E doar fizică.
Probabil, cei mai mulți dintre noi au experimentat somnolenţă în timpul unei călătorii cu mașina, dar aceasta nu întotdeauna se datorează unui început dis-de-dimineață, unei zile lungi sau lipsei de cofeină.
Noua cercetare arată că ceva în însăși actul de a călători cu mașina îi poate face chiar şi pe cei mai vigilenți dintre noi să simtă somnolenţă.
Totul se datorează vibrațiilor pe care le face mașina în timp ce se mișcă: ele pot aduce la somnolenţă în doar 15 minute, arată noul studiu.
Aceasta este un lucru ce ar trebui să-i îngrijoreze atât pe producătorii de automobile, cât şi pe experții în siguranța rutieră, conform cercetărilor de la Universitatea RMIT din Australia.
Ei planifică să efectueze studii suplimentare asupra modului în care vibraţiile scaunelor de la mașină ar putea pe neobservate duce la somn.
„Atunci când sunteți obosit, nu e nevoie de mult timp pentru a începe să dați somnolent din cap, a moţăi, şi noi am constatat că vibrațiile delicate făcute de scaunele auto în timp ce conduceți, vă pot alina creierul şi corpul”, spune un membru al echipei (en), Stephen Robinson.
„Studiul nostru indică asupra unor vibrații constante la frecvențe joase – acelea pe care le experimentăm atunci când conducem autoturisme şi camioane – care treptat duc la somnolenţă, chiar şi în cazul persoanelor care sunt bine odihnite şi sănătoase”.
Robinson şi colegii săi au conectat 15 voluntari la un simulator virtual, care putea vibra la frecvențe diferite.
Voluntarii au fost testaţi de două ori, într-un caz fără vibrații şi odată cu vibrații la frecvenţa joasă de 4-7 kHz.
Apoi ei au măsurat variabilitatea ritmului cardiac (VRC) a participanților pe parcursul fiecărei sesiuni de 60 de minute.
VRC-ul este un indicator al somnolenţei, deoarece arată că organismul îşi ameliorează sistemul nervos central când se obosește.
Vedeţi şi: Dormitul în weekend poate reduce riscul unei morți timpurii, spune un studiu
Monitoarele au arătat o dovadă a somnolenţei ce a copleşit șoferii după doar 15 minute.
În medie, somnolenţa a devenit „semnificativă” după 30 de minute, iar voluntarii au continuat să se simtă din ce în ce mai adormiţi spre finalizarea testelor.
Ceea ce ar putea avea loc, spun cercetătorii, este că creierul se sincronizează cu vibrațiile şi intră într-o faza incipientă de somn – prin urmare, de ce aţi putea obține o mașină întreagă plină de oameni care pirotesc în timpul unei călătorii lungi.
Studiul are unele limitări despre pe care ar trebui să le notăm: doar 15 persoane au fost testate şi numai la un interval limitat de frecvențe.
De asemenea, ei au fost plasați pe o autostradă virtuală cu două benzi, mai degrabă monotonă, fără distragerile din timpul unei curse reale.
Dar, având oboseala ca o cauză a 1 din 5 accidente fatale pe drum (en), este important să aflăm exact ce se întâmplă.
Cercetătorii vor să continuie studiul lor prin examinarea unor grupuri mai mari de oameni şi a mai multor game de frecvențe.
Chiar dacă acest efect nu poate fi anulat complet, schimbările în designul scaunului auto ar putea să-l minimalizeze.
De fapt, echipa ce a efectuat studiul crede că ar putea fi proiectat ceva cu efect invers – cel puțin până când vor deveni populare autoturismele cu conducere automată şi noi vom putea adormi în pace la volan.
„De asemenea, cercetările noastre sugerează că vibrațiile la unele frecvenţe pot avea efectul opus şi pot ajuta la menținerea oamenilor treji „, spune Robinson (en).
„Aşa dar, noi, de asemenea, dorim să examinăm o gamă mai largă de frecvențe, pentru a informa producătorii de maşini, care potențial ar putea valorifica aceste ‘vibrații bune'”.
Cercetarea a fost publicată pe Ergonomics.
Sorin says
Da, numai ca pe drumurile din Romania, aceste „vibrațiile delicate” nu prea sint valabile.
Deci ar trabui oamenii ceia de stiinta sa vina la noi si sa copieze un profil longitudinal de strazi, cu tot cu gropi si tot felul de denivelari, si aceasta este cea mai buna solutie pentru a evita adormitul la volan.