Sunt multe galaxii stranii în spaţiu, dar la aproximativ 300 de milioane ani-lumină distanţă este una într-adevăr magnifică.
Ea se numeşte AM 0644-741, sau i se mai spune Inelul Lindsay-Shapley, una dintre cele care mai sunt cunoscute şi ca galaxii inel — acelea ce au o formă de inel, cu o regiune mai întunecată în centru.
Acum astronomii au studiat AM 0644-741 cu un telescop cu radiaţie X, pentru a dezvălui dinamica ciudată ce are loc aici — care, la rândul său, oferă indicii referitoare la faptul cum galaxia a ajuns într-o astfel de stare.
Vedeţi şi: Astronomii au identificat unele dintre cele mai vechi galaxii din univers
Se crede că forma galaxiilor inel se formează atunci când o galaxie străbate prin alta, lăsând un orificiu în urma sa.
Prin combinarea datelor de radiaţie X de la observatorul Chandra cu datele privind lumina vizibilă de la Telescopul Spaţial Hubble, astronomii din Italia şi SUA au reuşit să pună cap la cap acest proces.
Datele cu radiaţie X de la Chandra au relevat un inel de surse de raze X incredibil de puternice în galaxie.
Ei cred că, cel mai probabil aceste surse puternice de raze X sunt sisteme binare alimentate, fie de o gaură neagră, fie de o stea neutronică.
Şi iată aici stă ascuns indiciul.
Când o galaxie se ciocneşte cu alta nu se întâmplă prea multe „coliziuni” reale.
Vedeţi şi: Această mega-fuziune a 14 galaxii ar putea deveni cea mai masivă structură în Univers
Galaxiile în mare parte sunt alcătuite din spaţiu gol, astfel încât posibilitatea ca un obiect să se lovească de altul, este incredibil de mică.
Dar, interacţiunile gravitaţionale pot deveni destul de intense; în timp ce o galaxie trece prin alta, această dezmembrare trimite valuri ce ondulează prin cea de a doua galaxie, creând un inel de gaz în extensie.
Pe măsură ce acest gaz se comprimă, se declanşează formarea stelelor.
Cele mai mari dintre aceste stele noi vor fi foarte încinse şi foarte luminoase, şi vor avea o viaţă foarte scurtă cu sfârşituri spectaculoase: explozii supernova, lăsând în urmă, fie o mică gaură neagră, fie o stea neutronică.

Şi dacă aceste găuri negre sau stele neutronice au companioni binari, ei îi vor devora încet, printr-un disc de acreţie care se va încălzi odată cu frecarea întregului gaz ce se roteşte simultan.
Vedeţi şi: Primul test de succes a relativității generale a lui Einstein lângă o gaură neagră
Aceasta străluceşte aprins în lungimi de undă cu raze X.
Dar obiectele din AM 0644-741 nu sunt doar surse obişnuite vechi de raze X.
Ele sunt surse ultra-luminoase de raze X — acelea care pot produce raze X de 100-1000 de ori mai luminoase decât sistemele binare obişnuite, formate din perechi de stele neutronice sau găuri negre.
Nu se ştie de ce aceste surse sunt atât de puternice.
Noi doar ştim că ele pot fi găuri negre sau stele neutronice, dar mai mult nimic deosebit.
O ipoteză susţine că ele ar putea fi produse de găurile negre cu masă intermediară (en) ce misterios lipsesc, ce au de la 1000 până la 100 000 de mase stelare; dar, datorită faptului că noi niciodată nu am observat o stea neutronică mai mare de 2,3 mase stelare, sugerează ideea că pentru o sursă ultra-luminoasă de raze X nu este neapărat necesară o masă mare.
Alte explicaţii, ţin de găurile negre care cresc rapid pe măsura acumulării de materie din discul de acreţie; rămăşiţe de supernova luminoase; sau raze de emisii (en), care devin luminoase datorită efectelor relativiste a călătoriei cu o viteză aproape de cea a luminii.
Dar nimic nu se ştie despre sursele razelor X ultra-luminoase din AM 0644-741. Ele toate ar putea fi găuri negre, sau toate stele neutronice, sau un amestec de ambele.
Dacă vă veţi uita la datele cu raze X, veţi vedea, de asemenea, că există o sursă puternică de raze X în centrul galaxiei.
Aceasta este o gaură neagră supermasivă din centrul nucleului galaxiei.
Şi în imaginea optică, există o altă galaxie în stânga jos — aceasta ar putea fi una dintre acelea care a lovit şi trecut prin AM 0644-741.
Indiferent de cine sunt cauzate aceste raze ultraviolete, aceasta nu este ceva specific doar pentru AM 0644-741.
Cercetătorii au mai studiat şi alte şase galaxii inele.
Ei au găsit printre şapte din ele (inclusiv AM 0644-741), 63 de surse de raze X.
Din acestea, 50 făceau parte din acelea cu raze X ultra-luminoase.
Deci, se pare că există un mecanism special pentru galaxiile inele, care produc obiecte cu raze X cu adevărat strălucitoare.
Dar, desigur — sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afla care sunt ele.
O privire rapidă a galaxiei AM 0644-741
Cercetarea echipei a fost publicată în The Astrophysical Journal, şi poate fi citită integral pe arXiv.
Lasă un răspuns