Tratarea leziunilor măduvei spinării este un lcuru extrem de complicat. Dar, noua cercetare a determinat modul în care funcţionează una dintre cele mai performante tehnici de ultimă oră şi în special modul în care organismul se poate vindeca singur cu un mic suport al chirurgilor.
Pe lângă faptul că oferă experţilor o mai bună înţelegere a tratamentelor existente, se speră că studiul va duce la tehnici de combatere a altor tipuri de leziuni a sistemului nervos – posibil chiar şi în cazurile în care însăşi măduva spinării este ruptă.
Vedeţi şi: Două implanturi cerebrale permit maimuţelor paralizate să recâştige controlul asupra picioarelor
Echipa de la King’s College London din Marea Britanie s-a concentrat asupra unei metode noi recent dezvoltate (en) ce ţine de reconectarea neuronilor senzoriali la măduva spinării după leziunile traumatice, analizând modul în care are loc vindecarea la nivel celular şi cum cresc ramificaţiile neuronale mici, pentru a se reconecta cu circuitele rupte ale corpului.
„Strategia de încurajare de noi creşteri de la neuronii spinali ar putea fi potenţial utilizată şi în cazul altor leziuni ale sistemului nervos „, spune unul dintre cercetătorii studiului (en), Thomas Caristedt.
Măduva spinării manipulează atât cu neuronii motori, răspunzători de mişcarea muşchilor, cât şi cu neuronii senzoriali, răspunzători de durere şi simţ, permiţând tuturor celulelor nervoase ale corpului să comunice cu creierul.

Atunci când aceste două tipuri de neuroni se conectează cu măduva spinării, veţi obţine legături numite rădăcini motorii sau rădăcini senzoriale.
În cazul leziunilor traumatice aceste rădăcini se rup, provocând o pierdere a conexiunii între părţile corpului.
Rădăcinele motorii, de obicei, pot fi replantate şi recrescute de chirurgi, dar rădăcinele senzoriale sunt mult mai dificil de reconstruit, cel puţin până la dezvoltarea acestei tehnicii noi.
„Anterior medicii considerau că acest tip de leziune a măduvii spinării este imposibil de reparat”, spune Nicholas James (en), un membru al echipei.
„Aceste leziuni ale rădăcinilor sfâşiate pot provoca dizabilităţi grave şi dureri teribile”.
Această metodă nouă implică tăierea celulelor nervoase senzoriale originale din rădăcină şi plantarea lor mai adânc în măduva spinării, într-o zonă numită cordonul dorsal, zonă cu un conţinut şi densitate mai mare de neroni senzoriali care n mod normal nu se conectează îdirect la rădăcinele senzoriale.
Când metoda a fost aplicată la pacienţi, unele reflexe ale coloanei vertebrale s-au întors, arătând că unele din reflexele neuronale au fost reconectate.
Vedeţi şi: Aceste noi implanturi cerebrale au potenţialul de a restabili membrele paralizate
Dar, cum? Aceasta a fost întrebarea din spatele noului studiu, care a repetat aceleaşi traume şi tehnici de vindecare la şobolani, iar apoi utilizând impulsurile electrice a urmărit cum circuitele neuronale au reuşit să se fixeze.
Analiza a arătat că micile ramificaţii neuronale au crescut de la dendritele din cordonul dorsal, mici proeminenţe ramificate la capătul neuronilor – în esenţă ele au ajuns la rădăcinele senzoriale implantate pentru a crea din nou circuite neuronale funcţionale.
Acum noi ştim că în aceste cazuri cordonul dorsal este atât de binevenit, încât el ne-ar putea da o posibilitate de a vindeca diferite tipuri de leziuni ale măduvii spinării şi poate chiar a reconecta circuitele neuronale în cazul traumelor în care măduva spinării este ruptă.
Mai este o cale lungă de parcurs până la realizarea acestui fapt, dar, totuşi, este interesant să urmărim într-atât de aproape modul în care chirurgii şi corpul uman pot lucra împreună pentru a vindeca leziunile.
Rămâne să aşteptăm unde vor duce cercetările viitoare.
Concluziile au fost publicate în Frontiers in Neurobiology.
Lasă un răspuns