
Cercetarea nouă arată că creșterea recentă a temperaturilor globale este diferită de tot ceea ce a avut loc pe Pământ în ultimii 2000 de ani.
Scepticii încălzirii globale afirmă uneori că temperaturile în creștere sunt doar încă o schimbare naturală a climatului Pământului, aşa cum a fost în Perioada Medievală Caldă a anilor 800 – 1200 sau Mica Eră Glaciară, o perioadă a răcirii cuprinsă între anii 1300 şi 1850.
Dar două studii publicate recent (24 august 2019) furnizează dovezi că creșterea temperaturilor globale în ultimii 150 de ani au fost mult mai rapide şi mai larg răspândite decât orice perioadă de încălzire din ultimii 2000 de ani — o constatare ce subminează afirmaţiile că încălzirea globală actuală nu este neapărat un rezultat al activităţii umane.
„Maxima răspândită că clima se schimbă mereu este cu siguranță adevărată”, a declarat Scott St. George, un geograf fizic la Universitatea din Minnesota din Minneapolis, într-un comentariu (en) referitor la studii.
Vedeţi şi: Cinci modalităţi cum substanţele chimice pot salva lumea de schimbările climaterice
„Dar chiar şi atunci când noi împingem perspectiva noastră spre primele zile a apariției Imperiului Roman, noi nu putem discerne niciun eveniment cât de cât similar — după temperatură sau extindere — cu încălzirea din ultimele decenii”.
De la începutul secolului 20, temperatura medie globală pe Pământ a crescut cu aproape un grad Celsius (en).
Un consens al oamenilor de știință din domeniul climei leagă creșterea temperaturilor în primul rând de arderea combustibililor fosili, ce emite în aer dioxidul de carbon şi alte gaze cu efect de seră.
Vedeţi şi: Efectul domino al evenimentelor climaterice ar putea modifica starea Pământul în una de “seră”
În absenţa unor eforturi concentrare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit Organizației Națiunilor Unite, temperatura medie globală ar putea creşte cu încă cu 3 – 5 grade Celsius pândă în 2100 (en).
Unul dintre studiile publicate în revista Nature, arată că Mica Eră Glaciară şi alte fluctuații naturale au afectat doar regiuni limitate, la o anumită perioadă de timp.
Astfel, încălzirea actuală este prima şi singura cu efecte la nivel global din ultimele două milenii.
Celălalt studiu, publicat în Nature Geoscience, arată că rata încălzirii moderne a depășit cu mult schimbările ce au avut loc înainte de era revoluţiei industriale.
În cadrul cercetării, o echipă condusă de Raphael Neukom, un cercetător postdoctoral la Institutul de Geografie a Universității din Bern, Elveţia, a analizat datele despre climă din ultimii 2000 de ani.
În absenţa informațiilor directe despre temperatură — până la mijlocul secolului al 19-lea erau insuficiente măsurători cu termometru — oamenii de ştiinţă au analizat datele din inelele de creștere a copacilor vechi, a gheţii glaciare la diferite nivele şi resturile de corali, ale căror straturi au compoziţii chimice diferite în funcţie de temperatura apei de mare.
Vedeţi şi: 10 animale adorabile pe cale de dispariţie din cauza schimbărilor climaterice
Studiul din Nature a cartografiat fluctuațiile de temperatură de pe planetă, descoperind, de exemplu, că Mica Eră Glaciară nu a afectat întregul glob în același timp.
Temperaturile în Oceanul Pacific au scăzut la punctul maxim în jurul anului 1500, dar oamenii de știință au descoperit că în Europa şi America de Nord temperaturile nu s-au calmat încă două secole.
Același model a fost observat şi în cazul temperaturilor ridicate din Perioada Caldă Medievală.
Cercetătorii au descoperit că mai puţin de jumătate din planetă a simțit valul de căldură în acelaşi timp.
Cercetările indică faptul că, în perioada actuală de încălzire, peste 98% din suprafaţa Pământului resimte temperaturi ridicate record.
Constatările arată cât de dramatic diferă creșterea globală a temperaturilor de azi cu fluctuaţiile din perioadele anterioare.
„Ceea ce am arătat noi este că aceste perioade nu sunt coerente la nivel global aşa cum se credea anterior”, a spus Nathan Steiger, un om de ştiinţă în domeniul climei de la Universitatea Columbia, New York şi co-autor al studiului din Nature.
Încălzirea globală actuală, „este în contrast puternic” cu perioadele schimbărilor climaterice naturale anterioare, potrivit lui.
„Este o perioadă de încălzire coerentă la nivel global, ce se diferă foarte mult de ceea ce am observat noi că a avut loc în trecut”, a mai adăugat el.
în cazul studiului Nature Geoscience, cercetătorii au cartografiat mediile globale ale temperaturi în timp, şi apoi au comparat datele cu un set de simulări climaterice pentru a înțelege ce ar fi putut determina schimbările.
Neukom şi colegii săi au descoperit că cea mai rapidă încălzire din ultimele două milenii a avut loc în a doua jumătate a secolului 20 (en).
De asemenea, cercetătorii au descoperit că cauza principală a fluctuațiilor de temperatură se schimbau de fiecare dată pe parcursul timpului.
Înainte de 1850, fluctuațiile erau în mare parte legate de erupțiile vulcanice, ce au răcit planeta prin aruncarea cenușii în stratosferă ce a blocat lumina solară, după 1850, rolul principal a fost asumat gazelor cu efect de seră.
„Este interesant să vedem astfel de studii care combină statistici riguroase cu baze de date mari pentru a trage concluzii clare despre schimbările climaterice trecute”, a declarat Gabriela Serrato Marks (en), o studentă la masteratul în paleoclimatologie la Institutul de Tehnologie Massachusetts din Cambridge, ce nu a fost implicată în noua cercetare.
Serrato Marks a spus că înregistrările pe care cercetătorii le-au folosit ar putea fi incomplete, adăugând că cercetările ulterioare ar putea beneficia de date mai solide.
„Studiile viitoare vor fi consolidate şi mai mult cu date din emisfera sudică şi date cu rezoluție mai mare”, a spus ea.
Jennifer Hertzberg, paleoclimatologie la Universitatea Old Dominion din Norfolk, Virginia, ce nu a fost implicată în cercetare, a numit studiul „foarte important” şi a lăudat folosirea mai multor metode statistice pentru a reconstrui schimbarea temperaturii în timp.
Ea îndemnat oamenii şi în special statele să ia în considerare rezultatele.
„Temperaturile globale pe care le vedem astăzi sunt mai mari decât cele din ultimii 2000 de ani”, a spus ea (en).
„Ceea ce vedem acum este un teritoriu neexplorat.
A venit timpul ca toată lumea să se trezească şi să facă schimbări acum”.
Lasă un răspuns