouă dovadă arată cum norul de praf asteroid ar fi putut da un imbold vieții pe Pământ acum 470 milioane de ani

A fost descoperit cel mai vechi craniu a unui strămoș uman

Fosilele celui mai mare papagal de până acum au fost descoperite în Noua Zeelandă

  • Facebook
  • RSS

Categorii

  • Artă (10)
  • Curiozităţi (64)
  • Istorie (92)
  • Lume (144)
  • Natură (148)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (130)
  • Ştiinţă (231)
  • Tehnologii (105)
  • Ultimele articole (698)
  • Universul (200)

© 2019 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored