
În ultimii ani, noi am progresat mult în ceea ce privește energia durabilă (sustainable energy), dar mai rămân multe de făcut.
Acum, au apărut ştiri încurajatoare despre dezvoltarea unei „frunze artificiale” ce ar putea duce la producerea de combustibil sintetic cu adevărat „curat”.
Vedeţi şi: Fizicienii au găsit în grafen o posibilitate de a obţine energie curată nelimitată
În acest caz, pasul cheie către această realizare este producerea durabilă de syngas (sau gaz de sinteză), um amestec de hidrogen şi monoxid de carbon.
În prezent, syngas – ul este utilizat pe scară largă în producția de combustibili, medicamente, materiale plastice şi îngrășăminte; el poate fi căpătat prin mai multe moduri, dar de obicei implică resturi de produse sub formă de materiale pe bază de petrol sau cărbune.
Astfel, produsul final nu este întotdeauna neutru în materie de lipsă de emisie de carbon.
Noul dispozitiv frunză este scufundat în apă şi alimentat de lumina soarelui — dar poate funcționa şi în zilele înnorate; el poate produce syngas durabil fără a elibera dioxid de carbon în aer.
Vedeţi şi: Oamenii de știință au transformat CO2-ul în cărbune într-un experiment de captare a carbonului
„Voi posibil nu aţi auzit de însăși syngas-ul în sine, dar zi de zi, consumați produse ce au fost create prin utilizarea acestuia”, spune chimistul Erwin Reinser (en) de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.
„Posibilitatea de al produce durabil ar fi un pas esențial în închiderea ciclului global al carbonului şi în crearea unei industrii chimice şi de combustibil durabile”.
Frunza imită fotosinteza pe care o vedem la plante, combinând lumina primită, apa şi dioxidul de carbon, cu un catalizator de cobalt numit perovskit.
Iar în rezultat, obțineți hidrogen şi monoxid de carbon, ce pot crea apoi syngas-ul.
Deşi, la moment eficienţa aparatului este redusă, cercetările suplimentare, ar trebui să facă posibilă îmbunătățirea ei.
Oamenii de știință spun că aceasta este o combinație unică de materiale şi catalizatori, ce face sistemul lor superior dispozitivelor similare.
„Voi nu sunteți limitat a utiliza acestă tehnologie doar în țările calde sau doar să operați procesul pe perioada lunilor de vară”, spune chimistul Virgil Andrei (en) de la Universitatea din Cambridge.
„Îl puteți utiliza din zori până la amurg, oriunde în lume”.
Desigur, aceasta este important în acele părți ale lumii, unde nu este garantată întotdeauna electricitate stabilă sau o sursă de soare fiabilă.
Şi în timp ce sursele regenerabile de energie, cum ar fi cea eoliană şi solară, devin din ce în ce mai bune în producerea de energie pentru noi, cerințele energetice globale depășesc cu mult electricitatea — transportul greu, cel naval şi călătoriile aeriene au nevoie de combustibili curați, domeniul unde şi-ar putea aduce aportul această frunză artificială.
În ceea ce privește această nouă cercetare, membrii echipei spun că sunt încrezători în catalizatori şi combinația lor de materiale, şi că aceasta prevestește perspective bune pe viitor — eventual, s-ar putea să nu fie nevoie de syngas ca etapă intermediară, iar procesul ar putea continua direct la producerea combustibilului lichid neutru de carbon.
Vedeţi şi: Recent oamenii de ştiinţă au transformat sticlele şi pungile de plastic în combustibil lichid
„Cea ce am dori să facem în continuare, este ca în loc să facem mai întâi syngas-ul şi apoi să-l transformăm în combustibil lichid, să-l primim direct din dioxidul de carbon şi apă, doar printr-o etapă”, a spus Reisner (en).
Cercetarea a fost publicată în Nature Materials.
Lasă un răspuns