
Galaxia Calea Lactee va supraviețui în forma sa actuală un pic mai mult decât au crezut unii astronomi, a sugerat un nou studiu.
Gigantica coliziune dintre Calea Lactee şi galaxia spirală Andromeda se va produce aproximativ peste 4,5 miliarde de ani, potrivit noii cercetări, care se bazează pe observațiile făcute de nava spaţială europeană Gaia.
Unele estimări proeminente anterioare au prezis că coliziunea se va întâmpla mult mai devreme, în circa 3,9 miliarde de ani.
„Această constatare este crucială pentru înţelegerea modului în care galaxiile evoluează şi interacționează”, a relatat într-o declarație omul de ştiinţă de la proiectul Gaia(en), Timo Prusti, care nu a fost implicat în studiu.
Proiectul Gaia a fost lansat în decembrie 2013, cu scopul de ajuta cercetătorii să creeze cea mai bună hartă 3D a Căii Lactee.
Nava spaţială a monitorizat precis mişcările unui număr mare de stele şi alte obiecte cosmice; echipa misiunii îşi propune să urmărească mai mult de 1 miliard de stele până la momentul în care Gaia îşi va închide ochii săi pentru totdeauna.
Majoritatea stelelor urmărite de Gaia sunt din Calea Lactee, dar unele din ele sunt din galaxiile din apropiere.
În noul studiu, cercetătorii au urmărit o serie de stele din galaxia noastră, galaxia Andromeda (cunoscută şi ca M31) şi galaxia spirală Triunghiului (sau M33).

Credit: ESA/Gaia (star motions); NASA/Galex (background image); R. van der Marel, M. Fardal, J. Sahlmann (STScI)
Aceste galaxii vecine se află la distanţe situate între 2,5 milioane şi 3 milioane de ani-lumină de Calea Lactee şi ele pot interacționa între ele, au spus membrii echipei.
„Noi am avut necesitatea de a explora mișcările galaxiilor în 3D, pentru a descoperi modul în care ele au crescut şi au evoluat şi ceea ce influențează caracteristicile şi comportamentul lor”, a spus în aceeași declaraţie (en) autorul principal, Roeland van der Marel, de la Institutul de Știință Telescopic Spaţial din Baltimore.
„Noi am reușit să facem acest lucru utilizând al doilea pachet de date de înaltă calitate, oferite de Gaia”, a adăugat van der Marel (en), referindu-se la o extragere de date lansată în aprilie 2018.
Acest lucru, a permis echipei să determine vitezele de rotaţie a ambelor galaxii M31 şi M33 — ceva ce fusese făcut pentru prima dată, au spus cercetătorii.
Folosind rezultatele obținute de Gaia şi analizele informațiilor de arhivă, echipa de studiu a determinat modul în care M31 şi M33 s-au mișcat prin spațiu în trecut şi încotro cel mai probabil se vor îndrepta în următoarele câteva miliarde de ani.

Credit: Orbits: E. Patel, G. Besla (University of Arizona), R. van der Marel (STScI). Images: ESA (Milky Way), ESA/Gaia/DPAC (M31, M33)
Modelele echipei oferă o dată a coliziunii dintre Calea Lactee şi Andromeda mai târzie decât cea preconizată şi, de asemenea, ele sugerează că aceasta va fi mai degrabă o lovitură laterală, decât una frontală.
(Deoarece, distanțele dintre stele sunt atât de mari, probabilitatea ca sistemul nostru solar să fie perturbat de coliziune este foarte mică.
Dar ciocnirea, fără îndoială va anima cerul nocturn pentru orice creatură ce va exista pe Pământ după 4,5 miliarde de ani de la momentul actual).
„În primul rând, Gaia a fost concepută pentru a cartografia stelele din Calea Lactee — dar acest nou studiu arată că satelitul a depășit așteptările şi poate oferi perspective unice asupra structurii şi dinamicii galaxiilor dincolo de doar a propriilor tărâmuri”, a spus Prusti (en).
Cu cât mai mult Gaia urmărește mișcările minuscule ale acestor galaxii de pe cer, cu atât mai precise vor fi măsurătoarele noastre.
Noul studiu a fost publicat luna aceasta în The Astrophysical Journal.
Lasă un răspuns