Originea modificării genetice.
Data viitoare când veţi muşca dintr-o felie de pepene verde sau un ştiulete de porumb, luaţi în considerare acest lucru: fructe şi legumele care le ştim noi azi, nu au arătat şi au avut întotdeauna acelaş gust.
Alimentele modificate genetic sau OMG-uri, trezesc reacţii puternice în zilele noastre, dar puţini ştiu, că oamenii au îmbunătăţit şi modificat genetic produsele noaste preferate de-a lungul mileniilor.
În timp ce OMG-urile ar putea implica gene despicate de la alte organisme (cum ar fi bacteriile) pentru a acorda plantelor trăsăturile dorite, aşa ca, rezistenţa faţă de dăunători, cultivarea selectivă este un proces mai lent, prin care fermierii selectează şi cresc în timp culturi cu anumite trăsături.
De la banane la vinete, aici sunt unele fructe şi legume care arătau total diferit înainte de începerea cultivării lor ca produse alimentare de către om.
Pepene verde sălbatic (harbuz)
Acest tablou din secolul 17 de Giovani Stanchi descrie un pepene care arăta izbitor de diferit de pepenii moderni, cum subliniază Vox.
O secţiune transversală a unui pepene din pictură, care a fost făcută între anii 1645 şi 1672, pare să aibă forme răsucite încorporate în şase bucăţi de formă triunghiulară.
Pepenele verde modern
Cu timpul, oamenii au crescut pepeni verzi pentru a avea un interior roşu şi cărnos, care de fapt este ovarul plantei, cum ar fi cel din imaginea de mai sus.
Unii oameni cred că pepenii verzi din pictura lui Stanchi pot fi pur şi simplu necopţi sau seci, dar seminţele negre din pictură sugerează că au fost, de fapt, copţi.
Banana sălbatică
Primele banane se pare că au început să fie cultivate cel puţin acum 7000 de ani, sau posibil chiar şi mai devreme, undeva 10 000 de ani în urmă, în regiunea care o numim astăzi Papua Noua Guinee.
Ele au fost, de asemenea, cultivate şi în Asia de Sud-Est.
Bananele moderne au provenit de la două soiuri sălbatice, Musa acuminata şi Musa balbisiana, care au avut seminţe mai mari şi mai grele ca la acestea din imagine.
Vedeţi şi: 23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu siguranţă surprinşi
Banana actuală
Hibridul a produs bananele delicioase moderne, îndemânatice, cu formă comodă de apucat şi o coajă uşor detaşabilă.
Comparativ cu predecesorul său, fructul are seminţele mult mai mici, un gust mai bun şi este dotat cu elemente nutritive.
Vinete sălbatice
De-a lungul istoriei lor, vinetele au venit într-o gamă largă de forme şi culori, aşa ca alb, azuriu, purpurii şi galben, ca celea prezentate aici.
Unele dintre cele mai timpurii vinete au fost cultivate în China.
Versiunile primitive de obicei aveau spini în locul unde tulpina plantei se conecta cu florile.
Vinetele moderne
Dar cultivarea selectivă a scăpat vinetele de spinii şi ne-a dat o legumă violetă alungită mai mare şi obişnuită, care o veţi găsi în cele mai multe magazine alimentare.
Morcovul sălbatic
Cei mai vechi morcovi cunoscuţi au fost crescuţi în secolul 10 în Persia şi Asia Mijlocie.
Se consideră, că iniţial morcovul era de culoare violetă sau albă cu o rădăcină subţire şi bifurcată, cum ar fi aceea prezentată aici, dar, care a pierdut pigmentul violet şi a devenit galbenă.
Morcovul actual
Fermierii au domesticit rădăcinile subţiri albe cu o aromă puternică şi flori bienale şi le-au transformat în aceste rădăcini portocalii mari, gustoase, care astăzi sunt o cultură anuală de iarnă.
Porumb sălbatic
Probabil cel mai cunoscut exemplu a cultivării selective este porumbul dulce din America de Nord, care şi-a luat originea de la abia comestibila plantă teosinte.
Porumbul natural prezentat aici, a fost domesticit pentru prima dată aproximativ în anul 7000 î.Hr. şi potrivit acestui infografic a profesorului de chimie James Kennedy, arăta ca un cartof uscat crud,.
Porumbul modern
Astăzi porumbul este de 1000 de ori mai mare decât a fost cu 9 000 de ani în urmă, este mult mai uşor de decojit şi de crescut.
De asemenea, 6.6 la sută este alcătuit din zahăr, comparativ cu doar 1.9 la sută în porumbul natural, potrivit lui Kennedy.
Aproximativ jumătate din aceste schimbări au avut loc începând cu secolul al 15-lea, când coloniştii europeni au început cultivarea culturii.
Piersic sălbatic
Piersicii au fost fructe mici cu puţină carne asemănătoare cu vişinile.
Ei au fost domesticiţi în jurul anului 4000 î.Hr. de chinezii antici şi avea un gust de pământ uşor sărat, „ca o linte”, conform lui Kennedy.
Piersicii moderni
Dar după mii de ani de creştere selectivă a piersicilor de către fermieri, ei sunt acum de 64 de ori mai mari, 27 la sută mai suculenţi şi 4 la sută mai dulci.
Deci, data viitoare când cineva vă va spune că nu ar trebui să consumaţi alimente care au fost modificate genetic, le puteţi spune, că ele deja sunt.
Lasă un răspuns