Pentru prima dată interiorul unei piramide a fost dezvăluit folosindu-se particulele cosmice, raportează o echipă de cercetători internaţionali(en).
Tehnologia inovatoare a fost aplicată la Piramida Îndoită, un monument vechi de 4500 de ani, numită astfel din cauza jumătăţii superioare înclinate.
Conform cercetătorilor, care au prezentat datele lor în Cairo la Khaled El-Enany, ministerul al Antichităţilor fostul Mamdouh El-Damaty, rezultatul a fost ‘excelent’, deoarece a arătat interiorul monumentului asemeni unei radiografii.
Tehnologia se bazează pe muoni(en), particule cosmice cu care plouă în permanenţă şi în mod natural pe Pământ, capabile să penetreze foarte profund orice material.
Aceasta este prima dintre cele patru piramide care urmează să fie investigate în cadrul ScanPyramids, un proiect realizat de o echipă a facultăţii de inginerie de la Universitatea din Cairo şi a unei organizaţii non-profit cu sediul la Paris, Heritage, sub autoritatea departamentului de Inovaţie şi Conservare a Ministerului Egiptean al Antichităţilor.
Celelalte trei sunt Marea Piramidă, Kefren sau Chephren de la Giza şi Piramisa Roşie din Dahshur.
Programat să dureze un an, proiectul foloseşte o combinaţie de tehnologii inovatoare, cum ar fi termografia în infraroşu, radiografia muonică, pentru a înţelege mai bine monumentul şi, posibil, de a identifica prezenţa unor structuri interne şi cavităţi necunoscute.
Situată la necropola regală Dahshur, la aproximativ 40 kilometri sud de Cairo, Piramida Înclinată (Bent) a fost construită în perioada Vechiului Regat de faraonul Sneferu (aproximativ în anul 2600 î.Hr.).
Este prima piramidă cu faţada netedă după generaţii de piramide în trepte.
Monumentul are două intrări, una la latura de nord şi alta la latura de vest.
Aceste intrări deschid două coridoare care duc la două camere funerare dispuse una deasupra celeilalte.
S-a speculat că faraonul Sneferu se odihneşte în interiorul piramidei într-o cameră funerară nedescoperită, dar tehnologia inovatoare a exclus această ipoteză.
Scanarea nu a detectat nici o cameră suplimentară de dimensiunea camerei superioare sau dincolo de câmpul vizual acoperit de muografie (muography).
„Totuşi, aceasta este într-adevăr o descoperire ştiinţifică deoarece validează principiul muografiei aplicat la piramidele egiptene.
Ea deschide cale spre noi investigaţii”, a spus Mehdi Tayoubi, co-directorul misiunii Scan Pyramids, profesor la Facultate de Inginerie de la Universitatea din Cairo şi fostul ministru al cercetării şi învăţământului superior.
Rezultatele vin la patru luni după ce o echipă condusă de specialistul Kunihiro Morishima, a Institutului de Cercetări Avansate de la Universitatea Nagoya, Japonia, a instalat, după cum se explică în videoul de mai jos, 40 de plăci detectoare de muoni în interiorul camerei inferioare a Piramidei Îndoite.
Acoperind o suprafaţă de aproximativ de 3.5 metri pătraţi în camera inferioară a piramidei, plăcile conţineau două pelicule de emulsie care sunt sensibile la duşul continuu cu muoni pe suprafaţa Pământului.
Ele vin din straturile superioare ale atmosferei Pământului, unde aceste particule sunt formate de la ciocnirile dintre razele cosmice şi nucleele atomilor din atmosferă.
Lasă un răspuns