
Printre imensa varietate a vieții pe Pământ, există unele microorganisme extrem de rezistente undeva acolo.
Acum oamenii de știință au descoperit un microb în ocean care supraviețuiește prin a respira arseniu — element chimic, pe care noi oamenii, îl considerăm o otravă bine cunoscută.
Cercetătorii consideră că aceasta a fost o strategie de supraviețuire folosită în trecutul îndepărtat, când oxigenul era mai puţin abundent pe planeta noastră, dar să o vedem folosită şi astăzi în adâncurile oceanului, e puţin surprinzător.
Vedeţi şi: Secretele Ursului de apă, singurul animal care poate supraviețui în spaţiu
Echipa de la Universitatea Washington din Seattle spune că aceasta ar putea fi un indiciu al modului în care viaţa în ocean va continua să se schimbe ca răspuns la schimbările climaterice: dacă cantitatea oxigenului subacvatic va scădea din nou, ecosistemele ar putea fi nevoite să se adapteze.
„Noi cunoaștem de mult timp că arsenul în ocean este prezent în cantități foarte mici”, spune un membru al echipei (en), oceanograful Gabrielle Rocap.
„Dar ideea că organismele ar putea utiliza arseniu pentru a exista — este un metabolism complet nou pentru largul oceanului”.
Microorganismele rezistente au fost descoperite în Oceanul Pacific, în largul coastei Mexicului, într-o zonă clasificată ca fiind anoxică (en) — practic neavând oxigen.
În timp ce cercetările anterioare (en) au arătat că forme de viaţă marine minuscule supraviețuiesc pe azot şi sulf în absenţa oxigenului, aceasta este prima dată când cercetătorii au detectat microbi respirând cu arsen în astfel de mediu.
Vedeţi şi: Faceți cunoştinţă cu Luca, strămoşul tuturor fiinţelor vii
Noi am mai văzut microbi similari (en) şi mai înainte, dar niciodată în ocean.
În baza unei analize detailate a ADN-ului de la probele colectate, oamenii de ştiinţă au fost capabili să identifice două căi genetice capabile să transforme moleculele pe bază de arsen în aşa fel încât ele să genereze energia necesară pentru susținerea vieţii.
În special, studiul arată modul în care moleculele de arsenat pot fi transformate în arsenit (en), în zonele unde oxigenul nu este ușor accesibil.
Această reacție nu numai că ne ajută la explicarea vieții în zonele cu deficit de oxigen (ODZ) în ocean, de asemenea, aceasta ar putea să ne ajute în căutarea vieţii extraterestre pe alte planete: posibil bacterii extraterestre, ce contrar opiniilor anterioare, nu au nevoie de aşa mult oxigen ca să supraviețuiască.
Vedeţi şi: 7 locuri din sistemul nostru solar unde se presupune că ar putea exista viaţă extraterestră
„Considerând arseniul nu doar ca ceva dăunător, dar şi benefic, a schimbat opinia mea despre acest element”, spune unul dintre cercetători (en), Jaclyn Saunders.
Apa de mare colectată ce a stat la baza acestui studiu sugerează că, aceste microorganisme ce absorb arseniu ar putea reprezenta aproximativ unu la sută din comunitatea microbiană marină.
Vedeţi şi: Aproape 200 000 de viruși nemaivăzuți anterior au fost descoperiți ascunși în oceanele noastre
Dar studierea lor mai detailată, ne-ar putea ajuta să înţelegem mai bine complexul de reacţii chimice care au loc în ocean în ansamblu.
Vedeţi şi: Reacţii chimice spectaculoase – imagini animate gif
Următorul pas, este de a încerca să creștem aceşti microbi în laborator, unde metabolismul lor poate fi studiat mai îndeaproape: unul din trucurile inteligente pe care ei îl reușesc, este de a fi capabili să supraviețuiască într-un mediu acvatic cu cantități mici de arseniu.
„Cel mai extraordinar lucru despre acești microbi ce respiră arseniu prezenți astăzi în ocean, eu îl cred a fi faptul că pentru aceasta ei își exprimă genele într-un mediu cu un nivel foarte scăzut de arseniu”, spune Saunders (en).
„Aceasta lărgește granițele căutărilor noastre a organismelor ce respiră cu arseniu, în alte medii arsenice cu deficit de hrană”.
Cercetarea a fost publicată în PNAS.
Lasă un răspuns