La CES (The Global Stage for Innovation), IBM a anunțat despre primul său calculator cuantic pentru utilizare în afara laboratorului.
În timp ce computerele standard stochează informații în bitul — cu o singură valoare binară fie 1, fie 0 — calculul cuantic utilizează qubitul, ce poate conține ambele valori în același timp, datorită unei stări numite superpoziție.
Teoretic, aceasta ar putea face astfel de computere de mii de ori mai rapide şi mai puternice decât chiar şi cele mai bune supercomputere, în special în cazul problemelor complexe care implică probabilitatea sau o mulţime de procese paralele.
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă de la MIT au folosit un virus biologic pentru a face computere mai rapide
Sistemul de 20 qubiţi combină într-un singur pachet părțile de calcul cuantice şi clasice, pentru utilizarea unei astfel de mașini în aplicaţii de cercetare şi afaceri.
Acest pachet, sistemul IBM Q, desigur, este încă imens, dar include tot de ce ar putea avea nevoie o companie pentru a începe experimentele sale de calcul cuantic, inclusiv tot utilajul necesar pentru răcirea hardware-ului cuantic de calcul.
Vedeţi şi: A fost realizat primul proiect al unui computer cuantic masiv
IBM îl descrie ca fiind primul sistem universal integrat total de calcul cuantic în scopul utilizării științifice şi comerciale.
Totuşi, merită de subliniat faptul că o mașină de 20 qubiţi nu este nici pe departe suficientă pentru majoritatea aplicațiilor comerciale pe care oamenii de știință şi le imaginează la un calculator cuantic cu mulți qubiţi — qubiţi care sunt utili timp de mai mult de 100 microsecunde.
20 de qubiţi, e ceva mai puţin decât cei 50 de qubiţi, care după părerea majorității cercetătorilor, sunt necesari pentru a ajunge la supremația cuantică.
„Un sistem cu 20 qubiţi e puțin probabil să fie util practic”, spune Robert Yong, director al Centrului Cuantic Tehnologic din Lancaster.
Vedeţi şi: Cercetătorii chinezi au realizat un nou record uimitor în materia inseparabilităţii cuantice
Qubiţii sunt incredibil de exigenți — cel mai mic zgomot şi interferenţă exterioară îi pot scoate din starea delicată de superpoziție.
„Funcţionarea acestor chipuri necesită medii extreme, temperaturi extrem de scăzute, să fie izolate de orice formă de zgomot, iar asigurarea lor în afara laboratorului este cu adevărat dificil”, a spus Young.
Nu este deloc surprinzător că IBM accentuează că acesta este o primă încercare şi sistemele sunt „concepute cu scopul de a face faţă într-o bună zi unor probleme care în prezent sunt văzute ca fiind prea complexe şi exponențiale pentru a fi rezolvate de sistemele clasice”.
La ziua de azi, noi nu prea am atins acest potențial, dar compania, de asemenea, notează că aceste sisteme sunt actualizabile (şi ușor de întreținut).
„Sistemul IBM Q System One reprezintă un pas major în direcţia comercializării computerelor cuantice”, a declarat Arvind Krishna, vicepreședintele al Hybrid Cloud şi director al IBM Research.
„Acest sistem nou este esențial în extinderea tehnicii de calcul cuantic dincolo de pereții laboratorului de cercetare, pe măsură ce noi lucrăm pentru a dezvolta posibilitatea aplicațiilor cuantice practice în business şi știință”.
Mai mult ca orice altceva, IBM pare a fi mândră de designul sistemelor Q.
În mișcarea, care ne aduce înapoi la supercomputerele lui Cray (en) cu canapele scumpe, IBM a conlucrat cu studiourile de proiectare Map Project Office şi Universal Design Studio, precum şi cu Goppion, compania care printre altele a construit vitrinele ce adăpostesc bijuteriile coroanei Regatului Unit şi Mona Lisa.
IBM fără îndoială privește sistemul Q ca pe o piesă de artă şi, într-adevăr, rezultatul final este destul de uimitor.
Aceasta este o cutie etanșată cu o înălțime de 2,7 metri şi 2,7 metri lățime, cu un candelabru de calcul cuantic agățat la mijloc, cu toate piesele ascunse cu grijă.
Dacă doriţi să vă cumpărați un calculator cuantic, va trebui, totuşi, să colaborați cu IBM.
El nu va fi disponibil în timpul apropiat pe Amazon cu livrare gratuită în două zile.
De asemenea, în știrile legate de acest fapt, IBM a anunțat despre IBM Q Network, un parteneriat cu ExxonMobil şi laboratoarele de cercetare precum CERN şi Fermilab, care vizează crearea unei comunități ce are ca scop să unească interesele din domeniul afacerilor şi a cercetărilor pentru a explora cazurile de utilizare a calcului cuantic.
Organizațiile care vor colabora cu IBM vor avea acces la programele sale cuantice şi sistemele de calcul cuantic pe bază de cloud.
Lasă un răspuns